Blogi: Nuoret ovat käynnistäneet ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun, eivätkä he aio antaa meidän epäonnistua

Blogit 20.9.2019

Tänään nuoret nousivat eduskuntatalon portaille vaatimaan kunnianhimoisempaa ilmastopolitiikkaa. He ovat olleet Atte Ahokkaan kannustamana eduskuntatalolla joka perjantai jo vuoden ajan ja järjestivät sen kunniaksi mielenilmauksen ohessa tänään nyyttärit. Tänä iltana New Yorkissa, nuorten ilmastodelegaatti Sara Nyman valmistautuu osallistumaan huomiseen YK:n Youth Climate Summit -kokoukseen yhdessä presidentin ja ilmastoministerin kanssa ja valmistelee puheenvuoroaan tyttöjen oikeuksista ja ilmastonmuutoksesta.

Tämä päivä jää historiaan perjantaina, jolloin 150 maassa järjestetään yli 4000 ilmastolakkotapahtumaa. Tänään elämme päivää, jolloin suurempi määrä ihmisiä vaati ilmastokriisin pysäyttämistä, kuin ikinä ennen. Tänään oli se päivä, kun YLE lähetti suorana Greta Thunbergin puheen New Yorkin ilmastomielenosoituksesta, jossa yli miljoona koululaista sai luvan marssia.

Se antaa aika paljon ajattelemisen aihetta ja minä ajattelen ilmastonmuutosta sentään päivittäin. 

Allianssissa tehdään ilmastotyötä nykyään joka päivä. Tämän vuoden tavoiteohjelmaamme on kirjattu päämääräksemme, että Suomi saavuttaa Pariisin sopimuksessa sovitut ilmastotavoitteet ilmaston lämpenemisen pysäyttämiseksi 1,5 asteeseen. Haluamme varmistaa, että kaikki päätöksenteko on linjassa ilmastotavoitteiden saavuttamisen kanssa. Onhan kyse nuorten maailman elinkelpoisuudesta. 

Tuoreiden selvitysten mukaan nuoret tuntevat eniten ilmastoahdistusta. Juuri nuorten on havaittu vaihtaneen ilmastoahdistusta myös toiminnaksi ja he ovat muuttaneet arjen valintojaan vanhempia ikäluokkia enemmän. Nuoret pitävät ilmastonmuutoksen hillintää tärkeimpänä asiana, jotta Suomessa olisi hyvä elää vuonna 2050.

Nuoret ovat tulleet ilmastonmuutoksen vastaisen työn etulinjaan. Heidän viestinsä nopeiden ilmastotoimien tarpeellisuudesta ohjaa myös nuorisoalan työtä. Meidän tehtävämme on mahdollistaa nuorten osallistuminen ilmastopolitiikkaa käsiteltävään keskusteluun ja päätöksentekoon. Nuorten parissa toimivat ovat aina tehneet työtä sen eteen, että nuoret ovat edustettuna päätöksenteossa ja osallisena yhteiskunnassa. Siksi taistelemme myös nuorten äänen kuulumisen puolesta ilmastopolitiikkaan liittyvässä päätöksenteossa. 

Miten nuorten äänen siten tulisi kuulua?

Nuoret ilmastolakkoilijat puhuvat usein siitä, etteivät he halua, että aikuiset kysyvät heiltä mitä pitäisi tehdä. Ilmastolakkoilijat ovat opettaneet minulle, että tuon kysymyksen sijaan he haluavat kuulla aikuisilta, mitä he aikovat tehdä ilmastonmuutoksen vastaisissa talkoissa, sillä ratkaisut ovat jo olemassa, ne pitää vain ottaa käyttöön.

Tänään on vuosi siitä, kun nuoret nousivat eduskuntatalon graniittisille portaille vaatimaan kunnianhimoisempaa ilmastopolitiikkaa Gretan esimerkistä. Viikon päästä on aikuisten vuoro, sillä nuoret ovat haastaneet aikuiset mukaan ilmastolakkoon, joka järjestetään Suomessa lukuisalla paikkakunnalla 27.9. Nuoret kysyvät, mitä aikuiset aikovat tehdä.

Yksi hyvä vastaus on: tuemme teitä kaikilla meillä olevilla keinoilla ja marssimme teidän mukananne.

 

Niina Ratilainen

Kirjoittaja on Allianssin ilmasto- ja osaamispolitiikan vaikuttamisen asiantuntija, joka haluaa pelastaa maailman. 


Avainsanat: