Blogi: Nuorilla ei ole varaa vaaliähkyyn

Blogit 8.5.2019

Jouluaattona makaan aterian jälkeen sohvalla. Laatikot sun muut on vedetty, jälkkäri vielä päälle ja nyt on avattu konvehtirasiatkin.

Kuvitellaanpa sitten, että joku ehdottaa pizzan tilaamista ja pakottaa sen naaman eteen. Onhan se pizza aina hyvää, mutta onko ihan pakko? Tässä tilanteessa? Eikö vähempi riittäisi? Jos vaikka vähän myöhemmin, ei just nyt?

Jouluähkyllä ja nykyhetkellä on yllättävän paljon yhteistä keskenään. Europarlamenttivaalit käydään jo tämän kuun lopussa, mutta suurin osa suomalaisista suhtautuu vaaleihin yhtä innokkaasti kuin minä siihen kuvitteelliseen pizzatarjoukseen.

Itse kullekin on iskenyt jonkinasteinen vaaliähky. Jälleen kerran katukuvaan ilmestyneet vaaliteltat sekä flaikuttajat aiheuttavat reaktioita “joko taas” -tyyppisestä huokailusta hikoiluun ja vapinaan asti.

Tilanne on huono kaikille osapuolille. Niille, joita politiikka ei kiinnosta, eurovaalit ovat aivan liikaa juuri päättyneiden eduskuntavaalien jälkeen. Politiikasta innostuneet puolestaan analysoivat mieluummin tulevia ministereitä kuin perehtyvät jälleen kerran uuteen katraaseen ehdokkaita.

Pitääkö taas jaksaa tehdä vaalikoneita? Selvittää omia kantojaan asioista, joista ei tajua oikeastaan mitään? Eikö voisi jo hyvällä omallatunnolla vaihtaa vapaalle, kun vappukin on vietetty ja lähestyvä kesäkuu lupailee lomaa?

Vapaamatkustajan korttia ei valitettavasti ole tarjolla. Ähkystä huolimatta nämä ovat kenties tärkeimmät vaalit vuosiin – ja juuri siksi nuorten on aika herätä niihin. Tässä kolme hyvää syytä:

  1. Suomalaisten nuorten ääni ei kuulu EU:ssa nyt tarpeeksi kovaa. Vuoden 2014 eurovaaleissa suomalaisista äänesti vain 39,1 prosenttia, ja 18-24-vuotiaista vain kymmenen prosenttia. Luvut ovat hälyttävän matalia. On ihan perusteltua kysyä, miltä Euroopan parlamentti näyttäisi, jos suomalaiset nuoret äänestäisivät aktiivisemmin.

  2. EU:lla on valtaa sellaisissa asioissa, jotka määrittävät nuorten nykyisyyttä ja tulevaisuutta. Ilmastonmuutos ja maailmalla kärjistyvät konfliktit seurauksineen ovat olleet politiikan kuumia perunoita viime vuodet, ja juuri EU-tasolla niihin voidaan löytää ratkaisuja. Jos siis eduskuntavaaleissa tuntui siltä, että pikkuisen Suomen päästövähennykset tai turvapaikkakiintiöt eivät vaikuta mihinkään: EU-vaaleissa tämä syy ei päde.

  3. Ysärillä ja vuosituhannen vaihteen jälkeen syntyneille ja kasvaneille nuorille EU on täysi itsestäänselvyys. Miten hassulta tuntuisi ajatus siitä, ettei voisi hakea Erasmus-vaihtoon tai että interreilaamaan lähtiessä pitäisi jonottaa joka rajalla tarkastukseen ja vaihtaa vielä valuuttaa? EU on meille nuorille osa arkipäivää, joten sen toimintakykyä kannattaa ylläpitää.

Ähky tai ei – äänestämättä jättämiseen ei nuorilla yksinkertaisesti ole varaa omaa tulevaisuuttaan ajatellen. Jos kuitenkin haluat päästä vähällä, seuraavat kaksi askelta riittävät mainiosti:

  1. Täytä nuorten vaalikone tästä, ja nappaa itsellesi sopiva ehdokas.

  2. Kirjoita valitsemasi ehdokkaan numero äänestyslipukkeeseen joko ennakkoäänestyksen aikaan (15.-21.5.) tai varsinaisena vaalipäivänä (26.5.).

Kyllä yhdelle pizzalle tai vaaleille on aina tilaa, vaikka tiukkaa tekisi. Ähkyä monin verroin kamalampaa on lopulta se, jos tulevaisuutensa antaa muiden käsiin.

Saana Annala
Kirjoittaja on Allianssin vaikuttamisen harjoittelija, jonka mielestä pizza maistuu parhaalta vaalivalvojaisissa.


Avainsanat: