Ada Kairavuori: Kiitos nuorisotyöntekijät, jotka nauroitte vitseilleni ja kannustitte rohkeuteen

Blogit 8.6.2023

Teininä olin kiltti ja varovainen kapinallinen. Piti testata rajoja ja kuulua joukkoon, mutta koulu ei kapinasta kärsinyt ja välit vanhempien kanssa olivat hyvät. Vietin paljon vapaa-aikaani kahdella nuorisotalolla silloisessa kotikaupungissani.

Kun saman rutiinin toistaa lukuisia kertoja, jää siitä kirkas ja järkähtämätön muistikuva: ajoin skootterilla nuorisotalon soraiseen pihaan, marssin sisään ja sain hymyilevän vastaanoton. Nuorisotyöntekijät moikkasivat joka kerta ja kysyivät, miten minulla menee.

Edelleen arvostan valtavasti sitä, että nuoruudessani oli olemassa paikkoja, jonne olin ehdoitta tervetullut ja jossa minusta oltiin kiinnostuneita. Varmasti ja aidosti. Joka ikinen kerta. 

Vaikka turvallisia aikuisia olin myös kotona ja heitä kohtasi koulussa sekä harrastuksissa, oli nuorisotyöntekijöiden kohtaamisissa jotain erityistä. Ne olivat vain kohtaamista varten, juuri minua varten ja kiireettömiä.

Kuulumisten kyseleminen voi joidenkin korvaan kuulostaa pikkujutulta. Nuoria kohtaavassa työssä on kuitenkin kyse paljon suuremmasta kokonaisuudesta, kuin rupattelusta tai moikkailusta. Pelissä on se, että luottamus pääsee rakentumaan ja keskustelut sitä kautta syventymään. Muistan keskustelleeni koulusta, ärsytyksen aiheista, sydänsuruista, arjesta kotona ja minua ilahduttaneista tai motivoivista asioista. 

Nämä syvemmät keskustelut eivät syntyneet ensimmäisellä kohtaamiskerralla. Niitä ei olisi kuitenkaan syntynyt ilman niitä kaikkia aiempia kevyempiä kuulumisporinoita.

Nämä hetket ovat painuneet arvokkaina mieleen myös siksi, että olen ymmärtänyt niiden merkityksen itsevarmuuden kehittymisen näkökulmasta. Miten hyvää se tekikään teini-ikäiselle minulle, että joku nauroi vitseilleni tai tsemppasi tarttumaan rohkeasti pieniin ja suuriin tilaisuuksiin elämässä. 

Kiitos siis teille näistä eväistä, Järvenpään Myllytien nuorisotalon ja Loimun työntekijät vuosien takaa!

Nuorisotyön viikkoa vietetään tänä vuonna lokakuun 9.–15. päivä, viikolla 41. Sitä odotellessa on hyvin aikaa pysähtyä miettimään, kenelle itse haluaisit välittää omat kiitoksesi. Kuka on ollut sinulle nuorisoalalla tärkeä ihminen tai mikä on ollut sinulle tärkeä yhteisö? Keräämme kiitoksia niin nuorilta, kollegoilta kuin yhteisöiltäkin ja käytämme niitä osana Nuorisotyön viikon viestintää.

Voit välittää kiitoksesi tällä lomakkeella.

Ada Kairavuori

Kirjoittaja on Allianssin viestinnän asiantuntija sekä entinen teini, mutta edelleen kiltti ja varovaisen kapinallinen.

Katso myös