Nuorisotyön viikolle ilmoitetut ohjelmat

Nuorisotyön viikolla tapahtuu! Alan toimijat ympäri Suomen järjestävät Nuorisotyön viikolla paljon ohjelmaa. Löydät Nuorisotyön viikolle ilmoitetut ohjelmat tältä sivulta!

Perjantai–sunnuntai 7.–9.10.2022

Kulmakivi-festarit, Ortodoksinen nuorten liitto ONL ry, Jyväskylä
Ortodoksisten nuorten Kulmakivi-festarit järjestetään Jyväskylässä 7.-9.10.2022! Orthodox Christian Youth Festival KULMAKIVI – CORNERSTONE! Православний Християнський молодіжний фестиваль KULMAKIVI – Наріжний камінь!
Luvassa on viikonlopullinen yhdessäoloa, koulumajoitusta, vanhoja ja uusia kavereita, Loimolan Voiman konsertti, jumalanpalveluksia, kaupunkisuunnistusta, sekä erilaisia harrastekanavia (esim. keilailu, parkour, sirkus, tägi, museovierailu jne.). Tapahtuma on tarkoitettu 12-vuotiaille ja sitä vanhemmille nuorille ja nuorekkaille. Myös nuoremmat ovat tervetulleita mukaan, mutta silloin mukana täytyy olla oma aikuinen (vanhempi, kummi, isosisarus tai muu tuttu aikuinen).
Ilmoittaudu mukaan täällä!
Lisätietoja: Annakaisa Onatsu / onl@ort.fi

Maanantai 10.10.2022

Avoimet ovet Nuorisotilalla klo 15.00-22.00, Nuorisotila Solu, Someron kaupunki
Tule tutustumaan toimintaamme! Tilaisuuteen ei tarvitse ilmoittautua.
Lisätietoja: Maria Valta / maria.valta@somero.fi / 044 7791 403

Miten menee -somekampanja ja podcast nuoren mielen hyvinvoinnin tukemiseksi, Lasten ja nuorten keskus ry 
Maailman mielenterveyspäivänä 10.10. julkistamme Miten menee -somekampanjamme, jossa haastamme kysymään kymmeneltä nuorelta ”Miten menee”. Julkaisemme osana kampanjaa myös Miten menee -podcastin, joka käsittelee nuorten mielen hyvinvoinnin kysymyksiä nuorten itsensä sanoittamana. Podcastin hostina toimii LNK:n kehittämisjohtaja, psykoterapeutti Heli Pruuki.
Kampanja toteutetaan Spotifyssa, Instagramissa ja Twitterissä.
Lisätietoja: Nelli Jäntti-Tuominen / nelli.jantti-tuominen@lastenjanuortenkeskus.fi / 044 728 5939

Meta-analyysi: Nuorten hyte Järvenpäässä koronavuosien jälkeen, Järvenpään nuorisopalvelut
Järvenpään nuorisovaltuuston tutkimus Nuorisopalvelujen tulevaisuus (2022) selvitti, millaisella palveluverkolla nuorisopalvelut on tarkoituksenmukaisinta tuottaa. Yhtäältä tutkimuksen taustoissa korostuivat kuntatalouden asettamat paineet kasvattaa palvelutuotannon tehokkuutta, toisaalta koronavuosien aiheuttama ilmeinen tarve satsata nuorten hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen. Tutkimuksen tuloksista kävi ilmi, että Järvenpään kaltaisessa kaupunkimaisessa kunnassa välimatkan vaikutus nuoren halukkuuteen hakeutua palvelujen piiriin on heikko. Vastaavasti palveluja keskittämällä saavutetaan skaala- ja synergiaetuja, jotka mahdollistavat havaittuun palvelutarpeeseen vastaamisen taloudellisesti kestävällä tavalla. Osana valtakunnallista Nuorisotyön viikkoa julkaisemme tutkimuksen meta-analyysin tarjotaksemme referenssikunnille työkaluja nuorisopalvelujen palveluverkon suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin.
Tutustu julkaisuun täällä ma 10.10. alkaen!
Lisätietoja: Noora Salo / noora.salo@jarvenpaa.fi

Maanantai 10.11.2022 & tiistai 11.11.2022

Tyttöjen päivän juhla, Helsingin NNKY, Tyttöjen ja nuorten naisten olohuone (Retkeilijänkatu 7 A, Rastila)
Tule viettämään tyttöjen päivän juhlaa rennoissa merkeissä Tyttöjen ja nuorten naisten olohuoneelle! Luvassa herkullisia tarjoiluja, hyvää musiikkia ja rentoa yhdessäoloa. Tapahtumia on yhteensä kolme: Ma 10.10. klo 18-20 (15-19-vuotiaat), ti 11.10. klo 14-16 (9-11-vuotiaat) ja ti 11.10. klo 17-19 (12-14-vuotiaat).
Tilaisuuteen ei tarvitse ilmoittautua. 
Lisätietoja: Oona Nietosjärvi / ona.nietosjarvi@hnnky.fi / puh. 040 5519389

Tiistai 11.11.2022

Mediakasvatusseuran Aamuklubi: Some ilman häirintää ja väkivaltaa
Etätapahtuma Zoomissa klo 9-10
Mediakasvatusseuran Aamuklubeilla kokoonnutaan virtuaalisesti yhteen ajankohtaisen Mediakasvatuksen ilmiön tai tiedon äärelle. Syksyn ensimmäinen Aamuklubi starttaa Nuorisotyönviikolla 11.10.2022 klo 9. Aiheena on somessa tapahtuva seksuaalinen häirintä, ahdistelu ja väkivalta. Mitä jokaisen nuorten kanssa työskentelevän ammattilaisen tulisi tietää ilmiöstä? Asiantuntijavieraaksi aiheesta alustamaan ja osallistujien kanssa keskustelemaan saapuu digitaalisen nuorisotyön asiantuntija Reetta Hänninen. Reetta työskentelee Sua varten somessa -hankkeessa, jossa tehdään sosiaaliseen mediaan jalkautuvaa nuorisotyötä, jonka tavoitteena on vähentää somessa tapahtuvaa nuoriin kohdistuvaa seksuaalista häirintää, ahdistelua ja väkivaltaa. Hankkeen työntekijät kohtaavat nuoria suosituilla somealustoilla ja tarjoavat matalan kynnyksen tietoa ja tukea. Aamuklubilla avataan ilmiötä ja keskustellaan siitä, millaisia yhteydenottoja nuorilta saadaan ja minkälaista tukea he itse toivovat. Keskustelemme myös siitä, miten tilanteita voidaan tunnistaa ja ennaltaehkäistä niin, että some voisi olla kaikille kiva ja turvallinen paikka. Jaamme myös vinkkejä digitaaliseen nuorisotyöhön somessa.
Ilmoittaudu täältä!
Lisätietoja: Jenni Honkanen / jenni.honkanen@mediakasvatus.fi

Nuorisotyön Speakers’ Corner: Nuorisotyö pelikasvattajana, HUMAK
Etätapahtuma Zoomissa klo 13-15
Korona-ajan rajoitusten keskellä verkko oli monelle nuorelle paikka, jossa saattoi pelaamisen huumassa hetkeksi unohtaa arjen rajoitteet ja ankeuden. Pelaaminen on edelleen nuorten suosima harrastus, rajoitusten poistettua sitä voi harrastaa myös verkon ulkopuolella. Nuorisotyön Speakers’ Corner tarjoaa kattavan puheenvuorokokoelman nuorisotyöstä ja pelikasvatuksesta. Tapahtuman ohjelma ja puhujat julkaistaan Humakin sivuilla lähempänä tapahtumaa. Tapahtumaa ei tallenneta, eikä ennakkoilmoittautumista tarvita.
Tule kuulolle webinaariin täältä!
Lisätietoja: Lehtori Erja Anttonen / erja.anttonen@humak.fi

Tiistai 11.11.2022 & Keskiviikko 12.10.2022

Etelä-Suomen alueelliset nuorisotyöpäivät, Etelä-Suomen aluehallintovirasto
ti 11.10. klo 9.00 – ke 12.10. klo 14.00, Kongressihotelli Majvik, Kirkkonummi

Mediakasvatusseuran Aamuklubeilla kokoonnutaan virtuaalisesti yhteen ajankohtaisen Mediakasvatuksen ilmiön tai tiedon äärelle. Syksyn ensimmäinen Aamuklubi starttaa Nuorisotyönviikolla 11.10.2022 klo 9. Aiheena on somessa tapahtuva seksuaalinen häirintä, ahdistelu ja väkivalta. Mitä jokaisen nuorten kanssa työskentelevän ammattilaisen tulisi tietää ilmiöstä? Asiantuntijavieraaksi Etelä-Suomen alueelliset nuorisotyöpäivät on toimialan ajankohtaisseminaari alueen nuorisotyöntekijöille, nuorisotoimialan johto- tai esimiestehtävissä toimiville sekä muille kiinnostuneille. Nuorisotyöpäivillä kouluttaudutaan, käsitellään ajankohtaisia teemoja, pohditaan yhdessä tulevaa ja verkostoidutaan. Ennen kaikkea tavoitteena on osallistujien voimaantuminen ja inspiroituminen. Tänä vuonna päivien sisällöissä näkyvät hyvinvoinnin monet näkökulmat – muita ajankohtaisia asioita unohtamatta.
Ilmoittaudu täältä!
Lisätietoja: Kirsi Pekkanen / p. 0295 016 557, kirsi.pekkanen@avi.fi, nuoriso.etela@avi.fi

Keskiviikko 12.10.2022 

Dialogi: Hyvinvoiva kouluyhteisö ja hyvinvoinnin edistäminen
Kehittämiskeskus Opinkirjo, verkkotapahtuma Teamsissa klo 13.30-16.00
Dialogi on osa kolmen dialogin sarjaa tulevaisuuden koulusta. Keskustelun tavoitteena on ymmärtää paremmin, mitä kullekin merkitsee kouluhyvinvointi ja hyvinvoinnin ja oppimisen suhde. Mikä edistää hyvinvointia koulussa, ja mitä esteitä sille on nyt? Mitä tulisi tehdä kouluhyvinvoinnin edistämiseksi? Dialogisarjasta saat lisätietoa https://opinkirjo.fi/2022/08/01/dialogisarja-tulevaisuuden-koulusta/ Voit myös ilmoittautua järjestämään itse omalle viiteryhmällesi dialogin, tehdä keskustelusta koonnin, lähettää sen meille ja päästä siten osaksi tammikuussa ilmestyvää julkaisua. Ohjeet ja materiaalit Opinkirjosta.
Ilmoittautuminen viimeistään 5.10. täällä!
Lisätietoja: tiina.karhuvirta@opinkirjo.fi / eeva.makela@opinkirjo.fi

Kansainvälisyys kuuluu kaikille – Miten tukea nuorten kansainvälisyyttä kotona ja maailmalla koronan jälkeen?
Opetushallitus, Hakaniemenranta 6
Klo 15.00-16.00
Pyöreän pöydän keskustelu tuo yhteen nuorisoalan ammattilaisia pohtimaan nuorten kansainvälisen liikkuvuuden ja kotikansainvälistymisen esteitä koronan jälkeisessä yhteiskunnassa. Samalla pohditaan kansainvälisyyttä tukevia tekijöitä paikallisella ja kansallisella tasolla sekä hahmotellaan toimenpidesuosituksia kansainvälisen liikkuvuuden ja kotikansainvälistymisen edistämiseksi. Pyöreän pöydän keskustelu muodostaa osan laajemmasta kansainvälisyyden esteitä kartoittavasta prosessista ja sen tulokset viedään eteenpäin jatkotyöstettäväksi. Pyöreän pöydän keskustelu on osa Euroopan nuorison teemavuotta.  
Ilmoittaudu mukaan tilaisuuteen s-postitse Anna Peltomäelle.
Lisätietoja: Anna Peltoniemi, anna.peltoniemi@oph.fi / Projektipäällikkö, Euroopan nuorison teemavuosi

Miten menee -somekampanja ja podcast nuoren mielen hyvinvoinnin tukemiseksi, Lasten ja nuorten keskus ry 
Maailman mielenterveyspäivänä 10.10. julkistamme Miten menee -somekampanjamme, jossa haastamme kysymään kymmeneltä nuorelta ”Miten menee”. Julkaisemme osana kampanjaa myös Miten menee -podcastin, joka käsittelee nuorten mielen hyvinvoinnin kysymyksiä nuorten itsensä sanoittamana. Podcastin hostina toimii LNK:n kehittämisjohtaja, psykoterapeutti Heli Pruuki.
Kampanja toteutetaan Spotifyssa, Instagramissa ja Twitterissä.
Lisätietoja: Nelli Jäntti-Tuominen / nelli.jantti-tuominen@lastenjanuortenkeskus.fi / 044 728 5939

Keskiviikko & perjantai 12.10.2022 & 14.10.2022

Nuortenilta & Nuorten iltakahvila
Jyväskylän seurakunta, Kuokkalan nuorisotyö – Nuorisotila Polttis, Jyväskylä

Nuortenillassa on luvassa yhdessäolo ja pelailua keskiviikkona 12.10. klo 19.00-21.00. Nuorten iltakahvilassa perjantaina 14.10. klo 17.00-22.00 on mahdollisuus pelailuun ja yhdessäoloon, tarjolla on myös pientä purtavaa. Kumpaankaan tapahtumaan ei tarvitse ilmoittautua etukäteen!
Lisätietoja: Marjo Nieminen / marjo.nieminen@evl.fi / 050 5497014

Torstai 13.10.2022

Webinaari Zoomissa klo 10.00-11.00: Nuoret naiset oireilevat väkivallalla suorituskulttuurin paineissa
Maria Akatemia ry, Keijun varjo -toiminta

Ammattilaisille suunnatussa webinaarissa tarkastellaan suorituskulttuurin vaikutusta nuorten naisten pahoinvointiin. Yhteiskunnallinen tilanne ja sosiaalinen media lisäävät osaltaan nuoriin kohdistuvia odotuksia ja paineita. Kaikkialla yhteiskunnassa vaikuttava suorituskulttuuri ajaa nuoria tavoittelemaan yhä parempia suorituksia niin koulussa ja harrastuksissa kuin vapaa-ajallakin. Tämä luo nuorille paineita, joka voivat purkautua itseen tai muihin kohdistuvana väkivaltana. Väkivaltaisesti toimivat nuoret tarvitsevat apua, sillä väkivalta satuttaa aina myös tekijäänsä. 
Ilmoittaudu mukaan tästä!
Lisätietoja: Elina Lehtonen / elina.lehtonen@maria-akatemia.fi / 040 5548017

Livestä Teamsiin ja takaisin – Nuoret ja nuorisotyö korona-aikana ja sen jälkeen
torstaina 13.10. Klo 18–21 Keravan lukion auditoriossa; Keskikatu 5; 04200 Kerava
Suomessa ja myöskin Keravalla käydään tällä hetkellä keskustelua lasten ja nuorten hyvinvoinnista; erityisesti koronan aiheuttamista vaikutuksista lapsiin ja nuoriin. Nyt on hyvä tilaisuus vaikuttaa ja osallistua, kertoa omia kokemuksia ja näkemyksiä sekä lisäksi esittää kysymyksiä lasten ja nuorten kanssa työskenteleville henkilöille! Tule kuulemaan ja keskustelemaan, miten keravalaiset nuoret voivat tänään ja miltä tulevaisuus näyttää. Tapahtuma on osa valtakunnallista nuorisotyön viikkoa ja eurooppalaista nuorisotyön vuotta 2022. Tapahtuma on kohdennettu erityisesti keravalaisten lasten ja nuorten vanhemmille sekä luottamushenkilöille. Tilaisuus on avoin kaikille asiasta kiinnostuneille. Paneelikeskustelun juontajana toimii Tuija Pehkonen.
Lisätietoja: Jari Päkkilä, nuorisopalvelujohtaja / jari.pakkila@kerava.fi / 040 318 4175
Ilmoittaudu tilaisuuteen

Osaamiskeskus Nuoska: KAMU Kaveri mielessä -ohjaajakoulutus
klo 13-15.30 Teamsissa
Koulutuksessa perehdytään KAMU Kaveri mielessä, Miten tuen kaveriani? -tuntikokonaisuuteen. KAMU-tunnit on rakennettu konkreettiseksi työvälineeksi nuorisotyön ja muiden koulun ammattilaisten kanssa tehtävään työparityöskentelyyn. Materiaaleja voivat hyödyntää myös muut nuorten kanssa toimivat ammattilaiset. KAMU-tunnit ovat neljän oppitunnin pituinen kokonaisuus, jonka tavoitteena on antaa nuorelle välineitä pitää omasta mielenterveydestä huolta sekä tukea kaveria silloinkin, kun kaverin elämässä on haasteita. Tuntien aikana oppilas saa välineitä tunnistaa, millaisissa tilanteissa on myös tärkeää kääntyä aikuisten tai ammattilaisen puoleen.
Ilmoittaudu mukaan 11.10. mennessä täältä!
Lisätietoja: 
teemu

Perjantai 14.10.2022

Mäntsälän kunta: Hohtobileet Kulttuurimeijerissä
14.10.2022 klo 17-19 varhaisnuorille ja klo 19.30-23.30 nuorille
UV-valoilla valaistu tila, jossa soi hyvää ja tanssittavaa musiikkia ja meno on parhaimmillaan. Tähän mukaan vielä uv-valoissa hohtavat vaatteet, valotikut ja ihomaalit, niin huippuilta on varmasti taattu. Ennakkoilmoittautumista ei tarvita!
Lisätietoja: 
teemu.koskinen@mantsala.fi, 040 314 5404

Varkauden nuorisopalvelut, Varkauden seurakunta ja Varkauden Helluntaiseurakunta: Nuorisotoimijat vähän pihalla -toritapahtuma
Taulumäen tori, Petroskoinkatu 13, klo 18-20
Toritapahtuma on ikärajaton, kaikille avoin tapahtuma. Luvassa on nuorisotoimijoiden tuottamaa ohjelmaa, musiikkia, nuorisotoimijoiden ja nuorisovaltuusto Wanuvan välinen kolmiottelu sekä kohtaamisia aikuisten ja nuorten välillä Walkers Warkaus –torikahvilassa! Tervetuloa!
Lisätietoja: 
maiju.vaalimaa@varkaus.fi

Lauantai 15.10.2022

Välitämä Yhessä -tapahtuma, järjestäjinä Tornion Kaupunki, NAL/Katu-hanke, Meäntalo, Kumppanuuskeskus Luotsi, Citymarket ja seurakunta
Rajalla-kauppakeskuksen edessä kävelykadulla klo 15-19
Tapahtumassa nostetaan esille vähävaraisuutta ja asunnottomuutta Torniossa. Tapahtuma on osa Asunnottomien yö- kansalaisliikettä. Tapahtuma on avoin kaikille.
Lisätietoja: 
Janne Olsen, NAL:n Katu-hanke, janne.olsen@nal.fi

Live@Monde esittää: Dilemma, Pasanen & Gältzy klo 18–22.30
Rovaniemen nuorisopalvelut, Monitoritalo Monde, Pohjolankatu 6
Vapaa pääsy, tapahtuma on ikärajaton ja päihteetön! Live@Monde -tapahtuman ovet aukeavat klo 18, Gältzy esiintyy klo 19, Pasanen klo 20 ja Dilemma 21.30. Välissä on aikaa keskustella artistien kanssa! Ennakkoilmoittautumista ei tarvita. Tervetuloa!
Lisätietoja: 
henrietta.tapio@rovaniemi.fi, 040 7167693

Maanantai 17.10.2022

Kasvatuksen ja nuorisotyön asiantuntijat KNT: Mikä nuoria vaivaa – mitä asialle pitää tehdä?
Avoin webinaari KNT:n Youtube-kanavalla klo 17-18
Paneelikeskustelu, jossa asiantuntijoina nuorisotutkija Tomi Kiilakoski, kirkkoneuvos Petri Määttä, Walk in -terapian koordinaattori Tuomas Perkiö, toiminnanjohtaja Arja Lusa. Keskustelua johdattelee puheenjohtaja Anna Kärri. Ilmoittautumista ei tarvita!
Kuulolle pääset tästä linkistä.
Lisätietoja: arja.lusa@knt.fi

Euroopan nuorisovuoden Awards – Suomen parhaat osallistajat -kilpailu

Euroopan nuorison teemavuosi
Kilpailu on avoinna 15.11.2022 asti.
Euroopan nuorisovuoden Awards – Suomen parhaat osallistajat -kilpailu on osa Euroopan nuorison teemavuoden toteutusta Suomessa. Kilpailussa etsitään nimensä mukaisesti Suomen parasta nuorten osallistamisen mallia. Kilpailun tavoitteena on kartoittaa suomalaisella toimintakentällä olemassa olevia hyviä käytäntöjä nuorten osallistamiseen liittyen sekä kannustaa toimijoita kehittämään uusia ja innovatiivisia nuorten osallistamisen malleja. Kilpailu on hyvä motivaattori tuoda esiin omassa organisaatiossa olevaa osaamista sekä kehittää oman organisaation toimintaa. Kilpailu on auki 9.5-15.11.2022 ja kilpailuehdotuksen voivat jättää kaikki nuorten kanssa tavalla tai toisella toimivat. Kilpailun 10 finalistia valitaan marraskuun lopussa ja kaikkien finalistitoimijoiden edustajat kutsutaan opintomatkalle Brysseliin alkuvuonna 2023. Varsinainen voittaja julkaistaan palkintogaalassa tammikuussa 2023. Voittaja saa mainetta ja kunniaa Suomessa sekä Euroopassa. Kaikista kilpailun finalisteista tuotetaan Osallisuuden lippulaivat -julkaisu.
Osallistu mukaan täältä!
Lisätietoja: Anna Peltoniemi, anna.peltoniemi@oph.fi / Projektipäällikkö, Euroopan nuorison teemavuosi

Katso myös