Allianssi: Taas lupaukset nuorille petettiin – nuorisotakuusta jää jäljelle vain rippeet

Uutiset 28.9.2015

 

Vaikka nuorisotakuu on nostettu hallitusohjelmassa kärkihankkeeksi, hallitus leikkaa sen rahoituksen kuudennekseen siitä, mitä edellinen hallitus siihen budjetoi. Ilman resursseja nuorille ei voida tarjota työ- tai harjoittelupaikkoja. Kun edellinen hallitus panosti nuorisotakuuseen 60 miljoonaa euroa, nyt Nuorisotakuusta yhteisötakuun suuntaan -kärkihankkeeseen sijoitetaan 10 miljoonaa kolmen vuoden aikana.

Ennen vaaleja kaikki puolueet antoivat epäröimättä tukensa nuorisotakuun kehittämiselle. ”Nuorisotakuuta pitää jatkaa ja kehittää edelleen”, vakuuttivat kaikki puolueet Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssin puoluesihteeripaneelissa. Nuorten vaalikoneessa niin Keskustan, Kokoomuksen kuin Perussuomalaistenkin kansanedustajien enemmistö oli vahvasti tavoitteen takana. Siksi päätös takuun alasajosta tulee järkytyksenä.

Nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi luodun nuorisotakuun lupaus oli, että kaikkien alle 25-vuotiaiden ja alle 30-vuotiaiden vastavalmistuneiden kolme kuukautta työttömänä olleen nuoren työttömyys katkaistaan tarjoamalla eteenpäin vievää tekemistä, kuten koulutus- tai työpajapaikka, kuntoutusta tai työkokeilumahdollisuus. Jatkossa taataan ainoastaan peruskoulun päättäville jatko-opintopaikka.

Nuorisotakuu on ennaltaehkäissyt nuorten syrjäytymistä. Osana nuorisotakuuta ollut etsivä nuorisotyö on tavoittanut vuosittain yli 20 000 ”kadonnutta” nuorta, joista yli viisitoistatuhatta on tarvinnut pidempää ohjausta. Nyt hallitus on leikkaamassa myös suuren osan etsivän nuorisotyön rahoituksesta.

”Pienestä säästöstä nyt seuraa kestämättömän suuri lasku myöhemmin”, varoittaa Allianssin puheenjohtaja Eero Rämö. ”Yhä useamman nuoren työttömyys pitkittyy yli kolmen kuukauden rajan, jolloin yhteiskunnasta syrjään jäämisen riski kasvaa. Nuorten työelämästä syrjäytymisestä aiheutuu joka vuosi vähintään 600 miljoonan euron kustannukset. On uskomattoman lyhytnäköistä ottaa rahat pois syrjäytymisen ehkäisystä”, Rämö jatkaa.

Etsivän nuorisotyön kehittäminen on yksi hallitusohjelmassa esiin nostetuista painopisteistä, mutta sen rahoitus pienenee vuonna 2016 aiemmasta 6 miljoonaa euroa. Kärkihanke ”Nuorisotakuusta yhteisötakuun suuntaan” sisältää 2 miljoonaa € etsivään nuorisotyön kehittämiseen suunnattua rahaa, mutta se ei riitä kattamaan budjettileikkauksia. Etsivä nuorisotyö on juuri saatu laajennettua koko maahan. Ilman riittävää valtion rahoitusta sen jatko kunnissa on vaakalaudalla. Ohjaamo-verkoston kehittäminen sentään jatkuu erillisen ESR-hankerahoituksen varassa.

Budjettiesitys sisältää leikkauksia myös työpajatoimintaan sekä työllisyysmäärärahoihin, kuten palkkatukiin ja työkokeiluihin. Koulutuspuolella leikkurissa ovat kaikki koulutusasteet sekä oppisopimuskoulutus ja Nuorten aikuisten osaamisohjelma.

”Hallitus leikkaa nyt varsinkin heikoimmassa asemassa olevilta nuorilta toden teolla. Millaisen velan jätämme nuorille, jos viemme heiltä edellytykset rakentaa tulevaisuutta? Säästöjä ei pidä hakea lyhytnäköisesti palveluista leikkaamalla, vaan kestävillä rakenneuudistuksilla ja viisailla investoinneilla ennaltaehkäisyyn”, Rämö vaatii.

Lisätietoja:

Puheenjohtaja Eero Rämö p. 040 539 2737
Pääsihteeri Olli Joensuu p. 045 139 2350

Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi ry on valtakunnallinen nuorisotyön palvelu- ja vaikuttajajärjestö. Se on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton edunvalvoja, jonka jäseninä on 121 valtakunnallista nuoriso- tai kasvatusalan järjestöä. www.alli.fi


Avainsanat: