Koulutuskarnevaali

Toivotamme sinut, nuorisoalan asiantuntija, tervetulleeksi syksyn jäsenjärjestöpäivään eli Koulutuskarnevaaliin 16.–17.9.2022!

Koulutuskarnevaali kokoaa yhteen alan kiinnostavimmat ja ajankohtaisimmat koulutuskokonaisuudet kahdeksi päiväksi. Tapahtumaan ovat tervetulleita Allianssin jäsenorganisaatioiden ja jäsenorganisaatioiden alla toimivien jäsenorganisaatioiden henkilöstö ja vapaaehtoiset.

Perjantaina 16.9. keskitymme erityisesti nuorisoalalla ja -järjestöissä työskentelevien ihmisten osaamisen tarpeiden ratkaisemiseen. Lauantaina 17.9. antaudumme nuorisoalalla vapaaehtoistyötä tekevien kanssa uuden tiedon ja uusimpien menetelmien äärelle. Olet kuitenkin tervetullut kumpanakin päivänä sinua kiinnostaviin ohjelmiin, olit sitten ammattihenkilön tai vapaaehtoisen roolissa!

Merkkaa siis päivät jo kalenteriisi ja ilmoittaudu Lyyti-lomakkeella Koulutuskarnevaaliin!

Tästä linkistä pääset ilmoittautumislomakkeeseen.

Ohjelma – Perjantai 16.9.

Klo 9–9.45

Keynote-puheenvuoro: Nuorten ympäristötunteet
Julia Sangervo

Päivän aloittavassa keynote-puheenvuorossa kuulemme ilmastonmuutoksen herättämistä tunteista Nuorisobarometrin 2021 ja Sitran kyselytutkimuksen valossa. Puhujana ilmastotunteita tutkinut, psykologian kandidaatti Julia Sangervo.

Klo 10–11.30

Vaikuttavuuden mittarit
Raisa Omaheimo, asiantuntija – Opintokeskus Sivis, Osaamiskeskus Kentauri

Vaikuttavuuden mittaamisen uudet kuviot ja mittarit.

Joukkorahoitus varainkeruun välineenä
Pauliina Seppälä, partner & producer, Mesenaatti

Joukkorahoitusalusta Mesenaatti.me:n perustajiin kuuluva Pauliina Seppälä kertoo, miten tehdään hyvä joukkorahoituskampanja.

Ryhmämuotoinen tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelmien klinikka
Touko Niinimäki, tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusasiantuntija Allianssi ry

Mitä on tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnittelu ja miksi se on tärkeää nuorisoalan toimijoille? Mistä lähteä liikkeelle, mitä ottaa huomioon ja miten käytännössä luoda sekä päivittää tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma? Tule mukaan kuulemaan ja harjoittelemaan klinikalle!

Klo 11.30–12.30

Lounastauko.

Klo 12.30–14

Oman työn johtaminen ja hyvä työkaveruus – Kestävän ja aikaansaavan työn perusta
Ville Ojanen, psykologi FT, Academy of Brain Oy

Inhimillinen hyvinvointi ja kyky saada aikaan, erityisesti hyviä asioita, edellyttää uudenlaisia taitoja: kykyä toimia omien ja toisten ihmisten sisäisen maailman kanssa sekä säädellä ja ohjata mieltä. Myös ilmapiirin ja yhteistyösuhteiden merkitys korostuu, erityisesti hybridi-työssä. Hyvä työkaveri edesauttaa koko työyhteisön onnistumista. Ville Ojanen on aivotutkimuksesta väitellyt psykologi ja hänellä on pitkä ammatillinen kokemus uusien työelämätaitojen valmentamisesta.

Ympäristö ja tulevaisuus mielessä
Taneli Saari, toiminnanjohtaja, asiantuntija valtakunnallisessa Ympäristöahdistuksen mieli -hankkeessa, Tunne ry

llmastonmuutos, lajikato, muut ympäristökriisin osa-alueet ja tulevaisuuden uhkakuvat herättävät meissä monenlaisia tunteita ja ajatuksia. Ympäristöteot auttavat usein niiden käsittelyssä, mutta pelkästään toimintaan keskittymällä saatamme uupua tai kyynistyä. Tunteet voivat olla toiminnan moottoreita tai jarruja, joten miten omat ja muiden ympäristötunteet pitäisi kohdata? Tervetuloa kuulemaan tutkittua tietoa etenkin nuorten ympäristöön liittyvistä tunteista ja ajatuksista sekä keinoja niiden kohtaamiseen ja käsittelyyn.

Ryhmämuotoinen hakemusklinikka
Juuso Luomala, talous- ja hallintojohtaja Allianssi ry

Jos haluat tukea järjestönne toiminnasta ja tulosodotuksista kertomiseen, haluat ylimääräiset silmät laatimasi tekstin lukemiseen tai haluat sparrausta talousosion täyttämiseen, tule Allianssin hakemusklinikalle saamaan sparrausta ja hiomaan yhdessä lomakkeet palautuskuntoon! 
Ryhmäklinikka soveltuu kaikille nuorisojärjestöille, mutta ensisijaisesti se on suunnattu sellaisten järjestöjen edustajille, joille valtionavustushakemuksen kirjoittaminen on jo entuudestaan tuttua. Ryhmäklinikat ovat muodostuneet suosituiksi, koska Allianssin asiantuntijoiden neuvojen ja sparrauksen lisäksi osallistujat saavat vertaistukea hakemuksen laatimiseen myös toisiltaan.

Klo 14.15–14.45

Yhteinen loppukevennys: Päivän huipentaa stand up -koomikko Simo Takala! Tervetuloa päättämään päivä nauruun!

Ohjelma – Lauantai 17.9.

Klo 9–9.45

Keynote-puheenvuoro: Onko nuorissa vapaaehtoistoiminnan tulevaisuus?
Marion Fields, asiantuntija, Opintokeskus Sivis, Osaamiskeskus Kentauri

Vapaaehtoistoiminnan suosio on viime vuosina kasvanut nuorten keskuudessa. Mutta miten nuoret haluavat osallistua siihen ja millaisia esteitä osallistumiselle on? Puheenvuoro perustuu Vapaaehtoistyö Suomessa 2021 -kyselyyn ja muuhun tuoreeseen tutkimustietoon.

Klo 10–12

Häirintätilanteet vapaaehtoistoiminassa
Touko Niinimäki, tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusasiantuntija, Allianssi

Mitä on häirintä nuorisoalan vapaaehtoistoiminnassa, mitä erityispiirteitä siihen liittyy ja ennen kaikkea, miten siihen voi puuttua esimerkiksi organisaation tai muun toiminnan kulttuuria turvallisemmaksi kehittämällä? Tule mukaan kuulemaan tästä lisää Häirintätilanteet vapaaehtoistoiminnassa -koulutukseen!

Tehokkuuden taika – ajanhallinta ja itsensä johtaminen vapaaehtoistyön näkökulmasta
Leo Stranius, ajanhallintavalmentaja ja toimitusjohtaja

Haluatko tehdä merkityksellisiä ja vaikuttavia asioita? Haluatko, että aika työskentelee puolestasi eikä sinua vastaan? Leo Stranius kertoo tapojen ja rutiinien voimasta, listaa viisi ajatusta itsensä johtamisesta ja antaa kolmen askeleen mallin asioiden hoitamiseen.

Klo 12–13

Lounastauko.

Klo 13–15

Nuorten mielenterveyden ja toiveikkuuden vahvistaminen
Elina Marjamäki, asiantuntija, mielenterveyden edistäminen, Suomen mielenterveys – MIELI ry

Koulutuksessa käsitellään mielenterveyden edistämisen merkitystä ja mielenterveystaitojen vahvistamisen merkitystä kaikkialla, missä kohdataan nuoria. Mitä oikeastaan tarkoitamme sillä, että mielenterveys on voimavara ja taito, jota voidaan oppia, opettaa, tukea ja vahvistaa?

Paljon on puhuttu siitä, että aikamme haastaa etenkin nuorten mielenterveyttä ja siksi myös tarve nuorten voimavarojen vahvistamiseen, optimismiin ja kohtaamiseen on voimistunut. Mielenterveyden vahvistaminen lisää kokemusta elämän mielekkyydestä sekä antaa kykyä selvitä erilaisista haasteista ja vastoinkäymisistä, joita jokainen meistä väistämättä elämässään kohtaa. Mutta jokainen nuori tarvitsee toiveikkuuden ja optimismin vahvistamista. Tätä me kaikki nuoria kohtaavat aikuiset voimme tehdä. Tule mukaan innostumaan omasta tärkeästä roolistasi nuorten elämässä.

Tulevaisuustaajuus-työpajamenetelmä
Emma Sairanen,projektikoordinaattori, Suomen itsenäisyyden juhlarahasto – Sitra

Millainen on toivottava tulevaisuus ja miten toivottavaa tulevaisuutta rakennetaan? Tervetuloa oppimaan, miten Sitran kehittämää Tulevaisuustaajuus-työpajamenetelmää voi hyödyntää nuorten tulevaisuususkon ruokkimiseen ja yhteisen suunnan löytämiseen.

Klo 15–16

Yhteinen loppukevennys: Upean koulutuspäivän päättää stand up -koomikko Tomi Walamies. Tervetuloa lopettamaan päivä naurunremakkaan!

Katso myös