Anna Munsterhjelm: Nuorilta ei saa leikata! Nuorisoalan on nyt taisteltava tosissaan nuorten puolesta.

Blogit 28.2.2024

Suomen hallitus valmistautuu tekemään jo suunniteltujen leikkausten lisäksi miljardiluokan lisäleikkauksia, ja niiden kohdistuminen nuoriin täytyy estää.

Kyllä – taloustilanne on vaikea, ja leikkauksia täytyy väistämättä tehdä. Niiden kohdentaminen on kuitenkin arvovalinta, joka hallituksen on tehtävä harkiten ja jossa emme saa päästää heitä helpolla. Jo tehdyistä leikkauksista kohtuuttoman suuri osa on sälytetty nuorten harteille. Esimerkiksi useissa asiantuntija-arvioissa on todettu, että sosiaaliturvan leikkaukset kohdistuvat nimenomaan nuoriin.

Pian vuoden kestäneessä leikkauskeskustelussa totuus on tullut karun kirkkaaksi: yksikään poliitikko tai puolue ei puolusta rahanjaossa nuoria. Nuoret ovat tälläkin kertaa koristaneet juhlapuheita, mutta päätöksenteon hetkellä heidän etunsa unohdetaan.

Eturivissä ei vielä ole muita nuorten puolustajia kuin me nuorisoalan toimijat. Jos me emme tee mitään, kukaan muukaan ei tee.

Nuorisoala on valtavan moninainen: meitä on täällä ammattilaisia ja vapaaehtoisia, järjestöjä ja säätiöitä, kuntia ja seurakuntia, koko uransa nuorisotyötä tehneitä ja toisilta tonteilta kannuksensa hankkineita, toimistohommia tekeviä ja kentällä nuoria kohtaavia. Yhdistävä tekijä on kuitenkin kaikille selvä: olemme täällä nuorten takia. Olemme ainoa toimiala, joka asettaa kaiken keskelle nuoren – juuri sellaisena kuin hän tarpeineen, kiinnostuksineen ja ominaispiirteineen on. Tärkein tehtävämme on tukea ja auttaa heitä löytämään omat vahvuutensa ja yhteisönsä niin, että niiden myötä nuori voi kasvaa onnellisesti aikuiseksi ja saada hyvän elämän. Samalla hänestä tulee oman osansa kantava yhteiskunnan jäsen.

Jättileikkaukset uhkaavat nuorten hyvän tulevaisuuden edellytyksiä. Siksi meidän nuorisoalalla toimivien on viimeistään nyt tiivistettävä rivimme, yhdistettävä viestimme ja astuttava ryminällä esiin vaatimaan, ettei nuorilta enää leikattaisi.

Onnistuaksemme tarvitsemme nykyistä parempaa tietoa oman toimintamme vaikutuksista nuorten hyvinvointiin. Ei riitä, että sanomme leikkausten johtavan työntekijöiden irtisanomisiin – se ei leikkaajia kiinnosta. Mutta mitä nuorilta jää saamatta, jos leikkaukset vievät harrastuksen, kokoontumistilan tai puolittavat saatavilla olevien aikuisten määrän? Mihin suuntaan nuorten terveys, yksinäisyys ja tulevaisuususko kehittyvät, jos kavereiden kohtaamiselle ja taitojen kehittämiselle on nykyistä vähemmän mahdollisuuksia? 

Me itse tiedämme toimintamme tärkeyden nuorille, mutta meidän on kyettävä kertomaan siitä kovaa faktaa päättäjille, jotta hekin ymmärtäisivät nuorisotyön yhteiskunnallisen arvon. Me täällä nuorisoalan kattojärjestössä autamme siinä parhaamme mukaan. Keräämme teiltä tietoa ja arvioita leikkausten vaikutuksista nuorten arkeen ja tulevaisuuteenkyselyyn voit vastata organisaatiosi puolesta täällä, ja suoraan nuorille suunnatun kyselyn löydät täältä. Kyselyt ovat auki 13.3. asti. Vastauksia käytämme nuorisoalan yhteisessä vaikuttamistyössä.

Seuraavaksi tieto nuorisotyön merkityksestä on saatava päättäjien ja suuren yleisön korviin. Siksi teemme paitsi tavanomaista vaikuttamistyötä, toteutamme myös huhtikuussa sosiaalisessa mediassa näkyvän kampanjan, joka nostaa esiin uhkaavien leikkausten vaikutuksia nuoriin. Toivomme, että sama viesti leviäisi tuolloin kaikissa nuorisoalan yhteisöjen ja toimijoiden kanavissa. 

Kerromme lisää kampanjasta, avaamme vaikutuksista viestimisen tärkeyttä ja annamme poliittisen tilannekatsauksen uhkaaviin leikkauksiin etätilaisuudessa 12.3. klo 15-16. Tulethan kuulolle tai lähetät jonkun muun yhteisöstäsi. Nuoria uhkaavat leikkaukset ovat aihe, jota kannattaa priorisoida jokaisessa nuorisoalan organisaatiossa tänä vuonna.

Ilmoittaudu mukaan Lyytissä.

Ilman nuoria meillä ei ole mitään. Siksi nuorilta ei saa leikata. Ja siksi meitä nuorten puolustajia tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan. 

Olethan mukana taistelussa!

Anna Munsterhjelm

Kirjoittaja on Allianssin toiminnanjohtaja.

anna.munsterhjelm@nuorisoala.fi

Katso myös