NUORI2023 seminaariohjelma alkaa tiistaina 18.4. kello 13.00 ja päättyy 18.30. Seminaari-ohjelmaa tapahtuu parhaimillaan kahdeksassa rinnakkaisessa tilassa samanaikaisesti. Tsekkaa tiistain ohjelma alta!
Muutokset ja ohjelmalisäykset mahdollisia.

klo 13.00-14.00
NUORI2023-tapahtuman avajaiset
Pääsali
NUORI2023-tapahtuma käynnistyy upeilla avajaisilla, jotka tarjoilevat vaikuttavan startin koko kolmipäiväiselle tapahtumalle!
Avajaisissa kuulemme yrittäjänä ja artistina tunnetun Signmarkin inspiroivan puheenvuoron heikkouksien kääntämisestä vahvuuksiksi. Signmark on syntynyt viittomakieliseen perheeseen, jossa hän oppi ymmärtämään ettei musiikki ole vain kuuleville.
Avajaisissa pääsemme myös näkemään ja kuulemaan nuorten osaamista kun lavalle nousevat jyväskyläläisen tanssikoulu UMC:n esiintyvät lasten, nuorten ja nuorten aikuisten ryhmät sekä jyväskyläläinen indie-pop artistilupaus Vepu. Luvassa on myös lasten ja nuorten tarinoita siitä mitä nuorisoalalla tehtävä työ on heille antanut.
Avajaisten juontajina toimivat nuorisodelegaatit Lotta Tuominen ja Hugo Paananen. Tervetuloa käynnistämään kaikkien aikojen NUORI-tapahtuma yhteisissä avajaisissa!
Eväitä ympäristöahdistuksen kohtaamiseen nuorten kanssa
Venni
Mikä avuksi, kun kohtaan ympäristöahdistuneen? Miten voin auttaa nuorta ja itseäni selviämään vaikeiden ympäristötunteiden kanssa? Ympäristöteot auttavat usein näiden tunteiden käsittelyssä, mutta pelkästään toimintaan keskittymällä saatamme uupua tai kyynistyä. Tunteet voivat olla toiminnan moottoreita tai jarruja, joten miten omat ja muiden ympäristötunteet pitäisi kohdata? Eväitä ympäristöahdistuksen kohtaamiseen nuorten kanssa -työpaja tarjoaa mahdollisuuden tutustua käytännönläheisiin ja toiminnallisiin menetelmiin, joilla helpotat teeman käsittelyä yhdessä nuorten kanssa. Menetelmät auttavat sinua käsittelemään teemaa toivoa, tulevaisuususkoa ja toimintakykyä ylläpitäen. Työpaja sisältää tiiviin esittelyn myötätuntokeskeisistä, tietoisuustaitoihin ja arvotyöskentelyyn painottuvista ympäristötunteiden käsittelyn menetelmistä. Työskentely pohjautuu Ympäristöahdistuksen mieli -hankkeen julkaisemiin materiaaleihin ja laajaan monitieteiseen ympäristötunteiden tutkimustietoon (www.ympäristöahdistus.fi). Työpajan ohjaajat ovat olleet ympäristötunteiden kanssa tekemisissä sekä henkilökohtaisesti että työnsä kautta jo useiden vuosien ajan.
Tunne ry
Poikien ulkonäköpaineet ja kehosuhteen haasteet – tietoa, työkaluja ja käytännön vinkkejä
Maria
Oletko huomannut, että ulkonäköpaineita on kaikilla sukupuolesta riippumatta? Mitä poikien kehosuhteesta ja syömisen oireilusta on hyvä jokaisen nuorten parissa työskentelevän tietää? Miten ulkonäköpaineita voi kohdata poikatyössä? RESET – pojat ja kehot – hankkeen tiimi eli A-klinikkasäätiön kehittämiskoordinaattori Hanna-Kaisa Jussila, Syömishäiriöliiton asiantuntija Katri Mikkilä ja Helsingin Poikien Talon johtava asiantuntija Tommi P Pesonen kertovat, mitä poikien ulkonäköpaineista ja kehosuhteesta tiedetään sekä esittelevät hankkeessa tuotetun, 13-18-vuotiaiden pojaksi identifioituville suunnatun RESET-keskustelumallin. RESET-keskustelumalli on ammattilaisen työkalu poikien kehonkuvan ja ulkonäköpaineiden työstämiseen ja tunnistamiseen. Keskustelumallissa käydään ammattilaisen ohjaama pienryhmäkeskustelu videomateriaalin ja ohjaajan oppaan johdattamina. Keskusteluilla pyritään kehittämään poikien kehosuhdetta ja itsetuntemusta.
A-klinikkasäätiö / Poikien Talo / Syömishäiriöliitto
Toivottava tulevaisuus – tulevaisuustyöskentelyä nuorten kanssa
Kabinetti 1
Millainen on toivottava tulevaisuus nuorten näkökulmasta? Maailma on täynnä erilaisia uhkakuvia ja huolenaiheita, mutta entä jos tulevaisuutta katsottaisiinkin toivon näkökulmasta? Osana ihmiskeskeisen ja ennakoivan yhteiskunnan AuroraAI-hanketta toteutettiin kaksi laajaa nuorten tulevaisuuskuvatyöskentelyä: yläkouluikäisten ja kirkon toiminnassa mukana olevien nuorten kanssa. Näissä työskentelyissä syntyi yhteensä kymmenen erilaista kuvaa toivottavasta tulevaisuudesta. Tule kuulemaan millaisia toivottavia tulevaisuuskuvia nuoret tekivät. Millaisia näkökulmia johtamiseen ja päätöksentekoon nuorten tulevaisuuskuvat haastavat? Millaisilla toimenpiteillä päästään kohti toivottavia tulevaisuuskuvia?
Lasten ja nuorten keskus / Kirkkohallitus / Nuorisovaltuustojen liitto / Aurora
Ryhmästä voimavaroja nuorisotyöhön
Alvar
Osallistujat saavat tietoa toimivasta ja sovellettavasta Hevari -henkilökeskeinen voimavaravalmennus -ryhmätyömenetelmästä, jota on testattu jo useamman vuoden ajan eri kohderyhmille. Hevari on osoittautunut toimivaksi ja nuoren ajatusmaailmaa/itsetietoisuutta lisääväksi valmennukseksi. Valmennukseen osallistuminen on antanut mm. 95 %:lle nuorista työkaluja unelmien ja toiveiden saavuttamiseksi ja 85 %:lle rohkeutta tavoitella tärkeitä asioita. Osallistujat saavat katsauksen myös palvelumuotoilunäkökulmaan, kuinka olemassa olevasta menetelmästä voi lähteä muokkaamaan omia tarpeita vastaava kokonaisuus ja kuinka luoda materiaaleista saavutettavia. Osallistujat saavat myös tietoa, kuinka ottaa kokemustoimijoita ja kokemustietoa mukaan valmennusten toteutukseen ja mitä etuja tämä tuo ryhmämuotoiseen valmennukseen/toimintaan niin nuorten kuin ammattilaistenkin näkökulmasta.
Toteutus: Luento ja syventävä paneelikeskustelu
Kenelle? Sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattilaisille
Puhujat: Omat avaimet 4You -toiminnan ja Hymis -hankkeen työntekijät (Aspa-säätiö & Mielenterveyden keskusliitto), kokemustoimijanuoret sekä Heikki Mäkinen (Ammattioppilaitos Spesia).
Aspa-säätiö sr / Mielenterveyden keskusliitto ry
Valmistautuminen torstain Leijonan Luolaan
Elsi
Ohjelmaan osallistujat valmistautuvat esittelemään oman kumppanuusideansa torstain Leijonan Luola -raadille, joka koostuu yritysten edustajista. Ohjelman aluksi LähiTapiolan yhteiskuntasuhteiden erityisasiantuntija Maija Keskinen-Ghezaiel alustaa LähiTapiolan vastuullisuus-ja kumppanuustyöstä. Tämän jälkeen järjestöjen edustajat voivat työstää omaa pitch talkkiaan ja keskustella kumppanuusideoistaan Maija Keskinen-Ghezaielin sekä Allianssin talous-ja hallintojohtajan Juuso Luomalan ja varainhankintapäällikkö Kaisa Ahteen kanssa. Mukaan voi tulla matalalla kynnykselle ilman valmista kumppanuusideaa!
Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi ry.

klo 14.30-15.30
Mixed Finns: Antirasistinen työote nuorisoalalla
Pääsali
Mixed Finns ry:n antirasismiasiantuntijat ja tietokirjailijat Priska Niemi-Sampan ja Alice Jäske jakavat konkreettisia työkaluja antirasistiseen työotteeseen nuorisoalalla. Puheenvuorossa käydään läpi rasismin eri ilmenemismuotoja sekä niiden vaikutuksia nuoren identiteetin muodostumiseen ja hänen hyvinvointiinsa.
Mixed Finns ry.
Olenko nuorisotyöntekijä vai teenkö nuorisotyötä?
Venni
Olenko nuorisotyöntekijä vai teenkö nuorisotyötä? -workshopissa työnohjaajat Anne Hämäläinen ja Tiina Honkonen johdattavat osallistujat tutkimaan omaa ammatillista identiteettiään. Sisältö: 1. Dynaaminen ammatti-identiteetti, mitä se tarkoittaa ja miten se pysyy hengittävänä ja elävänä? 2. Toiminnallinen oman ammatti-identiteetin reflektioharjoitus: Minä osaavana ja arvokkaana ammattilaisena. 3. Louhinta: pienryhmä- ja kollektiivinen jakaminen yhdessä toisten kanssa. 4. Lopetus: Jalometallit eli oma potentiaali käyttöön työn arkeen. Hyödyt: Oman ammatillisen identiteetin reflektointi, tunnistaminen ja vahvistaminen – oma kasvu ja kehittyminen nuorisotyön ammattilaisena. Voimavaroja ja itsetuntemuksen vahvistamista arkeen. Työhyvinvointia ja jaksamista. Näyttöön perustuvana tietona hyödynnetään mm. Voi hyvin, opettaja (Honkonen & Salovaraa), Workshopin pedagoginen käyttöteoria yhdistää sosio-konstruktivistista pedagogiikkaa, kokemuksellista oppimista sekä dialogista muutospedagogiikkaa.
Metsolanne & Myötätuuli Oy / Hämäläinen
Työelämän pelisäännöt – uusi palvelukokonaisuus työelämän ensimetreille
Maria
Kohtaatko työssäsi nuoria, jotka pohtivat työelämään liittyviä kysymyksiä? Kysymykset työelämästä nousevat usein esille kun puhutaan tulevaisuuden suunnitelmista, arjesta – tai vaikkapa kesätöiden hakemisesta. Tervetuloa tutustumaan uuteen Työelämän pelisäännöt -palvelukokonaisuuteen, josta löytyy selkeää ja luotettavaa työelämätietoa sekä maksuton neuvontapalvelu suomeksi tai englanniksi. SAK:n Marika Mantere, Jussi Kukkola ja Saku Jokisalo tarjoavat myös eväitä keskusteluihin työelämäasioista nuorten kanssa.
Ensikokemukset työelämästä ovat tärkeitä koko tulevan työuran kannalta. SAK:n Työelämän pelisäännöt eli TYPE-palvelu pyrkii ennaltaehkäisemään työperäistä hyväksikäyttöä, joka usein kohdistuu nuoriin tai maahan muuttaneisiin, joilla ei ole vielä tietoa työelämästä ja sen pelisäännöistä. Tule kuuntelemaan millaisia kysymyksiä nuoret ovat nostaneet esiin ja mistä aiheista kaivataan lisätietoa nuoriso-ohjaajille suunnatun kyselyn tai opinto-ohjaajien antaman palautteen mukaan?
Puhujat: Marika Mantere, Jussi Kukkola, Saku Jokisalo
SAK
Lasten ja nuorten kuuleminen osana strategiaprosessia
Alvar
Tämä ohjelma toteutetaan vuorovaikutteisena luentona, jonka osana kuullaan lasten ja nuorten kuulemisprosessin toteuttajan/osallistujan -videotervehdys. Osallistuja saa ideoita, käytännön esimerkkejä sekä kokemuksia lasten ja nuorten kuulemisesta ja osallisuudesta sekä lapsivaikutusten arvioinnista. Lasten ja nuorten kuuleminen oli selvitys heidän mielipiteistään. Ohjelmassa kuullaan selvityksen tuloksia ja miten strategian jalkauttamisessa otetaan huomioon saadut tulokset. Kommenttipuheenvuoro Suomen Lukiolaisten Liitosta. Ohjelman tuotaa Espoon seurakuntayhtymän kasvatuksen asiantuntijat Tiina Hänninen ja Anne-Maria (Mano)Laukkarinen.
Espoon seurakuntayhtymä
U Wot Waldo? -sarjakuvatyöpaja
Elsi
Miten suomalainen politiikka ja vaikuttaminen toimii? Waldo vastaa – monella kielellä! U Wot Waldo? on nuorten itsensä tekemä sarjakuvakokonaisuus. Waldo tarjoaa nuorille tietoa vaikuttamisesta ja suomalaisesta yhteiskunnasta. Tule tutustumaan sarjakuviin sekä kirjoittamaan oman sarjakuvasi puhekuplat – mitä Waldo ja kumppanit tekevät sinun tarinassasi? Samalla kuulet nuorten tarinaa sarjakuvien syntymisen takana ja miten sarjakuvakokonaisuutta voidaan hyödyntää nuorisotyössä. U Wot Waldo? -sarjakuvakokonaisuutta on saatavilla seitsemällä eri kielellä. Ohjelma sopii muun muassa yhdenvertaisuuden ja monikulttuurisen nuorisotyön parissa toimiville ammattilaisille. Ohjelman tuottaa Nuorten Suomi. Painettuja sarjakuvia on saatavilla työpajassa. Lisäksi sarjakuvat ovat ladattavissa Nuorten Suomen nettisivuilla.
Nuorten Suomi ry.
Sateenkaarierityisempää nuorisotyötä
Eino
”Haluaisin ottaa erityisesti sateenkaarinuoret huomioon omassa työssäni, mutta…” Kuulostaako tutulta? Tule kuuntelemaan konkreettisia esimerkkejä, miten voit tehdä sateenkaarierityisempää nuorisotyötä jo olemassa olevilla resursseilla esimerkiksi pienessä kunnassa. Tulemme jakamaan tutkittua tietoa sateenkaarinuorten hyvinvoinnista sekä hyväksi havaittuja toimintamalleja sateenkaarierityisestä nuorisotyöstä eri puolilta Suomea, nuorten omaa ääntä unohtamatta. Luennon lopussa on mahdollisuus esittää kysymyksiä, keskustella aiheesta sekä päästä mukaan Seta ry:n koordinoimaan valtakunnalliseen sateenkaarinuorisotyön verkostoon.
Puhujina:
Sanna Immonen ja Eevi Harju, Hyvinvointia ja toimintakykyä sateenkaarinuorille -hanke, Seta ry
Jonna Stenberg ja Mari-Katri Lempinen, Sateenkaariystävällinen Pirkanmaa -hanke, Tampereen kaupunki
Seta ry / Tampereen kaupungin nuorisopalvelut
Digitaalinen sairaalanuorisotyö
Kabinetti 1
Digitaalinen sairaalanuorisotyö on Etelä-Suomen AVI:n rahoittama nuorisotyön kehittämishanke, joka tarjoaa ammatillisesti ohjattua nuorisotyötä haavoittavissa ja eristetyissä elämäntilanteissa eläville lapsille ja nuorille. Tätä kohdennettua nuorisotyötä on tässä pilottihankkeessa tarjottu Uuden Lastensairaalan hoito- tai avohoitojaksoilla oleville 9-17-vuotiaille lapsille ja nuorille.
Tilaisuudessa kerrotaan työmuodosta ja sen kokemuksista varsin sensitiivisen kohderyhmän kanssa. Digitaalinen sairaalanuorisotyö on käynnistetty vuonna 2021. Pilotointivaihe on kohdennettu syöpäsairaille lapsille ja nuorille, jotka elävät haastavaa arkeaan varsin eristetyissä olosuhteissa. Kohtaaminen nuorisotyön ammattilaisten kanssa Discord-alustalla on ollut kohderyhmälle varsin merkityksellistä ja he ovatkin tuoneet esille, että SairaalaNutalla on mahdollisuus kohdata vertaisryhmää ja viettää aikaa yhdessä mukavan toiminnan äärellä. Tilaisuudessa ohjaajat jakavat kokemuksiaan työskentelystä kohderyhmän kanssa sekä tuomme esille osallistuvien nuorten ajatuksia ja merkityksellisiä kokemuksia tärkeästä nuorisotyön muodosta.
Hankkeen toteutuksesta vastaa Humanistinen ammattikorkeakoulu HUMAK, Kympin Lapset ja Helsingin kaupungin nuorisopalvelut. Yhteistyökumppaneina hankkeessa ovat osaamiskeskukset Kanuuna ja Verke, Uusi Lastensairaala/HUS ja HelsinkiMissio.
Tavoitteenamme on kehittää ja laajentaa nuorisotyötä uudenlaisessa toimintaympäristössä ja osallistamme yleisöä pohtimaan ja ideoimaan miten kehittämistyötä olisi järkevä jatkaa. Toimintamuoto on herättänyt kiinnostusta sekä valtakunnallisesti että kansainvälisesti.
Ohjelmatuokiossa puhujina nuoriso-ohjaajat Inka Hyvönen ja Sari Hämäläinen, toiminnanjohtaja Anu Tikka ja lehtori Sari Huttu.
Humanistinen ammattikorkeakoulu, Kympin Lapset, Helsingin kaupungin nuorisopalvelut

klo 16.00-17.00
Darravapaa: Onko alkoholikulttuurimme yhdenvertainen?
Pääsali
YLE Areenan Darravapaana -podcastin Katri Ylinen ja Laura Wathén kertovat ja keskustelevat siitä millainen merkitys alkoholilla on elämässämme – ja miltä elämä on näyttänyt ennen ja jälkeen korkin kiinni kiertämistä. Ohjelmassa nostetaan esiin miten suomalainen alkoholikulttuuri näyttäytyy alkoholia käyttämättömän silmin, ja pohditaan onko alkoholikulttuurimme yhdenvertainen ja turvallinen kaikille. Ohjelman lyhyessä alustuksessa tutustutaan EHYT ry:n ehkäisevän päihdetyön asiantuntija Mika Piipposen johdolla keväällä 2022 toteuttaman Nuorten kulttuuri ja päihteet -selvityksen alkoholia käsitteleviin tuloksiin, ja siihen millaista kuvaa selvitys antaa 15-29 -vuotiaiden nuorten asenteista ja ajatuksista alkoholiin liittyen. Ohjelma antaa nuorisoalan ammattilaisille uusia näkökulmia suomalaiseen alkoholikulttuuriin ja paljon mediassa esillä olevaan sober curious -ilmiöön. Tämän kautta ammattilaiset saavat tukea nuorten kanssa käytäviin keskusteluihin alkoholista. Lisäksi ohjelmassa on jaossa 100 kpl Alkoholi kuvina -keskustelukorttipakkoja, jotka EHYT ry:n nuorisoalan osaamiskeskustoiminta on kehittänyt ammattilaisten työn tueksi. Korttien tavoitteena on vahvistaa ammattilaisten kykyä keskustella nuorten kanssa alkoholiin liittyvistä ilmiöistä eri näkökulmista.
Darravapaa
Nuorisotyö – miten rakennetaan aidosti turvallisempi tila kaikille?
Maria
Mitä ovat turvallisemman tilan periaatteet? Miten niitä voi tuoda osaksi arjen työtä, samalla turvallisena aikuisena olemista vahvistaen?
Ohjelmassa puhuvat Tapu Sirkka (asiantuntija, Lasten ja nuorten keskus), Ilona Rantala (opiskelija, Navi-ryhmän puheenjohtaja), Hensku Kettusaari (erityisnuorisotyönohjaaja, Helsingin seurakuntien erityisnuorisotyönkeskus Snellu) ja Touko Niinimäki (tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusasiantuntija, Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi).
Kirkkohallitus / Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi ry. / Lasten ja nuorten keskus
Taas mennään rahan takii – mikä nuorisoalan rahoituksessa muuttuu?
Venni
Veikkaus-kytkös purkautuu vuoden 2024 alussa, nuorisoalan valtionrahoitus siirtyy yleiseen budjettiin, hyvinvointialueiden perustaminen muuttaa kuntien rahanjakoa, talouden taantuma ja puolueiden lupaukset suurista leikkauksista varjostavat seuraavia vuosia. Ovatko muutokset nuorisoalalle uhka vai mahdollisuus? Luvassa suoraa puhetta ja vastauksia nuorisoalan toimijoiden etukäteen jättämiin kysymyksiin! Mukana kysymyksiin vastaamassa ovat opetus- ja kulttuuriministeriön nuorisotyön ja -politiikan vastuualueen johtaja Henni Axelin, Kuntaliiton erityisasiantuntija, myös työpajojen ja etsivän nuorisotyön kokonaisuutta johtanut Mari Ahonen-Walker sekä jyväskyläläinen kunta- ja hyvinvointialuepäättäjä Santeri Lohi, jolla on pitkä kokemus nuorisoalaan liittyvästä lainvalmistelusta myös eduskunnasta ja ministeriöstä. Keskustelun vetää nuorisoalan kattojärjestö Allianssin toiminnanjohtaja Anna Munsterhjelm, joka on lobannut nuorisoalan rahoituksen puolesta työkseen ja vapaaehtoistyökseen kymmenen vuotta. Oman rahakysymyksesi voit jättää 16.4. asti netin kautta.
Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi ry.
Lasten ja nuorten konfliktit ja väkivalta – Kuinka näitä selvitetään moniammatillisesti
Kabinetti 1
Merkittävä osa nuorten tekemistä väkivaltarikoksista tapahtuu koulussa tai muussa julkisessa tilassa. Vakavat, pitkittyneet konfliktit ja kiusaaminen heijastuu lähes aina koulusta vapaa-ajalle ja sosiaaliseen mediaan – sekä toisin päin. Näiden selvittäminen ja hoitaminen on aina aikuisten vastuulla. Millaisia konflikteja kohdataan ja mitä hyväksi havaittuja työkaluja tai työskentelytapoja on olemassa? Mikä on nuorisotyön rooli selvittelytyössä? Dialoginen ja osallistava keskustelu, jossa lisätään ymmärrystä lasten ja nuorten konfliktinratkaisusta jakamalla kokemuksia ja menetelmiä osallistujien kesken. Aseman Lapset ry:n Katusovittelu ja K-0 – kiusaamiseen puuttuva työ esittelee oman restoratiivisen työotteensa, yhdessä koulun sekä nuorisotyön asiantuntijoiden kanssa.
Aseman Lapset ry / Järvenpään kaupunki / Alavuden kaupunki
Kuunnella, palvella ja rakastaa – ihmislähtöisyys tulevaisuustoivon rakentamisessa
Eino
Miten toimintaa voidaan tutkia ja uudistaa ihmislähtöisesti tutustumalla nuorimpiin sukupolviin uudestaan arkikontekstin ulkopuolelta? Miten vahvistaa heidän tulevaisuustoivoaan? Ohjelmassa kerrotaan millaisella prosessilla Suomen evankelisluterilaisessa kirkossa on kerätty tietoa nuoremmista sukupolvista ja luotu ihmislähtöisiä malleja seurakuntien toimintatapojen – ja kulttuurin uudistamiseksi. Kerättyä tietoa ja kehitettyjä toimintamalleja on mahdollista hyödyntää myös kirkon ulkopuolisissa toimintaympäristöissä.
Ohjelman yhteydessä julkistetaan tuore malli Millenniaalien polut–reittejä aitoon ja läsnäolevaan kirkkoon. Ohjelman tuottaa Kirkkohallituksen Millenniaalien kirkko –hanke.
Kirkkohallitus
Digipelaaminen: harrastuksesta ammatti, pakokeino tai sairaus?
Alvar
Digipelaaminen on yleinen harrastus, mutta entistä useammalle se tarjoaa myös ammatin. Pelejä käytetään monipuolisesti nuorisotyössä, toisaalta pelaamiseen liitetään usein laiminlyönnit ja riippuvuus. Uudessa ICD-11 tautiluokituksessa on mukana myös digipeliriippuvuus-diagnoosi. Mitä nuorisotyössä olisi hyvä muistaa ja huomata, kun keskustelua käydään uuden diagnoosin näkökulmasta? Ohjelman tarkoituksena on tarjota ajankohtaista tietoa ja avointa keskustelua digipelaamisen mahdollisuuksista ja riskeistä. Ohjelma koostuu kolmesta n. 10 minuutin puheenvuorosta ja puhujien yhteisestä keskustelusta, johon yleisö voi osallistua. Puheenvuorojen näkökulmat:
1.Riippuvuutta ja pakoa? Pelaamisen riskit ja digipeliriippuvuuden diagnostiset kriteerit
2. Ketä voidaan tukea peleillä? Kenet tavoitamme pelinuorisotyöllä ja kenet meidän pitäisi tavoittaa? Miten voimme ohjata pelinuoristotyötä vastaamaan paremmin nuorisotyöllisiin tavoitteisiin?
3. Pelaajan uudet mahdollisuudet. Millaisia vaikutuksia työelämän ulkopuolella oleville nuorille aikuisille on peli-, työelämä- ja hyvinvointiosaamista yhdistävällä valmennuksella? Kokemuksia Pelaten duuniin -hankkeesta.
Sovatek-säätiö / Jyväskylän ammattikorkeakoulu / Verke
Vahvista nuorten hyvinvointia ja osallisuutta Zekin avulla
Anton
Miten voimme helposti kysyä nuorelta, miten sulla menee? Miten voimme ohjata nuorta alati muuttuvassa palvelukentässä? Miten voimme suoristaa palvelupolkuja siten, että nuori pääsee mahdollisimman nopeasti tarvitsemaansa palveluun? Tule kuulemaan, mikä on Zekki – ja miten juuri sinä voisit hyödyntää sitä työssäsi! Ohjelmassa esittelemme nuorten tarpeista alkunsa saanutta ja nuorten ja ammattilaisten kanssa yhdessä kehitettyä Euroopan parhaaksi sosiaaliseksi innovaatioksi v.2021 valittua Zekki-digipalvelua. Tarjoilemme myös ajantasaisen katsauksen, miten nuorilla menee ja mitkä ovat tuen tarpeet. Keskustelemme nuorten kehittäjiemme kanssa ja kysymme ammattilaisilta parhaat vinkit Zekin käyttöön omassa työssä.
Diakonia-ammattikorkeakoulu

17.30-18.30
Nuorten naisten johtajuuskoulu – jokainen meistä voi olla johtaja
Venni
Vaikka Suomi mielletään yhdeksi maailman tasa-arvoisimmista maista, sukupuolten välinen tasa-arvo etenkin työelämässä toteutuu puutteellisesti. Vaikuttaviksi tekijöiksi on tunnistettu mm. arkuus hakeutua johtajiksi, sukupuolittuneet uravalinnat, lasikatto efekti, normit ja arvot. Helsingin NNKY:n Nuorten Naisten Johtajuuskoulu kehittää nuorten 15-29-vuotiaiden naisiksi identifioituvien johtajuustaitoja sekä antaa heille keinoja ja itsevarmuutta seurata unelmiaan ja käyttää täyttä osaamistaan itsensä, perheidensä ja yhteiskunnan hyödyksi. Johtajuus ymmärretään laaja-alaisesti yhtä lailla naisten oman elämän johtajuutena kuin myös johtajuutena työelämässä.
Tule sinäkin löytämään johtajuutesi! Tässä ohjelmassa pääset tutustumaan osallistavin menetelmin nuorten naisten johtajuuden haasteisiin ja potentiaaliin sekä pohtimaan omaa johtajuusmatkaasi. Ohjelma on tarkoitettu kaikille iästäsi tai sukupuolestasi riippumatta, olitpa sitten kiinnostunut itsesi johtamisesta tai haluat saada työkaluja nuorten kanssa työskentelyyn. Puhujana on 27-vuotias nuori naisjohtaja Erika Pikkuhookana yhdessä 21-vuotiaiden NNJK-podcastin juontajien Wilma Tallgrenin ja Susanna Vilkan kanssa.
Helsingin Nuorten Naisten Kristillinen Yhdistys ry
Vaikuttavuuden tulevaisuus
Maria
Vaikutusten mittaamisella on merkitystä, ja Suomessa yksittäiset organisaatiot osaavat kertoa omista vaikutuksistaan monipuolisesti. Nuorisoalan toimijoiden yhteinen haaste on tuottaa tietoa toiminnan vaikuttavuudesta – miten toimintamme vaikuttaa yhteiskuntaan? Paneelissa keskustelemme vaikuttavuuden mittaamisesta ja sen haasteista. Mistä hyvä arviointi syntyy? Entä mikä estää meitä saamasta tietoa vaikuttavuudesta? Millaisia taitoja meillä pitää olla tulevaisuudessa, jotta pystymme saamaan tietoa vaikuttavuudesta?
Keskustelemassa ovat:
Henni Axelin, johtaja, OKM
Marion Fields, asiantuntija, Opintokeskus Sivis
Marja-Sisko Kataikko, palveluesimies, Jyväskylän kaupunki
Venla Monter, hallinto- ja HR-päällikkö, Suomen Partiolaiset ry
Jouko Porkka, lehtori, DIAK
Keskustelua johdattelevat nuorisoalan kattojärjestö Allianssin palvelujohtaja Tuija Kautto ja osaamiskeskus Kentaurin päällikkö Raisa Omaheimo.
Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi / Kentauri
Euroopasta työkaluja paikalliseen nuorisotyöhön
Elsi
Onko Changemakers Kit sinulle jo tuttu menetelmäpakki? Haluaisitko kuulla, miten tämä eurooppalaisessa yhteistyössä luotu työkalu voi tukea omaa työtäsi? Tule kuulemaan ja testaamaan kuinka voit käyttää eurooppalaisen paikallisen nuorisotyön peruskirjaa ja siihen kiinteästi liittyvää Changemakers Kit -työkalua nuorisotyön kehittämisen tukivälineenä. Tässä työpajassa pääset kokeilemaan Changemakers Kitin käyttöä ja pohtimaan sen käyttömahdollisuuksia suomalaisessa nuorisotyössä. Parhaimmillaan saat tästä mukaasi mainion menetelmätyökalun ja tarkistuslistan, jotka tukevat nuorisotyön kehittämistä. Työpajan vetävät European Charter on Local Youth Work Ambassadors -koulutuksen käynyt Sami Sorjonen sekä Muonion kunnan nuorisosihteeri Heidi Pouttu yhteistyössä EU:n nuoriso-ohjelmien ohjelma-asiantuntijoiden kanssa. Voit halutessasi tutustua työkaluihin jo etukäteen osoitteessa: https://www.europegoeslocal.eu/changemakerskit/introduction/
Opetushallitus
Nuorten osallistaminen päihteiden välittämisen ehkäisyssä
Kabinetti 2
Työpajaan osallistujille perehdytetään kaksi menetelmää: Pakka-kävely: Yläkoulun 7. luokkalaisille kehitetty menetelmä, jonka tavoitteena on koota nuorten ajatuksia ja kokemuksia julkisissa tiloissa tapahtuvasta päihteiden käytön aiheuttamasta turvattomuudesta sekä päihteiden välittämisestä julkisissa tiloissa ja somessa. Nuorten ääni saadaan kuuluviin paikallisessa päätöksenteossa toimittamalla kävelyn aikana kootut vastaukset päättäjille. Diilerin jäljillä -vertaisvaikuttamismalli: Yläkoulun 8.-9. luokilla opiskelevat oppilaat toimivat vertaisvaikuttajina nuoremmilleen. Toiminnan tavoitteena on saada nuoret suhtautumaan kriittisemmin alkoholin ja nikotiinituotteiden välittämiseen lisäämällä heidän tietoaan päihteiden välittämiseen liittyvistä haitoista. Työpajassa pääset tutustumaan Pakka-kävelyn käytännön toteutukseen ja kävelyn varrella käsiteltäviin teemoihin, sekä perehtymään Diilerin jäjillä -mallin infon sisältöön ja ratkaisemaan mysteeritehtävän (huom. mysteerin ratkaisemiseen tarvitset mobiililaitteen). Voit tutustua halutessasi Diilerin jäljillä -menetelmään etukäteen osoitteessa: https://urly.fi/31KG . Työpaja on tarkoitettu yläkouluissa työskenteleville ammattilaisille, kuten koulunuorisotyöntekijöille, kouluvalmentajille sekä kaikille aiheesta kiinnostuneille. Ohjelman tuottaa EHYT ry:n Nuoret Pakka-toimijoina -hanke ja vetäjinä toimivat Sari Anjala ja Katri Saarela.
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
Nuorisotyö nuorten työelämätaitojen lisääjänä
Kabinetti 1
Ensimmäisillä työkokemuksilla on suuri merkitys polulla hyvään tulevaisuuteen. Parhaimmillaan ne tarjoavat onnistumisen kokemuksia, ajatuksia uravalintoihin, sekä taitoja, jotka auttavat eteenpäin työelämäpolulla. Polun alkuun pääseminen on usein haastavaa ja pitkittynyt työttömyys työuran alussa vaikuttaa tutkitusti koko työuraan. Mikä on nuorisotyön rooli nuorten työelämäpolun alussa ja nuorten työelämätaitojen lisääjänä? Minkälainen se rooli voisi olla suhteessa muihin työllisyystoimiin? Nuorisotyö voi edistää nuorten työelämätaitoja lukuisin keinoin. Ohjelma pureutuu aiheeseen mm. vuosittain 6000 nuorelle jaettavan digitalisoidun kesätyösetelin ja 80 000 tuntia ensimmäisiä työkokemuksia tarjonneen Job’d toimintamallin kautta. Ohjelma esittelee myös Helsingin nuorisopalveluiden työelämätaitokartoituksen tulokset millä eri keinoin nuorisotyö lisää nuorten työelämätaitoja.
Nuorten työelämätaitojen suunnittelija Sami Komppulan kanssa aiheesta on keskustelemassa myös nuorisotyössä työelämän oppeja saanut opiskelija Saana Lyytinen sekä Maunula-talon nuorisotyöllisen kahvilan Månsas Delin tiimiesihenkilö Riikka Valkonen.
Helsingin kaupungin Nuorisopalvelut
Mikä vituttaa nuorisoalalla?
Elsi
Vitutus on voimavara. Mikä vituttaa? -ilta on tilaisuus, jossa on suoraa puhetta nuoria painavista asioista. Illassa saa nimensä mukaisesti purkaa turhautumista yhteiskunnan epäkohdista. Tule kokeilemaan, miltä tuntuu päästellä höyryjä ja kertomaan, mikä vituttaa nuorisoalalla. Ratkaisuehdotuksia saa esittää, mutta se ei ole pakollista. Samalla kuulet, miten Mikä vituttaa? -toimintamallia voi hyödyntää nuorten osallistamisessa palveluiden kehittämiseen. Kestävän yhteiskunnan rakentaminen edellyttää, että nuorilla taustastaan tai koulutustasostaan riippumatta on mahdollisuus osallistua ja tulla kuulluiksi yhteisöissään ja laajemmin yhteiskunnassa. Mikä vituttaa? -toimintamalli tarjoaa nuorille mahdollisuuden tuoda omat näkemykset ja kokemukset esille rennolla tavalla.
Ohjelman toteuttavat Ohjaamo Pori ja Nuorten Suomi.
Nuorten Suomi ry. / Ohjaamo Pori
