Blogi: Ei oikeaa tai väärää tapaa vaikuttaa, varsinkaan ilmastopolitiikkaan

Uutiset 18.9.2020

Keskustan puheenjohtaja ja tiede- ja kulttuuriministerinä nuorisoasioista vastaava Annika Saarikko halusi puhutella 18.9.2020 pidetyssä linjapuheessaan nuoria ja käsitellä nuorten kokemaa ilmastoahdistusta:
“Erityisesti ilmastoon kilpistyy huoli huomisesta. Sanon Sinulle: jos et tunnista itseäsi selfiestä ilmastoahdistusta lietsovan kyltin alla, vaan olet enemmänkin kiinnostunut ilmastonmuutoksen pysäyttämisestä, olet meidän porukkaa.”

Nuorten ilmastolakot ovat maailmanlaajuinen ilmiö ja niihin on osallistunut miljoonia nuoria. Selfietäkin on otettu, tottakai.

Tutkija Maria Joutsenvirta toteaa Nuorisobarometriin 2019 kirjoittamassaan artikkelissaan “Merkityksellistä työtä yhden maapallon rajoissa”: Nykyhetkeen tultaessa nuorten ilmastohuoli on kasvanut jyrkästi. Huolestuneet nuoret ovat kiinnostuneita poliittisesta vaikuttamisesta ja huomattavan moni etenkin ulkoparlamentaarisin keinoin, kuten ostopäätöksillä, järjestötoiminnalla, mielenosoituksiin osallistumalla ja nettikeskusteluilla.

Nuorisobarometri kertoo myös, että nuorten kiinnostus politiikkaa ja vaikuttamista kohtaan on kasvanut. Mutta niin on kasvanut nuorten huoli ja ahdistus ilmastonmuutokseenkin. Nuorisobarometrin 2018 mukaan lähes 70 % nuorista kokee huolta ilmastonmuutoksen takia. Huoli tulevaisuudesta aiheuttaa psyykkisiä oireita ja toivottomuutta. Monia ahdistaa, ettei omalla toiminnallaan voi vaikuttaa tarpeeksi ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Siksikin oli surullista, että juuri nuorista vastaava ministeri ohitti nuorten ilmastoliikkeen ja tuntui suhtautuvan siihen vähättelevästi. Ilmastonmuutoksen ratkaisut ovat arkipäivän tekoja ja myös kansallista hyvinvointi- ja talouspolitiikkaa. Niiden ratkaisujen tekemiseen Keskustalla on tälläkin hetkellä mahtava paikka maan hallituksesta käsin.

Puheenjohtaja Saarikko halusi puheessaan rakentaa myönteistä ja tulevaisuususkoista puoluetta, erilaisten ajatusten liittoa. Aloittaa voi vaikkapa kohtaamalla nuoren sukupolven ilmastovaikuttajat. Allianssi on koordinoinut ja tukenut nuorten ilmastodelegaatteja jo vuosikymmenen. Delegaatit tuovat nuoren sukupolven äänen ilmastokeskusteluun. Tavattaisiinko Emman ja Ellenin kanssa ja mietitään yhdessä, miten pysäytetään ilmastonmuutos?

Katja Asikainen
Kirjoittaja on Allianssissa muun muassa nuorten ilmastovaikuttamista tukeva asiantuntija ja humaani keskustalainen.

 


Avainsanat: