En valpanel är ett bra sätt att sammanföra politiker från olika partier för att diskutera aktuella frågor. I den här guiden får du tips om hur du arrangerar en valpanel inför kommunal- och välfärdsområdesval.
Så här organiserar du
Tid och plats
Det första man bör göra när man anordnar en valpanel är att komma överens om tid och plats för paneldiskussionen. Att komma överens om en tid gör det också möjligt att kontakta kandidaterna i god tid. Vid valet av tidpunkt kan det vara bra att ta hänsyn till exempelvis kommunfullmäktiges sammanträdestider eller riksdagens sammanträdestider om kommunfullmäktigeledamöter eller riksdagsledamöter bjuds in att delta i panelen.
Att nå ut till paneldeltagarna
Ta reda på mer om kandidaterna i din kommun eller ditt välfärdsområde. Ofta deltar särskilt unga kandidater i evenemang som ordnas av ungdomsfullmäktige eller andra ungdomsgrupper, och de är också intresserade av evenemangen. Kandidaterna kan kontaktas direkt eller t.ex. via partiets distriktskontor. Det är bra att behandla partierna så jämlikt som möjligt och att se till att paneldeltagarna representerar ett brett spektrum av partier. När du kontaktar kandidater är det viktigt att du åtminstone lämnar följande information om evenemanget: evenemangets art, plats och tid, kontaktperson och dennes uppgifter. När du får bekräftelse från kandidaten att han eller hon kan delta är det en god idé att skicka ett meddelande där du på förhand tackar för deltagandet och upprepar praktiska fakta om panelen. Senare är det en god idé att kontakta kandidaterna igen för att försäkra sig om att de kan delta, så att du undviker obehagliga överraskningar.
Kommunikation
Kommunikationen spelar en viktig roll när man anordnar en valpanel. Vem vill du bjuda in att lyssna på panelen? Vem är målgruppen för valpanelen och hur ska man nå dem? Fundera på hur du ska nå ut till målgruppen för paneldiskussionen. Det är bra att kommunicera om panelen via kanaler där ungdomsgrupper redan finns, till exempel på ungdomsfullmäktiges eller skolans sociala medier.
Upprepning behövs i marknadsföringen av evenemanget. Marknadsför därför evenemanget flera gånger i samma kanaler för att vara säker på att ditt budskap når fram
Praktiska arrangemang
Vänligen avsätt tillräckligt med tid för de praktiska arrangemangen kring panelen. Om du anordnar en valpanel som ett fysiskt evenemang ska du se till att lokalen är klar i god tid före panelen, t.ex. genom att komma överens om vem som ska välkomna gäster och deltagare.
Checklista för arrangörer
- Välj datum, tid och plats
- Bjud in ett brett urval av kandidater från olika partier
- Kommunicera om panelen via olika kanaler (kom ihåg att upprepa!)
- Lokala medier kan också bjudas in
- Förbered frågor
- Välj moderator(er) för panelen
- Bekräftelsemeddelande om kandidaternas deltagande
- Tacka deltagarna på nytt senare
- Fundera på och sammanställ en lista med frågor
- Valpanelen pågår i cirka 1–1,5 timme. Det är en god idé att planera in preliminärt hur mycket tid som reserveras för frågor och svar och påminna kandidaterna om svarens längd så att alla planerade frågor hinner behandlas (t.ex. max 1 minut per svar). Svarstiderna kan mätas med hjälp av ett stoppur i en mobiltelefon och t.ex. ringa en klocka när tiden är ute. Den som tar tiden bör vara en annan person än moderatorn.
Frågor
Här är några förslag på frågor som kan användas för att planera panelen och egna frågor. Man kan också ta emot frågor från åhörarna under panelen eller fundera på hur man kan samla in frågor från ungdomar före panelen, t.ex. via sociala medier. Kom ihåg att ordna en moderator för panelen. Det är bra om moderatorn förbereder sig väl inför panelen, t.ex. genom att skriva ner några repliker före panelen.
Frågor för att presentera och skapa stämnings (kommun och välfärdsområde):
- Presentera dig själv
- Varför ska unga människor rösta på dig?
- Vad är ditt viktigaste värde?
- Ge ett löfte till ungdomarna i kommunen eller välfärdsområdet.
- Vad drömmer du om som politiker/kommunal beslutsfattare/beslutsfattare i välfärdsområdet?
Delaktighet (kommun och välfärdsområde):
- Hur kan man stärka ungdomars deltagande i beslutsfattandet i kommunen/välfärdsområdet?
- Hur kan vi förbättra ungdomarnas ställning i kommunen/välfärdsområdet?
- Hur kan kommunen/välfärdsområdet i högre grad använda sig av digitala former för deltagande i beslutsfattandet?
Klimat och byggd miljö (kommun)
- Vad kan kommunen/välfärdsområdet göra för att lösa klimatkrisen?
- Hur kan kommunen och dess tjänster omvandlas för att stödja hållbara livsstilar? Hur kan t.ex. den kommunala planläggningen stödja detta?
- Hur skulle du utveckla kommunens centrum med tanke på trafikplaneringen (t.ex. bilfria centrum, promenad- och cykelvägar)?
- Vad kommer du som politiker att göra för att bekämpa klimatförändringen?
Välbefinnande och hälsa (psykisk hälsa, välfärdsområde)
- Hur ska man sörja för ungdomars välbefinnande och välmående?
Vad behöver förändras för att ta lösa de problem som försämrar barns och ungdomars välbefinnande i välfärdsområdet? - Är du för gratis preventivmedel för personer under 25 år?
- Hur bör mentalvårdstjänster för ungdomar utvecklas?
- Hur skulle du ta itu med problemet med att ungdomar och studerande inte rör på sig tillräckligt?
Utbildning (kommun)
- Hur skulle man kunna förebygga skolmobbning?
- Hur ser du på möjligheterna till utbildning på andra stadiet och högskoleutbildning i kommunen om 10 år?
- Hur bör utbildningen utvecklas i vår kommun?
- Vad kan kommunen göra för att minska skillnaderna mellan ungdomars kunskaper i t.ex. läsning och matematik?
Jämlikhet (kommun)
- Vad bör göras för att kommunen i sin verksamhet ska bli mer lyhörd för mänskliga rättigheter, könsmångfald och bekämpning av rasism?
- Vad skulle du som ledamot i kommunfullmäktige göra för att få slut på hatretorik?
Sysselsättning (kommun)
- Hur skulle du främja sysselsättningen bland ungdomar?
- Vad bör göras för att förhindra utslagning bland ungdomar i din kommun?
Fritid och hobbyer (kommun)
- Finlandsmodellen för hobbyverksamhet garanterar varje grundskoleelev en avgiftsfri hobby i samband med skoldagen, men det finns ingen motsvarighet för ungdomar efter grundskolan. Hur skulle du främja hobbyer för ungdomar även efter grundskolan?
- Hur säkerställer du konkret att ungdomarna har tillgång till fria utrymmen på kvällar, veckoslut och helgnätter?
Argument
Utöver de traditionella frågorna kan man uttrycka sin åsikt genom att be paneldeltagarna att svara på påståenden genom att lyfta en lapp eller göra tummen upp eller tummen ner (”håller med” eller ”håller inte med”). Det är bra att tydligt skilja lapparna åt med olika färger och/eller texter för att hjälpa tittarna att urskilja svaret.
- Ungdomsfullmäktige i kommunen/välfärdsområdet bör ha en egen anställd och driftsbudget.
- Ungdomsfullmäktige ska ha rätt att yttra sig och närvara i alla organ i kommunen/välfärdsområdet.
- Ungdomsfullmäktige måste ges direkt initiativrätt i kommunfullmäktige/välfärdsområdet.
- I vår kommun ska deltagande budgetering prövas inom sektorn för ungdomsarbete och barns och ungdomars förslag ska beaktas i budgetberedningen.
- Vegetarisk mat bör vara det föredragna matalternativet i läroanstalter och kött bör endast serveras som specialdiet.
- Kriterier för hållbar utveckling bör beaktas vid anbudsförfaranden för offentlig upphandling i kommunen/välfärdsområdet.
- Vid behov bör mentalvårdstjänster för ungdomar prioriteras framför tjänster för andra befolkningsgrupper.
- Varje skolelev bör erbjudas en egen dator av skolan.
- Varje ung person i vår kommun bör erbjudas en sommarjobbssedel för att
- stödja ungdomarnas sysselsättning.