Blogi: Allianssin uusi strategia vie nuorisoalaa yhteen ja eteenpäin

Blogit 7.12.2021

Kun yhteiskunnassa ja nuorisoalalla tapahtuu paljon, nuorten hyvinvointi on uhattuna ja rahoituksen tulevaisuus epäselvä, tarvitaan yhteistyötä, yhteisiä avauksia ja kaikkien nuorisoalan toimijoiden toimintaedellytysten turvaamista. Allianssin uusi strategia vuosille 2022-2026 ohjaa hellävaraisesti, mutta päättäväisesti nuorisoalaa vakaampaan suuntaan. Yhdessä.

Koronan vaikutukset nuoriimme, nuorisoalan tulevaisuuden rahoituskysymykset sekä sote-uudistuksen vaikutukset lapsiin ja nuoriin, joita kukaan ei vielä tiedä. Tässä vain muutama esimerkki nuorisoalan ajankohtaisista haasteista. Elämme erilaisessa yhteiskunnassa ja tilanteessa, kun Allianssin edellisen strategian luomisvaiheessa.  Silloin nuorten osallisuus ja alan vahvemman yhteistyön aloittaminen olivat tuoreita asioita, joita oli tarve edistää nuorisoalalla. 

Uuden strategiamme taustalla on käytetty kahta viimeisintä nuorisoalan tutkimusta, yhteiskunnallista tilanne- ja tulevaisuustietoa. Osana prosessia myös haastattelimme jäsenemme sekä ison joukon muita nuorisoalan toimijoiden keskeisimpiä asiantuntijoita. Strategiaprosessissa mm. haastattelujen kautta saamamme tieto ohjasi vahvasti siihen, että nuorisoalan on oltava jatkossa entistäkin yhtenäisempi. Alan toimijat kokevat tarvetta lisätä syvempää yhteistyötä, resurssien ja palvelujen jakamista sekä pitkäjänteisestä yhteistä vaikuttamista. Viesti oli siis hyvin yksimielinen: nuorisoalalla on oltava yksi yhteinen kattojärjestö, joka osoittaa suunnan, ottaa mukaan, yhdistää, palvelee ja vaikuttaa kaikkien toimijoiden kanssa yhdessä.

Alan viesti oli siis hyvin yksimielinen: nuorisoalalla on oltava yksi yhteinen kattojärjestö, joka osoittaa suunnan, ottaa mukaan ja yhdistää.

Jonna Laitinen

Yhteinen visiomme on, että nuoret voivat hyvin ja ovat osallisia sekä yhdenvertaisia yhteiskunnassa.

Missiomme Allianssissa on yhdistää nuorisoalan toimijat, varmista alan toimintaedellytykset, palvella alaa ja vaikuttaa sen puolesta. Yhdessä nuorisoalan toimijoiden kanssa pidämme nuorten puolia kaikkialla, missä nuoret tarvitsevat puolustajia. 

Kokonaisuutta ohjaavat arvot ovat yhteistyö, yhdenvertaisuus, osallisuus ja kestävyys. Jotta varmasti menestymme on strategiaan lisätty menestystekijät, jotka ohjaavat kohti päämääräämme; yhdessä onnistumista, vaikuttavuutta, rohkeutta, uudistumiskykyä ja yhteisöllisyyttä.

Juuri nämä menestystekijät ovat nuorisoalalla ja meillä nuorisoalan kattojärjestössä seuraavat vuodet keskeisiä. Meidän nuorisoalan toimijoiden tulee uskaltaa olla aidosti yksi nuorisoalan yhteisö, joka koostuu erilaisista organisaatioista ja toimijoista. Yhdessä tekemällä saamme aikaan vaikuttavampaa toimintaa. 

Meidän tulee osata priorisoida voimavaramme vaikuttaviin asioihin, kertoa toimintamme vaikutuksista ja olla aina askeleen edellä. Tieto auttaa meitä tarttumaan uusiin mahdollisuuksiin ja luomaan haluamaamme tulevaisuutta. Toiminnoissa tekemisen tapojen, työnkuvien ja johtamisen tulee tukea innovatiivisuutta, ketteryyttä, rohkeutta, uudistumista, moniammatillisuutta ja vastuunottoa. Yhteisöllisyyden tulee olla tärkeää kaikessa toiminnassamme. Yhteisöllisyys näkyy avoimena jatkuvana vuorovaikutuksena ja koko alan yhteen hiileen puhaltamisena. Meidän tulee kaikkien löytää oma palamme nuorisoalan yhteisestä palapelistä. Erillisyyden aika on ohi. 

Tutustu täällä uuteen Allianssin strategiaan, joka hyväksyttiin syyskokouksessa 18.11.2021 (PDF).

Jonna Laitinen

Kirjoittaja on Allianssin palvelujohtaja, joka veti Allianssin uuden strategian strategiaprosessia, ja joka uskoo nuorisotyön vaikuttavuuteen, yhteistyön merkitykseen ja strategiseen johtamiseen.


Avainsanat:

Katso myös