7–13.10.2024 firar vi Ungdomsarbetsveckan. Syftet med veckan är att uppmärksamma ungdomsarbetet i hela landet och synliggöra det.
Ungdomsarbetsveckan lyfter fram det värdefulla arbetet som ungdomsarbetare, organisationer, kommuner och församlingar gör för de unga. Vi uppmuntrar också lokala aktörer, kommuner, organisationer och unga att ordna egna jippon, temadagar och evenemang för att fira ungdomsarbetet.
Du kan hitta mer information om Ungdomsarbetsveckan och veckans program på den finska webbsidan:
Berättelser om ungdomsarbetare
Ungdomsarbete finns till för att få ungdomar att må bättre. Ungdomsarbete erbjuder
gemenskaper och aktiviteter för ungdomar och stödjer även dem, som inte har annat stöd i
sitt liv.
Detta skulle inte vara möjligt utan alla er tusentals skickliga, motiverade och engagerade
ungdomsstödjare som arbetar och ställer upp som frivilliga på många olika sätt inom
sektorn.
Antti Leminen, chef för det kulturella ungdomsarbetet och ungdomsrådet, Kouvola ungdomstjänster
”Allt började med mitt eget bandhobby i ungdomen. Vårt band övade i ungdomsarbetets bandlokaler och där träffade vi också ungdomsledaren Auli. Förutom bandprylar gav hon mig råd på andra områden i livet, och det kommer jag varmt ihåg. Auli påverkade säkert mitt beslut att själv arbeta inom sektorn.
Innan jag började arbeta på Kouvola ungdomstjänster arbetade jag länge som trumlärare vid ett musikinstitut – så jag har länge arbetat med ungdomar och kultur! Det känns meningsfullt att kunna arbeta för att stödja ungdomars kreativitet och utveckla den lokala kulturen.
Ett av mina bästa minnen är musikalen Klovnipeli, som involverade många kulturaktörer från Kouvola och nästan 50 ungdomar. Det var jättepopulärt! När hela gänget var på scenen och jag såg de ungas lycka över vad de hade uppnått, var det oförglömligt. Vi gjorde något stort och det kan vi vara stolta över.
Förutom det kulturella ungdomsarbetet leder jag Kouvola ungdomsfullmäktige. Det motiverar att kunna göra mångsidigt arbete. Genom att arbeta med ungdomsfullmäktige kan man på ett genuint sätt påverka de ungas röst i Kouvola så, att den blir hörd i beslutsfattandet. Om unga människor inte har möjlighet att påverka sin egen miljö, far de bort. Å andra sidan, om det finns möjligheter att påverka, kultur och meningsfulla aktiviteter, kommer de unga att trivas.
Vi gör ett betydande förebyggande arbete. Vi håller problemen till ett minimum och erbjuder säkra rum och saker att göra. Jag slår vad om, att det skulle bli ganska många problem om det inte fanns något ungdomsarbete. Vårt arbete anpassar sig också till de ungas behov – det som behövs, det besvaras. Ungdomsarbetet måste hänga med i tiden.”
Milla Rekola, koordinator för barn- och ungdomsarbete, Finlands Settlementförbund
”Före mitt nuvarande jobb på Settlementförbundet arbetade jag länge på Finlands Gymnasistförbund. Kärnan i mitt arbete har då varit – och är fortfarande – främjandet av ungas inkludering och en känsla av gemenskap.
Jag har mina yrkesmässiga rötter inom pedagogik och skolvärlden, men jag var intresserad av frågor som rörde utbildning och ungdomars delaktighet även mera än skolvärlden. I mitt arbete vill jag ge unga människor möjlighet att påverka, trygga gemenskaper och lika möjligheter att växa till aktiva medborgare i vårt samhälle.
De mest betydelsefulla ögonblicken i min karriär har varit när en ung har kommit och tackat mig för något ögonblick, även efter många år, då jag har lyckats skapa en trygg miljö och ingett dem tro på sig själva. I mitt arbete med att producera evenemang har det också varit fantastiskt att stödja ungdomar att ta plats åt sig själva och agera som teamledare. Det är då jag har kunnat göra det möjligt för dem att glänsa.
Ungdomar som annars kanske inte hittar sin plats eller riktning, kan genom oss hitta den första trygga gemenskapen i sina liv och känna sig accepterade. Det känns viktigt att få vara med i mångas ungdom, det är ett så betydelsefullt och härligt skede i livet. Jag har aldrig behövt fundera på om det är någon mening med det jag gör, när jag aktivt kan stödja barn och ungdomar i utmanande livssituationer. Det är olyckligt att ekonomiska bekymmer och knappa resurser fortfarande kastar en skugga över sektorn och skapar osäkerhet.
Alla unga har rätt att bli accepterade och sedda som sig själva. I vår tid är gemenskap en riktigt stor sak, ingen kan klara sig ensam.”
Samuel Siliin, chef för larmavdelningen, Malm FBK
”Jag gick med i den lokala brandkåren som ung, lite på prov och efter att en kompis uppmanat mig, tror det var år 1996. Jag blev fast på denna väg, brandkårens sug ryckte med! I dag är jag ordförande för FBK i Malm och chef för larmavdelningen. Tidigare arbetade jag också under en längre tid som chef för ungdomsavdelningen. Brandkåren är en hobby och frivilligarbete för mig.
Brandmannagemenskapen är det bästa gänget. Brandkåren erbjuder meningsfulla och relevanta aktiviteter för ungdomar. Samtidigt lär hobbyn en nödvändiga medborgerliga färdigheter och praktiska aktiviteter. Många unga överträffar sig själva och besegrar sina rädslor genom brandkårsintresset. Man kan se hur de ungas kompetens och självförtroende utvecklas.
Jag har känt en speciell stolthet för våra unga när jag hör att en brandman har hjälpt i verkliga olyckssituationer eller nödsituationer. Man får en känsla av att vi verkligen inte har övat förgäves. En del har också hittat karriärer i räddningssektorn genom brandkårens ungdomsarbete.
Att vara lägerchef för brandkårens ungdomsläger Eldis var det största jag någonsin gjort i det här jobbet. Samarbetet och andan bland de frivilliga var fantastisk – det var verkligen fint att se, vad som kan åstadkommas med hjälp av frivilliga. När det gäller frivilligarbete och hobbyer i allmänhet, är en trevlig och säker atmosfär mycket viktig, eftersom ungdomar stannar inte kvar i aktiviteter som inte känns bra.
Om något måste förändras, skapar pengar ibland onödig stress. Om ungdomsarbetet fick mer ekonomiskt stöd skulle vi kunna erbjuda ungdomarna ännu fler meningsfulla upplevelser, erfarenheter och upplevelser att lära sig viktiga färdigheter. Jag önskar verkligen att vi kunde göra det.
Heidi ”Hessu” Nykvist, ungdomsarbetsledare, Kotka-Kymmene församling
”Jag har arbetat som ledare för ungdomsarbetet i Kotka-Kymmene församling i 14 år. Jag har alltid vetat att jag vill arbeta med ungdomar – jag visste bara inte var och hur förrän jag började mina studier. Sedan utbildade jag mig till socionom och ungdomshandledare i kyrkan, varefter jag hittade min plats här. Att ordna konfirmationsläger är min huvuduppgift.
Alla erfarenheter av framgång förenas av erfarenheten att hårt arbete har belönats. Jag minns särskilt läger där det inte har varit lätt att samarbeta eller där regler och gränser har testats. Sedan har vi jobbat hårt för att ungdomarna ska känna sig trygga och för att göra det klart för dem, att vi finns här för dem. På sådana läger känns det som en speciell seger att man äntligen har blivit sammansvetsad och arbetat tillsammans som ett helt team i god anda.
Konfirmationslägret är bara en begränsad stund i en ung persons liv. Jag kan inte vara vid den ungas sida hela tiden, men i den korta stunden kan jag få ungdomarna att prova, våga och se sina egna styrkor, samt stötta och lyssna på dem. Jag minns med stor förtjusning när en av de stora en gång kom till mig och sa: ”Oj, det känns bra att du är intresserad av mig och vill se till att jag mår bra”. Resultaten av arbetet är inte alltid synliga, men man måste lita på att dessa möten kommer att ha långtgående positiva effekter.
Världen förändras ständigt och prestationspressen märks i allt yngre ålder. Man måste hela tiden göra allt och vara riktigt duktig. Jag önskar, att kyrkan kunde vara en tillflykt för unga människor. Att här behöver man inte passa in i någon form, vara en viss typ eller kunna vissa saker. Jag hoppas att jag skulle kunna bidra till att unga känner sig välkomna – man får hjälp och stöd av församlingen även i svåra stunder.”
Mats Holmström, ungdomsarbetare, Borgå ungdomstjänster
Jag trodde när jag var ung att jag skulle bli radiovärd och jag hamnade i ungdomssektorn lite av en slump. Jag har arbetat inom ungdomssektorn i nästan 10 år, just nu som ungdomsarbetare på Gammelbacka ungdomsgård och som ansvarig för spelverksamheten SideQuest.
Att ungdomsarbetet är ett så brett fält, är både en möjlighet och en utmaning. Man måste kunna mycket och vara innovativ, alltid tänka på framtiden. Jag vill lyfta hatten för oss alla, som orkar göra detta. Resultaten av detta arbete kanske inte syns omedelbart, eller ens överhuvudtaget, eftersom effekterna av ungdomsarbete oftast syns på lång sikt. Ändå måste man tro och lita på att det finns en möjlighet att påverka de ungas liv.
Jag minns väl när en f.d. ung från ungdomsgården kom och hälsade på efter flera år. Då, flera år tidigare, hade han varit lite vilsen, i behov av särskilt stöd och man var orolig för honom. Han berättade hur han nu, har fast jobb och just har köpt en radhuslägenhet tillsammans med sin partner. Då fick jag en känsla av att vi gör något oerhört rätt i det här arbetet.
Ungdomar, som behöver en trygg plats att hänga på eller hjälp att hitta rätt, hittar ofta till ungdomslokalerna. Men även ungdomar som mår bra och har ordning på alla aspekter av sitt liv, behöver uppleva att de blir hörda och sedda.
Jag anser att vi inom ungdomssektorn är tolken mellan ungdomarna och samhället. Vi bygger grunden för att unga ska bli beaktade i samhället och för att unga ska förstå att de är en viktig del av samhället och har rätt att påverka det.”
Kati Myyryläinen, överinspektör, Regionförvaltningsverket i Södra Finland
”Jag har arbetat inom ungdomssektorn sedan år 2003, då jag tog examen som samhällspedagog. Dessförinnan arbetade jag som frivillig med ungdomar. Under resans gång har det främst handlat om kommunalt ungdomsarbete, men även om projektarbete, internationell verksamhet och uppdrag som utbildare. År 2018 tog jag en magisterexamen i ungdomsarbete och ungdomsstudier och hittade vägen till regionförvaltningsverket.
I mitt arbete ingår uppgifter som rör ungdomsfrågor. Jag hanterar ansökningar om statsbidrag från ungdomssektorn, skriver förslag till bidrag, ger informationsvägledning samt anordnar fortbildning och nätverksträffar. Mitt arbete innebär mycket samarbete med andra aktörer inom ungdomssektorn, t.ex. utbildnings- och kulturministeriet, kompetenscentra, kommuner, organisationer och läroanstalter.
Ungdomsarbete är en relativt liten sektor som lätt hamnar i skuggan av administrativt större och juridiskt starkare branscher. Jag anser att det är viktigt att stå upp för arbetet med ungdomar och att sätta ord på det speciella med ungdomsarbete. Ungdomsarbete och dess effektivitet är fortfarande inte välkänt, vilket bland annat påverkar sektorns uppskattning och finansiering.
Stämningen inom ungdomssektorn, hjärtliga människor och en positiv inställning till arbete inspirerar även då, när arbetsbördan känns tung. Upplevelser av framgång kommer när man hör om framgångarna för ett projekt som fått stöd bland unga. Eller då när ungdomsarbetarna blir ivriga och känner att de får stöd i sitt arbete för de evenemang vi ordnar. Tacket för tydlig myndighetskommunikation värmer också.
Det är fantastiskt att arbeta på en plats där man kan delta i och påverka debatten om och genomförandet av ungdomsarbete och ungdomspolitik, t.ex. erbjudande av tjänster för ungdomar. Bidrag möjliggör ungdomsarbete och viktigt stöd och bemötanden för unga. Vår uppgift på regionförvaltningsverket är att se till att ungdomstjänsterna är tillgängliga för ungdomar på så lika villkor som möjligt i hela Finland.
Det är också viktigt för oss att ungdomsledare som arbetar med ungdomar mår bra. Genom administrativa åtgärder strävar vi också efter att stödja ungdomsarbetarnas välbefinnande, eftersom man först måste ta på sig en syrgasmask innan man kan hjälpa andra.”
Idéer: Så här tillbringar du Ungdomsarbetsveckan!
Vi har sammanställt en lista med idéer om hur man kan fira temaveckan på olika sätt.
1. Kommunicera och påverka
Ungdomsarbete siktar på att främja ungas aktivt medborgarskap, social förstärkning, stöda de ungas tillväxt och självständighet, samt jämställdhet, jämlikhet och förverkligande av rättigheter. Dessa målsättningars betydelse understryks i tiden efter pandemin.
Ungdomsarbete definieras i lagstiftningen. Det måste utföras och det bör ha de nödvändiga resurserna i stats- och kommunalbudgeterna. Man får kräva och synas!
● Sprid information om Ungdomsarbetsveckan och ungdomsarbetet genom att ta upp ämnet på din egen organisations, kommuns, församlings eller sektors webbsidor, sociala medier och i nyhetsbrev med hashtaggen #ungdomsarbete #ungdomsarbetsveckan.
2. Organisera ett evenemang eller en temadag
● Gör ungdomsarbetet synligt t.ex. på Instagram- eller Tiktok live, bjud in beslutsfattare för att bekanta sig med ungdomsarbetet och dess aktörer!
● Ungdomsarbete handlar om bemötanden och stunder med de unga – även i vardagen. Varför inte bjuda in en reporter, influencer eller beslutsfattare till ett ungdomsevenemang bara för att följa med? Kom ihåg hashtaggarna #ungdomsarbete #ungdomsarbetsveckan.
3. Delta på sociala medier
● Berättelser och nyheter från fältet är varmt välkomna! Berätta i dina kommunikationskanaler på sociala medier om vikten av ungdomsarbete. Kom ihåg hashtaggarna #ungdomsarbete #ungdomsarbetsveckan.
● Under Ungdomsarbetsveckan kan du använda olika material från sociala medier, till exempel färdiga bilder och gif-bilder på Instagram. Du hittar mer information om detta genom att följa Allians sociala medier och med att ta en titt på materialbanken för Ungdomsarbetsveckan.
4. Bekanta dig med veckans evenemangutbud och registrera dig!
Det finns många intressanta och aktuella evenemang och webinarier som ordnas under Ungdomsarbetsveckan. T.ex. paneldiskussioner, utbildningar och publiceringstillfällen erbjuds! Du kan läsa mer om programmet och anmäla dig på de finska sidorna för Ungdomsarbetsveckan. Programutbudet är huvudsakligen på finska.
Vi publicerar kommunikationsmaterial under Ungdomsarbetsveckan som kan laddas ner på sociala medier. Material som redan finns till foga kan laddas ner från Ungdomsarbetsveckans materialbank på de finska sidorna för Ungdomsarbetsveckan.