Mitä kuuluu nuorille? -podcast ja keskustelutilaisuudet

Keskustelutilaisuudet

Mitä kuuluu nuorille? -keskusteluja järjestetään ajankohtaisista aiheista aina tarvittaessa. Keskustelua fasilitoi Allianssin asiantuntija(t) ja keskusteluun osallistuu usein useampi vieras. Keskustelut on suunnattu kaikille nuorten kanssa toimiville ja muille nuorten läheisille aikuisille. Viestimme uusista keskusteluista aina esimerkiksi uutiskirjeemme kautta. Keskustelut järjestetään yleensä suomeksi.

Tähän mennessä keskustelujen aiheita ovat olleet mm.:

 • Kuinka tukea nuorten kesätyöllistymistä?
  •  Keskustelemassa Talous ja nuoret TAT:n projektipäällikkö Essi Lehtovaara, joka kertoo muun muassa Duunikoutsi-appista, joka on nuorten ohjauksen tueksi kehitetty mobiilisovellus. Kirsi Naamanka Kilta-henkilöstöpalveluista avaa työnantajan odotuksia, toiveita ja ajatuksia nuorta kesätyöntekijää kohtaan.
 • Esittelyssä nuorisoalan kuntavaalitavoitteet.
  • Miten tehdään kunta, jossa nuoret voivat hyvin? Mitä kuuluu nuorille vuonna 2021? Jokaisen Suomen kunnan kannattaa olla paikka, jossa yksikään nuori ei syrjäydy. Jokainen kunta tarvitsee hyvinvoivia nuoria, jotta se voi tulevaisuudessa tarjota palveluita ja olla hyvä paikka elää kaikille. Nuoriinsa sitoutuva kunta saa myös nuoret sitoutumaan kuntaansa. Nuorisoalan kuntavaaliohjelmaan on koottu kunnan päättäjille 27 keinoa parantaa nuorten hyvinvointia. Tavoitteita ja nuorten hyvinvoinnin tilaa esittelemässä Allianssin toiminnanjohtaja Ilmari Nalbantoglu sekä vaikuttamisen asiantuntija Katja Asikainen.
 • Nuorisorikollisuus vaivaa – yhteistyöllä kohti ratkaisuja!
  • Nuorisorikollisuus ja nuorten väkivaltainen käytös on näkynyt mediassa on viime aikoina tavallista enemmän. Mistä nuorisorikollisuus johtuu? Mitä sille voidaan tehdä? Miten me nuorten parissa työskentelevät voimme auttaa? Mitä kuuluu nuorille? -keskustelusarjassa paneudumme tällä kertaa mm. siihen, millaista yhteistyötä nuorisoalan toimijat kaipaavat muiden ammattilaisten kanssa. Keskustelemassa sisäministeri Maria Ohisalo, Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja Tommi Laitio sekä Allianssin asiantuntijat – nuorten omaa ääntä unohtamatta.
 • Nuoret, rauha ja turvallisuus -toimintaohjelma ratkaisuna väkivaltaan
  • Keskustelussa pureudutaan loppuvuoden aikana nuorten äärikäytökseen eri näkökulmista. Ensimmäisenä tarkastelemme Nuoret, rauha ja turvallisuus -toimintaohjelman mahdollisuuksia ratkaisuna nuorten väkivaltaiseen käytökseen. Mistä ilmiössä on kyse ja mitä sille voidaan tehdä? Vieraana Helsingin NMKY:n Yökoris-toiminnan koordinaattori Olsi Marko sekä Helsingin NMKY:n kehittäjä, Icehearts-toiminan perustaja Ville Turkka. Keskustelua on vetämässä Allianssin asiantuntija Janika Takatalo sekä projektikoordinaattori Tuomas Karvonen.
 • Yli puoli vuotta poikkeusaikaa – mitä kuuluu nuorille?
  • Millaisia ovat koronan vaikutukset nuoriin, kun poikkeusaikaa on kulunut jo yli puoli vuotta? Keskustelun tavoite on tarjota alan toimijoille katsaus ja tietoa nuorten ajatuksista kyselyjen ja asiantuntijoiden oman työn pohjalta. Keskustelemassa olivat Päivi Metsäniemi (YTHS), Pauliina Koljonen (etsivä nuorisotyö) ja Marke Hietanen-Peltola (THL).
 • Koronan vaikutus nuoriin
  • Allianssi on ollut mukana toteuttamassa korona-aikana kyselyjä nuorille ja nuorisoalan toimijoille, sekä tuottanut paljon sisältöä aiheeseen liittyen. Koronan vaikutus nuoriin -keskustelussa Allianssin asiantuntijat Katja Asikainen ja Eero Löytömäki purkavat kyselyjen tuloksia, keskustelevat niistä heränneistä ajatuksista ja siitä, mitä nuorten kanssa toimiessa kannattaa nyt ottaa huomioon.

Podcast

Mitä kuuluu nuorille? on podcast-sarja, jossa pureudutaan nuorisoalaa puhuttaviin teemoihin mielenkiintoisten vieraiden kanssa. Kuuden jakson podcast-sarja julkaistiin keväällä 2020.

Miten ilmastonmuutoksentorjunnassa menee ja mitä luonnon monimuotoisuukadon eteen tehdään? Eurooppa-katsauksessa puhutaan etenkin odotuksista komission Green dealia kohtaan. Tämän ajan suurimmista ekologisista kriiseistä ja nuorten näkökulmista tilanteeseen ovat keskustelemassa nuorten ilmastodelegaatti Sara Nyman ja ilmastoministerin erityisavustaja Riikka Yliluoma. Keskustelua luotsaa vaikuttamisen asiantuntija Niina RatilainenJanika Takatalon haastattelussa ovat mepit Ville Niinistö (vihr.) ja Sirpa Pietikäinen (kok.).

Millaiset ilmiöt vaikuttavat juuri nuorten työllisyyteen? Keskustelemassa kansanedustaja Matias Mäkynen (sd.), projektikoordinaattori Tuija Kautto Kohtaamo-hankkeesta sekä Tampereen yliopiston dosentti Jaana Lähteenmaa. Keskustelua vetää Allianssin vaikuttamisen asiantuntija Katja Asikainen. Eurooppa-katsauksessa käydään läpi nuorten työllisyyteen vaikuttavia EU-ohjelmia ja niiden tulevaisuuden näkymiä. Vaikuttamisen asiantuntijan Janika Takatalon haastattelussa on mep Miapetra Kumpula-Natri (sd.)

Miten syrjintä tuottaa hyvinvointieroja? Erivoisuuden ja yhdenvertaisuuden suuriin kysymyksiin vastaavat THL:n Shadia Rask, Ihmisoikeusliiton Aija Salo ja yhdenvertaisuusvaltuutetun toimiston Matti Jutila asiantuntijamme Laura Heinosen vetämässä keskustelussa. Eurooppa-katsauksessa keskustellaan yhdenvertaisuudesta ja nuorten oikeuksista EU-tasolla. Studiossa Allianssin vaikuttamisen asiantuntijan Janika Takatalon haastattelussa YFJ:n hallituksen jäsen Silja Markkula.

Megatrendit haastavat Suomen suurta ylpeydenaihetta: koulutusjärjestelmää. Missä asioissa osaamispolitiikkaa pitää tulevaisuudessa päivittää ja kuinka hyvin koulutusjärjestelmämme ratkaisee nuorten tämän päivän haasteita? Vaikuttamisen asiantuntija Niina Ratilaisen kanssa koulutuksen tulevaisuuskuvista ovat keskustelemassa opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoinen ja Sitran Osaamisen aika -avainalueen neuvonantaja Tapio Huttula. Eurooppa-katsauksessa puhutaan EU-tason osaamispolitiikasta. Janika Takatalon haastattelussa on mep Henna Virkkunen (kok.).

Millaisin keinoin vahvistamme nuorten kokemaa hyvinvointia? Ratkaiseeko sote nuorten palveluiden pääsyn haasteet? Vaikuttamisen asiantuntija Katja Asikaisen luotsaamassa keskustelussa aihetta pohtivat kansanedustaja Hanna-Leena Mattila (kesk.) ja lääketieteen tohtori Marke Hietanen-Peltola THL:lta. Eurooppa-katsauksessa jutellaan EU:n terveystrategiasta ja EU:n keinoista ehkäistä mielenterveysongelmia. Janika Takatalon haastattelussa on mep Alviina Alametsä (vihr.).

Osallisuudessa tapahtuu nyt paljon ja sen edistäminen on pääministeri Marinin hallituksen yksi kärkitavoitteista. Mitä pitäisi tehdä nuorisotyössä, puolueissa, kunnissa, ministeriöissä, EU:ssa, jotta nuoret pääsisivät mukaan päätöksentekoon? Jaksossa syvennytään osallisuuden positiivisiin ja negatiivisiin lukuihin kolmen demokratia-asiantuntijan kanssa. Keskustelijoina mukana ovat Kuntaliiton Päivi Kurikka, Sitran Riina Pulkkinen ja Demos Helsingin Lari Hokkanen ja puheen melkein asiassa pitää osallisuusasiantuntija Virva Viljanen. Eurooppa-katsauksessa pohditaan nuorten osallistumismahdollisuuksia EU-tasolla. Janika Takatalon haastattelussa on Eurooppanuorten puheenjohtaja Iiris Asunmaa.

Katso myös