Allianssi: Hallitus muisti nuoria puoliväliriihessä

Uutiset 26.4.2017

 

Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi iloitsee siitä, että hallitus päätti puoliväliriihessään panostaa 45 miljoonaa euroa kahden vuoden aikana nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn. Summa ei vastaa suuruudeltaan aiempaa nuorisotakuuta, mutta on merkittävä askel oikeaan suuntaan.
Syrjäytymispaketti sisältää tärkeitä avauksia, kuten Ohjaamotoiminnan rahoituksen vakiinnuttamisen ja harrastustakuun toteuttamisen. Allianssi kehottaa ulottamaan harrastustakuun kaikkiin nuoriin, myös yli 18-vuotiaisiin, sekä tarjoaa oman harrastustakuumallinsa valmistelun tueksi: www.alli.fi/harrastustakuu .

Nuorten perheiden kannalta puoliväliriihen iloisia uutisia olivat aiempaa opintotukileikkausta lieventävä 75 euron huoltajakorotus opintotukeen sekä päivähoitomaksujen alennus. Myös nollatyösopimuksiin, jotka koskettavat etenkin nuoria, luvattiin pelisääntöjä turvaamaan työntekijän asemaa.

Hallitus selvittää osallisuustulon käyttöönottoa vailla ammatillista tutkintoa olevien nuorten kohdalla. Osallisuustulo asettaisi täyden työttömyysturvan ehdoksi osallistumisen työttömän valitsemiin aktiviteetteihin, kuten kursseille tai järjestötoimintaan. Allianssi muistuttaa, että vapaaehtoistyö ei voi olla pakollista, eikä kansalaisyhteiskunnalle voi asettaa velvoitetta järjestää työttömille aktivointitoimintaa. Osallisuustulon valmistelussa on oltava mukana nuorten ja järjestöjen edustus.

Hallitus suunnittelee myös Sanssi-kortin ja Duuni-kortin yhdistämistä yhdeksi palkkatukimalliksi. Allianssi muistuttaa, että nuorten on saatava tukea työllistymiseensä jo varhaisessa vaiheessa, ennen työttömyyden pitkittymistä, jotta syrjäytymisriski ei ehtisi kasvaa suureksi. Siksi nuorille tulee tarjota jo työttömyyden alusta alkaen palkkatukimalli, joka ei leimaa työnhakijaa vaikeasti työllistyväksi.

Lisätietoja:

Puheenjohtaja Eero Rämö, Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi ry, eero.ramo(at)alli.fi, 040 539 2737, ja edunvalvonnan koordinaattori Hanna Sauli, hanna.sauli(at)alli.fi, 040 900 4885.

Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi on valtakunnallinen nuorisotyön palvelu- ja vaikuttajajärjestö. Se on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton edunvalvoja, jonka jäseninä on yli 120 valtakunnallista nuoriso- tai kasvatusalan järjestöä. www.alli.fi


Avainsanat: