
Täältä löydät kootusti Nuorisotyön viikon 2023 tapahtumat. Viikko on täynnä oivaltavaa ja ajankohtaista ohjelmaa, poimi kalenteriisi kiinnostavimmat!

Maanantai 9.10.
Nuorisotyön viikon avajaiset klo 13–14.30 striimilähetyksenä. Lue lisää avajaisista:
Laadukas nuorisotyö -kurssi
Maanantai – tiistai 9.10.2023 – 10.10.2023
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry
JHL-opisto Sörnäisten rantatie 23, Helsinki
Kurssin aiheena nuorisotyön laatukriteerit ja niiden mittarit. Tarkoituksena on vahvistaa nuorisotyön perustyötä ja sen vaikuttavuutta. Kurssin pyrkimyksenä on antaa osallistujalle konkreettisia työkaluja tukea nuorta ja vastata entistä paremmin nuorten tarpeisiin.
Ilmoittaudu mukaan tästä!
Yhteyshenkilö: Sanna Pihakivi / sanna.pihakivi@jhl.fi

Tiistai 10.10.
Vaikuttavuusviestintä kertoo yhteiskunnallisesta merkityksestä
Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry
Ti klo 14.00–15.30
Zoom
Miten oman työn vaikuttavuudesta voi viestiä? Kuinka tunnuslukuja ja tarinallisuutta kannattaa hyödyntää? Tule kuulemaan, kuinka vaikuttavuusviestintää tehdään Intossa sekä etsivän nuorisotyön ja työpajatoiminnan kentällä.
Webinaarin aikana pohdimme yhdessä vaikutusten ja vaikuttavuuden eroa, viestinnän kohdentamista sekä sitä, miten osallistujien omissa organisaatioissa voidaan hyödyntää viestintää osana vaikuttamistyötä.
Tämä käytännönläheinen puolitoistatuntinen sisältää myös kentän ammattilaisen puheenvuoron. Lisäksi aikaa on varattu aikaa kysymyksille ja keskustelulle. Halutessasi voit lähettää omia toiveitasi jo ennalta: reetta.pietikainen@intory.fi
Webinaari on osa Nuorisotyön viikon ohjelmistoa. Voit seurata Inton muuta Nuorisotyön viikon sisältöä sosiaalisen median kanavistamme. Kouluttajina Inton viestintäpäällikkö Annemari Kivivuori ja vaikuttamistyön asiantuntija Reetta Pietikäinen.
Ilmoittaudu mukaan tästä!
Yhteyshenkilö: Reetta Pietikäinen reetta.pietikainen@intory.fi
Erasmus+ nuorisoalalle DiscoverEU-osallisuustoimi – Junamatka Eurooppaan 18-vuotiaille nuorille
Opetushallitus
Ti klo 14.00-15.00
Teams
Teetkö töitä 18-vuotiaiden nuorten kanssa, joita voisi kiinnostaa matkustaa junalla Euroopassa, mutta heillä ei ole syystä tai toisesta mahdollisuutta siihen tai kynnys lähteä matkalle on liian suuri? Tule kuulemaan DiscoverEU-ohjelmasta, joka mahdollistaa jokaiselle 18-vuotiaalle matkustamisen joko itsenäisesti tai tuettuna.
Vapaa pääsy, klikkaa itsesti mukaan tästä!
Yhteyshenkilö: Ari Huotari ari.huotari@oph.fi
Nuoret nuorisotyöstä nuorisojärjestöissä – nuoret kertovat nuorisoalan järjestöjen merkityksestä
Kentauri & Allianssi
Ti klo 13.00-14.30
Teams
Webinaarissa keskustellaan Nuortentulevaisuuskyselyn (2023) 4 578 nuoren vastausten pohjalta nuorten osallisuuden kokemuksia nuorisoalan järjestöjen toiminnassa sekä, mikä nuorten mielestä lisäisi halua ja mahdollisuuksia harrastaa. Tule mukaan keskustelemaan Kentaurin tutkijoiden ja Allianssin asiantuntijoiden kanssa!
Puhujat:
Eeva Sinisalo-Juha (YTM), Humakin lehtori ja Kentaurin tutkija
Pekka Kaunismaa, (YTM), Humakin lehtori ja Kentaurin tutkija
Tuija Kautto, (YTM), palvelujohtaja, Allianssi
Ilmoittaudu mukaan tästä!
Yhteyshenkilö: Minna Jauho / minna.jauho@nuorisoala.fi
Nuorten arjen hahmottelua eri näkökulmista
Nuorisoalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Juvenia (XAMK)
Ti klo 9.00-12.15
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, Patteristonkatu 3, Kampussali A., Mikkeli
https://live.darcmedia.fi/auditorio137/
Tilaisuudessa kurkistetaan nuorten arkeen ja tulevaisuuteen. Puhujina mm. professori Arto O. Salonen ”Tulevaisuus kuuluu nuorille – kuinka siitä tehdään hyvä”? Tutkijat Sari Tuuva-Hongisto ja Kristiina Korjonen-Kuusipuro: ”Digitaalisuuden lupaukset ja nuorten arki verkossa” Ilmoittautuminen 22.9 mennessä.
Ilmoittaudu mukaan tästä!
Yhteyshenkilö: Jaana Poikolainen / jaana.poikolainen@xamk.fi
Väkivalta seurustelusuhteissa – nuoret naiset väkivallan tekijöinä
Maria Akatemia ry
Ti klo 13.00-14.15
Teams
Minkälaista on nuorten välinen seurusteluväkivalta? Minkälaisia erityispiirteitä on nuorten naisten käyttämässä seurusteluväkivallassa? Miten ottaa väkivalta puheeksi nuoren kanssa? Nuorten välinen väkivalta näkyy monimuotoisena, vaikeasti tunnistettavana ja yleisenä ilmiönä monen nuoren arjessa. Alaikäisten nuorten seurusteluväkivallan on todettu olevan niin yleistä, että se uhkaa merkittävästi nuorten hyvinvointia. Nuoret tarvitsevat tietoa väkivallan monimuotoisuudesta, jotta he voivat tunnistaa väkivallan eri muotoja ja hakea apua haavoittaviin kokemuksiinsa. Väkivallan teot seurustelusuhteessa haavoittavat aina myös tekijää – ei ainoastaan uhria.
Webinaarissa Maria Akatemian nuorille suunnatun ehkäisevän väkivaltatyön Keijun varjo- toiminnan asiantuntijat pohtivat nuorten välisen väkivallan muotoja, taustasyitä sekä nuorten naisten käyttämän väkivallan erityispiirteitä. Lisäksi webinaari tarjoaa ammattilaisille keinoja seurusteluväkivallan puheeksi ottamiseen ja ongelman tunnistamiseen. Webinaarin lopuksi on varattu aikaa kysymyksille ja keskustelulle.
Ilmoittaudu mukaan tästä!
Yhteyshenkilö: Sanni Heinonen / sanni.heinonen@@maria-akatemia.fi

Keskiviikko 11.10.
MTV Uutisten ja nuorisoalan puheenjohtajatentti
MTV Uutiset & Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi ry
Ke klo 12.00-13.30
MTV Katsomo & Oodin nuorisotila
MTV Uutiset järjestää yhteistyössä Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssin kanssa Nuorisotyön viikon puoluejohtajatentin Helsingin keskuskirjasto Oodin nuorisotilalla. Millaisia toimia tulevalla hallituskaudella aiotaan tehdä nuorten hyvinvoinnin palauttamiseksi vähintään koronapandemiaa edeltävälle tasolle? Miten hallitus aikoo torjua nuorten lisääntynyttä yksinäisyyttä? Ja mitä toimia oppositiopuolueet ehdottavat näiden yhteiskunnan kannalta merkittävien haasteiden ratkaisemiseksi? Paneelin juontaa MTV Uutisten politiikan toimittaja Alec Neihum. Panelistit julkaistaan lähempänä ajankohtana.
Tenttiä voi seurata suorana MTV:n Katsomo-palvelusta tai livenä Oodin nuorisotilalla! Tilaan mahtuu pieni live-yleisö, paikat täytetään saapumisjärjestyksessä.
Yhteyshenkilö: Salla Merikukka / salla.merikukka@nuorisoala.fi
Yhteisölliset menetelmät koulun ennalta ehkäisevässä työssä
Osaamiskeskus Nuoska & aluehallintovirasto
Ke klo 12.30-16.00
Teams
Yksinäisyys ja koulukiusaaminen ovat jatkuvasti esillä puhuttaessa oppilaiden ja opiskelijoiden hyvinvoinnista. Ongelmia voidaan ennalta ehkäistä monialaisella yhteistyöllä, johon osallistuu koko kasvattajayhteisö. Opettajat, oppilas- ja opiskeluhuollon henkilöstö ja nuorisotyö yhdessä tekevät kouluista ja oppilaitoksista nuorille hyvän paikan olla.
Osaamiskeskus Nuoskan ja aluehallintoviraston järjestämässä webinaarissa saat tietoa yksinäisyydestä ja kiusaamisen ehkäisystä puheenvuorojen ja menetelmäesittelyjen merkeissä.
Tilaisuudessa ovat mukana muun muassa Niina Junttila (Turun yliopisto), sekä Christine Söderek (OPH). Mentelmien esittelyjä kuullaan Mieli ry:ltä, Opinkirjolta, Folkhälsanilta sekä Ehyt ry:ltä. Tapahtuman kohderyhmänä ovat opetus-, oppilashuollon ja nuorisotoimen henkilöstö. Webinaarin sisältöjä toteutetaan suomeksi ja ruotsiksi. Osallistuminen on maksutonta.
Ilmoittaudu mukaan tästä!
Yhteyshenkilö: Heikki Kantonen / heikki.kantonen@xamk.fi
Tulevaisuusaamiainen
Suomen Lukiolaisten Liitto ry
Ke klo 8.30-11.00
Scandic Helsinki Hub, tila Meet 4
Tässä aamiaistilaisuudessa pääsemme kuulemaan puheenvuoroja työelämästä ja siitä, kuinka me nuorisoalan toimijat voimme tukea nuoria muuttuvassa työelämässä ja huomioida toiminnassamme nuorten tuen tarpeen.
Suomen Lukiolaisten Liitto on ottanut koppia aiheesta ja vastannut tarpeeseen ensimmäisellä lukiolaisille suunnatulla mentorointiohjelmalla. Nuorisoalalta löytyy osaamista ja ratkaisuja tukemaan nuoria elämän nivelvaiheissa ja vahvistamaan tulevaisuususkoa. Tulevaisuusaamiaisen ohjelman on tarkoitus herätellä nuorisoalalla työskenteleviä pohtimaan tulevaisuutta erityisesti muuttuvan työelämän näkökulmasta ja mitä se nuorisoalalla työskenteleviltä vaatii, kun kohtaamme nuoria päivittäisessä työssämme.
Ilmoittaudu mukaan tästä!
Yhteyshenkilö: Sera Savolainen / sera.savolainen@lukio.fi
Nuorisotyön viikon Speaker’s Corner: Nuorisotyö tiedon viidakossa
Humanistinen ammattikorkeakoulu
Ke klo 13.00-15.00
Zoom
Tietoa tuotetaan paljon ja erilaisia menetelmiä ja työmuotoja kehittyy jatkuvasti, joten nuorisotyöntekijöille on kyllä tietoa tarjolla kunhan se vain löytyy kätevästi. Tänä syksynä puhujina on nuorisoalan tutkijoita, kouluttajia sekä laajasti osaamiskeskuksien, järjestöjen sekä seurakunnan edustajia, joiden lyhyitä puheenvuoroja nuorisotyössä tarvittavan tiedon ympäriltä on tulossa. Myös opetus- ja kulttuuriministeriön näkökulmaa tiedon tuotannosta kuullaan. Voit vinkata omia suosikkejasi joko paperi- tai digitaalisista julkaisuista nuorisoalalle Nuorisotiedon kirjasto 2.0 osiossa, jossa edistetään kirjaston kehittelyä ja ideointia.
Linkki ZOOM tapahtumaan tulossa myöhemmin. Lämpimästi tervetuloa!
Yhteyshenkilö: Sirpa Ali-Melkkilä / sirpa.ali-melkkila@humak.fi
nuoDo – tietoisku kunnallisen nuorisotyön tilastoinnista ja dokumentoinnista kiinnostuneille
Kuntaliitto
Ke klo 9.00-9.45
Teams
Kuntaliitto on kehittänyt Kunnallisen nuorisotyön dokumentaatio -hankkeessa tilastointityökalun, nuoDon, joka on jo 115 kunnan käytössä ympäri Suomen. Tule kuulolle, mitä hankkeessa on saatu aikaan, miltä järjestelmä näyttää nyt, ja mitä kaikkea on vielä luvassa!
Järjestelmä on kunnille maksuton, ja sitä kehitetään ja ylläpidetään Opetus- ja kulttuuriministeriön erityisavustuksella. nuoDossa kerättävää nuorisotyön toimintatietoa voidaan hyödyntää esim. oman kunnan nuorisotyön kehittämisessä, mutta paikallisen datan lisäksi on mahdollista saada myös alueellista ja valtakunnallista tietoa sekä vertailutietoa. nuoDoon kerätään dataa nuorisotyön toiminnasta, kohderyhmistä sekä siitä, missä nuorisotyötä tehdään. Nähdään linjoilla!
Ei ennakkoilmoittautumista. Hyppää linjoille mukaan tästä!
Yhteyshenkilö: Pauliina Lahtinen / pauliina.lahtinen@kuntaliitto.fi
Tietoiskuja palokuntanuorten kouluttajille
Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö
Ke 11.10. & To 12.10
Teams
Keskiviikon 11.10. tietoiskut:
•Palokuntoon klo 17.30–18.00
•Viikkoharjoituspankki klo 18.00n–18.30
•Palokuntakouluttajakurssi, Nuorten kanssa toimiminen –kurssi klo 18.30–19.00
Torstain 12.10. tietoiskut:
•Kipinä-työkalu klo 17.30–18.00
•Nuorten ja ohjaajien rekrytointi klo 18.00–18.30
•Palokuntanuorisotoiminnan palkinnot klo 18.30–19.00
Tietoiskut eivät vaadi ennakkoilmoittautumista. Linjoille voi hypätä itseä kiinnostavan tietoiskun ajaksi. Hyppää linjoille tästä!
Yhteyshenkilö: Outi Kunnamo / outi.kunnamo@spek.fi

Torstai 12.10.
Näin käsittelet tulevaisuutta luovasti nuorten kanssa
Lasten ja nuorten säätiö
To klo 14.00–16.00
Teams
Käsitys tulevaisuudesta vaikuttaa käyttäytymiseen ja tässä hetkessä tehtäviin valintoihin. Joskus tulevaisuuden ajattelu voi tuntua nuoresta ylitsepääsemättömän vaikealta, mikä voi vaikeuttaa esimerkiksi itselle sopivan opiskelu- tai työpaikan löytämistä.
Koulutuksessa opit hyödyntämään erilaisia toiminnallisia harjoituksia, joita voit tehdä yhdessä nuorten kanssa. Niiden avulla nuoren on mahdollista tarkastella tulevaisuutta eri näkökulmista sekä oppia samalla enemmän omasta itsestään.
Harjoitusten avulla herätellään nuoren mielikuvitusta mahdollisten tulevaisuuksien kuvittelemisessa. Mielikuvitus auttaa nuorta hahmottamaan omaa potentiaalia ja tunnistamaan itseä kiinnostavia asioita. Harjoituksissa käsitellään sekä yleistä että omaa tulevaisuutta ja tehdään sitä konkreettiseksi eri tavoin. Ne sisältävät sekä matalan kynnyksen yksilö- ja ryhmätehtäviä että enemmän heittäytymistä ja luovuutta vaativia harjoituksia.
Koulutus perustuu Lasten ja nuorten säätiön julkaisuun Harjoituksia tulevaisuustyöskentelyyn: Näin käsittelet tulevaisuutta luovasti nuorten kanssa . Koulutus antaa hyvän pohjan käyttää opasta ja sen sisältämiä harjoituksia omassa työssäsi nuorten kanssa.
Ilmoittaudu mukaan tästä!
Yhteyshenkilö: Anna Jussilainen / anna.jussilainen@nuori.fi
Lapsi- ja nuorisotyö 2023 | Ammattilainen neurokirjolla kasvavan tukena
Setlementtiliitto & Setlementti Tampere
To klo 12.30-16.00
Tampereen ammattikorkeakoulu, Kuntokatu 3, Tampere
Tervetuloa lapsi- ja nuorisotyön seminaariin Tampereelle! Teemana neurokirjotaustaisten henkilöiden kohtaamistyö – kokemukset, keinot ja menetelmät. Päivän aikana kuullaan asiantuntijapuheenvuoroja niin vireystilan säätelystä, väkivallasta, kiusaamisesta kuin häpeän tunteestakin.
Tapahtuma on suunnattu kaikille lasten ja nuorten kanssa työskenteleville ammattilaisille.
Ilmoittaudu mukaan!
Yhteyshenkilö: Heljä Pitkänen / helja.pitkanen@setlementti.fi
Järjestin – nuorisoalan järjestökentän tiedontuotanto
Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi & Kentauri / Humanistinen ammattikorkeakoulu
To klo 10.00-11.00
Etä
Tule tutustumaan Järjestimeen, nuorisoalan järjestökentälle kehitettyyn tiedontuotantojärjestelmään! Tilaisuudessa esitellään nuorisoalan järjestöjen käyttöön kehitetyn, maksuttoman Järjestimen toimintoja ja kerrotaan kehitystyön taustoista. Järjestimen pilotointi aloitettiin syksyllä 2023 ja ensimmäinen tiedonkeruuvuosi on tulossa vuonna 2024. Järjestimessä kerätään tietoa järjestön perustiedoista ja toiminnasta, minkä lisäksi järjestöt voivat itse tehdä kyselyitä monipuolisella kyselytyökalulla tai hyödyntää jo valmiita kyselypohjia. Järjestimen sisällöissä on huomioitu muun muassa OKM:n valtionavustushakemuksen ja –selvityksen sisältöjä ja aiemmin järjestökentälle tehtyjä kyselyitä.
Järjestimessä kerätty tieto jää järjestön käyttöön. Tietoa voidaan hyödyntää muun muassa järjestön rahoitus- ja hankehaussa, strategisessa työskentelyssä, toimintakertomuksen tietojen koostamisessa ja vaikuttavuuden osoittamisessa. Aikasarjojen avulla järjestöt voivat seurata oman järjestönsä toiminnan kehittymistä. Järjestimessä kerättyä tietoa visualisoidaan kootusti nuorisotilastot.fi -sivustolla käytännön nuorisotyön ja päätöksenteon tueksi.
Tilaisuus on suunnattu kaikille nuorisoalan järjestötoimijoille sekä Järjestimen toiminnasta kiinnostuneille. Tilaisuudessa osaamiskeskus Kentaurin / Humanistinen ammattikorkeakoulun asiantuntija Niina Autiomäki esittelee Järjestimen toimintaa ja kertoo sen tarjoamista mahdollisuuksista järjestöjen tiedon tuotantoon. Keskustelua johdattelee nuorisoalan kattojärjestö Allianssin palvelujohtaja Tuija Kautto.
Ilmoittaudu mukaan!
Yhteyshenkilö: Tuija Kautto / tuija.kautto@nuorisoala.fi
Diggiloo-oppaan julkaisemistilaisuus
Humanistinen ammattikorkeakoulu
To klo 16.00-18.30
Maunula-talo / striimi
Digital Cultural Productions from Youth to Youth on kansainvälinen hanke, jossa on toimijoita Suomen lisäksi Virosta ja Hollannista. Hankkeessa on koottu nuoriso- ja kulttuurityöntekijöille suunnattu julkaisu, joka esitellään tilaisuudessa. Julkaisussa on ajankohtaisia esimerkkejä kultuurisesta, osallistavasta ja digitaalisesta nuorisotyöstä ja laaja kirjoittajakunta alan asiantuntijoita. Paneelistit keskustelevat aiheesta: Nuorten osallisuus ja toimijuus kulttuurisessa nuorisotyössä. Paneelissa mukana Tartosta mm. kultuuripääkaupunki vuoden 2024 toimijoita ja Hollannista Amstelveen kulttuurikeskus P60 tuottajia. Julkaisun toimituskunta: Heidi Iivari Suomen Viron-instituutti, Jenni Hernelahti ja Susanna Pitkänen, Humak.
Lisätietoja Diggiloo-hankkeesta ja julkaisemistilaisuudesta sekä striimaus-linkin löydät täältä!
Yhteyshenkilö: Susanna Pitkänen / susanna.pitkanen@humak.fi

Perjantai 13.10.
Pojat, Pojat, Pojat – tulevaisuuden miehet muuttuvassa yhteiskunnassa
Loisto Setlementti ry
Pe klo 9.00-16.00
Hybridi (Tiivistämö, Helsinki / etä)
Järjestämme Loisto Setlementin Poikatyön seminaarin Helsingin Tiivistämöllä perjantaina 13.10.2023. Tilaisuudessa kuullaan mm. asiantuntijapuheenvuoroja poikatyön tämän hetkisestä tilanteesta Harry Lunabban ja Ville Pöysän esitteleminä. Lisäksi ohjelma sisältää poikatyön luovaa puolta, Poikien Talo -toimintaa ja kansainvälistä väriä tilaisuuteen tuo MÄN-organisaatio pohjoismaisella tvistillä. Tule mukaan nauttimaan poika- ja miestyön ajankohtaisista aiheista ja ennen kaikkea verkostoitumisesta.
Ilmoittaudu mukaan tästä!
Yhteyshenkilö: Veli-Pekka Kilpala / veli-pekka.kilpala@loistosetlementti.fi

Tiistai 17.10.
Miten tuen työssäni nuorta, jolla on kaksisuuntainen mielialahäiriö tai skitsoaffektiivinen häiriö?
Kaksisuuntaiset ry
Klo 14.00-16.00
Google Meets
Koulutus nuorisotyöntekijöille ja muille nuorten kanssa työtä tekeville ammattilaisille kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä ja skitsoaffektiivisesta häiriöstä. Tilaisuus koostuu luennosta ja keskutelutilaisuudesta. Tilaisuudessa puhumassa on Anssi Solismaa (kliininen opettaja, psykiatrian erikoislääkäri, LT, Tampereen yliopisto) sekä kokemusasiantuntijoita. Tilaisuudessa keskustellaan siitä, miten ammattilainen voi tukea nuorta, jolla on kaksisuuntainen mielialahäiriö tai skitsoaffektiivinen häiriö. Yleisöllä on mahdollisuus esittää kysymyksiä keskustelijoille. Tilaisuudesta ei jää tallennetta.
Ilmoittautuminen sähköpostitse osoitteeseen sanna@kaksisuuntaiset.fi
Yhteyshenkilö: Sanna Kärkkäinen / sanna@kaksisuuntaiset.fi