3 + 1 syytä äänestää ennakkoon eduskuntavaaleissa

Blogit 22.3.2023

Ennakkoäänestys alkaa eduskuntavaaleissa tänään. Ennakkoon annetut sekä varsinaisen vaalipäivän äänet ovat samanarvoisia, ja vaalipäivänä ennakkoäänet lasketaan vaalipäivän äänten kanssa yhteen. Ennakkoäänestyksessä on monia hyviä puolia, ja olemme listanneet alle ne erityisen hyvät syyt, miksi ennakkoon äänestäminen kannattaa!

3 + 1 syytä äänestää ennakkoon:

1. Ennakkoon äänestäminen on helppoa ja kätevää

Äänestäminen on ylipäätään tehty Suomessa varsin helpoksi, mutta ennakkoon äänestäminen on erityisen vaivaton tapa äänestää. Tosin kuin varsinaisena vaalipäivänä, jolloin äänestää saa vain oman asuinpaikan mukaan määrätyssä paikassa, ennakkoäänestyksessä jokainen äänioikeutettu saa äänestää missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa. Näitä ovat usein esimerkiksi ruokakaupat, postit ja kirjastot. Oman äänensä voi siis käydä antamassa vaikkapa kauppareissun yhteydessä. Mukaan tarvitset vain henkilöllisyystodistuksen!

Kaikki yleiset ennakkoäänestyspaikat löytyvät täältä.

2. Tehty!

Moni jättää äänestämisen varsinaiseen vaalipäivään. Vaalipäivä onkin juhlava ja jännittävä liputuksineen ja vaalien tuloslähetyksineen. Silloin uurnille lähtöä saattaa kuitenkin hankaloittaa esimerkiksi huono sää, flunssa tai vain laiska sunnuntaifiilis. Varsinainen äänestyspäivä on viimeinen mahdollisuus antaa äänensä vaaleissa. Jos äänestäminen silloin jää välistä, on myös mahdollisuus vaikuttaa moneen tärkeään yhteiskunnalliseen asiaan seuraavan neljän vuoden ajalta mennyt sivu suun. Ennakkoäänestys itselleen sopivimpana ajankohtana on siis hyvä tapa varmistaa, että oma tärkeä ääni on annettu ja asia on hoidettu pois päiväjärjestyksestä.

3. Ennakkoon voi mennä äänestämään yhdessä kavereiden kanssa

Koska oma kotiosoite ei ennakkoäänestyksessä määrittele äänestyspaikkaa, ennakkoon äänestämisessä on myös se hyvä puoli, että äänestämään voi mennä vaikka kaveriporukalla riippumatta siitä, missä kukin asuu. Kuten moni muukin asia elämässä, myös äänestämään meneminen voi usein olla mukavampaa yhdessä kuin yksin. Vaalisalaisuus säilyy, vaikka itse äänestyspaikkaan suuntaisikin porukalla: äänestyskopissa jokainen on yksin, eikä kenelläkään ole oikeutta tietää, ketä olet käynyt äänestämässä. Kannusta siis kaverit mukaan äänestämään ja menkää vaaliuurnilta yhdessä vaalikahveille!

+ Äänestämällä vaikutat

Äänestäminen ylipäätään, oli se sitten ennakkoon tai varsinaisena vaalipäivänä, on loistava tilaisuus ilmaista sinulle tärkeitä yhteiskunnallisia asioita. Niinkin yksinkertaisella ja helpolla teolla kuin äänestämällä voit vaikuttaa suuresti omaan ja koko Suomen tulevaisuuteen.

Ennakkoäänestys eduskuntavaaleissa alkaa 22.3. ja jatkuu Suomessa 28.3 saakka. Ulkomailla ennakkoäänestys järjestetään 22.-25.3.2023.

Katso myös