Allianssi vaatii investointeja nuorisotyöhön

Uutiset 5.11.1999

 

Suomen nuorisoyhteistyö Allianssin syyskokous vaatii valtiovallalta roimaa satsausta nuorisotyöhön.  Allianssin mielestä nyt on nuorisotyön aika, aika korjata laman nuorisotyölle aiheuttamia vahinkoja, ennen kuin ne tulevat maksuun kohonneina terveys-, sosiaali-, ja vankeinhoidon kuluina, totesi Allianssin puheenjohtaja Erja Salo puhuessaan Alliassin syyskokouksessa Vantaalla.

Vaikka Lipposen II -hallituksen ohjelmassa vakuutetaankin, että nuorisotyötä kehitetään ja molemmat päähallituspuolueet ovat sitoutuneet nostamaan nuorisotyön osuuden veikkausvoittovaroista 10 prosenttiin, tekoja ei ole näkynyt ja nuorisotyö on jäänyt lapsipuolen asemaan.

Samaan aikaan kun yhteiskunnan huoli nuorten syrjäytymisestä kasvaa, syrjäytymisen ennaltaehkäisemiseen sijoitetaan yhä vähemmän varoja.

Allianssin mukaan 18 miljoonan vuosittainen lisäsijoitus vuodessa syrjäytyneiden nuorten kovan ytimen pelastamiseksi toisi yhden nuoren syrjäytymiskierteen katkaisuna yhteiskunnalle noin 300 000 markan säästöt ja nuoren koko elämänkaarta ajatellen 2,5-3,5 miljoonan säästöt.

Allianssi vaatii myös 18 miljoonan vuosittaista lisäpottia paikallisen nuorisotoiminnan tukemiseen ja 10 miljoonaa vuodessa nuorten alueellisten elinolojen sateenvarjohankkeisiin.

Erityisen tärkeänä Allianssi pitää myös sitä, että valtio perustaisi kansalaistoiminnan investointipankin. Investointipankki olisi tärkeä siksi, että EU-hankkeiden hanketuki maksetaan usein jälkikäteen tilityksiä vastaan, mikä rajoittaa useiden järjestöjen, joilla ei ole tarvittavasti varoja projektien läpiviemiseksi, hankkia EU-rahoitusta. Investointipankki toisi yhä useampia paikallistason järjestöjä EU-hankkeiden toteuttajiksi ja näin Suomi saavuttaisi taloudellista hyötyä kotiutuneina tukimarkkoina.

Allianssin syyskokous valitsi yksimielisesti Allianssin puheenjohtajaksi vuosille 2000-2001 Mannerheimin lastensuojeluliiton järjestöjohtaja Teemu Japissonin. Allianssin hallituksen uusiksi jäseniksi valittiin äänestyksen jälkeen Ulla Konttinen, Marja Koskela, Kari Seppälä, Kari Sjöholm, Maarit Vehmanen ja Karoliina Öystilä.


Avainsanat: