Uutiset

Aleksi Sandroos nuorisoalan kattojärjestön puheenjohtajaksi — “Nuorisoala on väliinputoaja, jonka on yhteisrintamassa puolustettava itseään”

Uutiset 24.11.2023

Nuorisoalan toimijat kokoontuivat kattojärjestönsä Allianssin syyskokoukseen 23.11. päättämään uusista toimijoista ja tulevan vuoden toiminnan linjoista. Allianssin puheenjohtajaksi valittiin kaksivuotiskaudelle Aleksi Sandroos

Sastamalalainen Sandroos on 28-vuotias hallintotieteiden ylioppilas ja lähihoitaja, joka on toiminut nuorisoalalla monissa eri luottamustehtävissä, viimeisimpänä Keskustanuorten puheenjohtajana sekä Suomen Ylioppilaskuntien Liiton varapuheenjohtajana. 

Puheenvuorossaan Sandroos korosti, että olemme tottuneet kuulemaan kauniita sanoja vaalien alla nuorten ja tulevien sukupolvien tärkeydestä: Jokaisesta nuoresta pidetään huolta, kaikille taataan hyvät mahdollisuudet onnistua, nuorisotyöhön panostetaan ja sitä arvostetaan.

“En usein puheissani käytä voimasanoja, vain silloin kun se on tarpeellista, mutta paskanmarjat. Suomalaiset päättäjät ja puolueet, kaikki puolueet ovat viimeisten vuosikymmenten aikana pettäneet nuoret. Kaikki puolueet!“, Sandroos huomautti.

Sandroosin mukaan nuoret eivät ole hallitusohjelmaneuvotteluissa tai budjettiriihissä koskaan nousseet prioriteetiksi. 

“Nuorisoala on väliinputoaja, jonka on yhteisrintamassa puolustettava itseään. Kun Suomessa on 60 000 syrjään jätettyä nuorta, ja joka neljäs nuori kärsii mielenterveysongelmista jo nyt, eivät päättäjät voi jättää nuoria huomioimatta tulevaisuudessa. Päättäjien on tehtävä tässä yhteistyötä puolueesta riippumatta”, Sandroos painotti. 

Sandroosia puheenjohtajaksi esitti Suomen Keskustanuoret. Esitystä tukivat Ehkäisevä päihdetyö Ehyt, KD Nuoret, Keskustaopiskelijat, Kokoomuksen Nuorten Liitto, Kokoomuksen Opiskelijaliitto Tuhatkunta, Nuorten mielenterveysseura – Yeesi, Sosialidemokraattiset Nuoret, Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto – SAKKI, Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto (Nuva), Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK, Svensk Ungdom, Suomen Ylioppilaskuntien liitto (SYL), Varusmiesliitto, Vasemmistonuoret, Vesaisten Keskusliitto sekä Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto.

Allianssin hallituksen jäseniksi kokouksessa valittiin Sami Salminen (Sosialidemokraattiset Nuoret) varajäsenekseen Kalle Kvick (Nuoriso- ja liikunta-alan asiantuntijat), Ilona Rantala (Kirkkohallitus) varajäsenekseen Sanni Antinniemi (Suomen Nuorisoseurat), Alli Pylkkö (Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto) varajäsenekseen Etta Melander (Suomen ylioppilaskuntien liitto) sekä Pinja Ahlqvist (Kokoomuksen Opiskelijaliitto Tuhatkunta, Kokoomuksen Nuorten Liitto, Lastenliitto) varajäsenekseen Emma Holsti (Suomen Opiskelija-Allianssi OSKU). 

Hallituksessa jatkavat varapuheenjohtaja Miisa Tervala sekä hallituksen jäsenet Siiri Somerkero (Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter) varajäsenenään Tuomas Kauppinen (Lasten ja nuorten keskus), Emmiina Kuisma (Suomen Lukiolaisten Liitto) varajäsenenään Nette Rimpioja (Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto), Maria Helin (Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK) varajäsenenään Marianne Koikkalainen (Pohjola-Nordenin nuorisoliitto), Aapeli Rytkönen (Keskustanuoret) varajäsenenään Otso Reijonen (Svensk Ungdom) sekä Selinä Nera (Vammaisten lasten ja nuorten tukisäätiö) varajäsenenään Mitro Kutvonen (Suomen Parkour). 

Nuorisoalan toimijat päättivät kokouksessa tulevan vuoden toimintasuunnitelmasta ja talousarviosta sekä vaikuttamistyötä ohjaavasta tavoiteohjelmasta. Kokouksessa esiteltiin myös nuorisoalan eurovaalitavoitteet. Syyskokouksessa päätetyt dokumentit löytyvät materiaalipankista.

Kokousta puheenjohti kansanedustaja Hilkka Kemppi (kesk.). Kemppi nosti poliittisessa tilannekatsauksessaan esille nuoriin ja nuorisotyöhön kohdistuvat leikkaukset. 

“Kun puhutaan nuorten tukemisesta, niin ne ovat valtion budjetissa kuitenkin pieniä summia”, totesi Kemppi.

“Allianssin työ on ehkä koko Suomen järjestökentän vaikein, mutta tärkein.”

Syyskokoustunnelmia Allianssin kuvapankissa

Katso myös