Blogi: Nuorten Politiikkabussi kiersi ympäri Suomen ja osoitti, että demokratiakasvatus on nyt tärkeämpää kuin koskaan

Blogit 9.12.2020

Keväällä 2020 Allianssissa ja poliittisissa nuorisojärjestöissä virisi idea: miten voisimme saada nuoret innostumaan ja kiinnostumaan politiikasta ennen kuntavaaleja 2021? Monelle vuoden aikana täysi-ikäistyvälle nuorelle kyseessä olisivat ensimmäiset vaalit, joissa voisi itse äänestää. Pohdinnan seurauksena syntyi Politiikkabussi: demokratiakasvatuskiertue, jossa veisimme politiikkaa suoraan nuorten luokse toisen asteen oppilaitoksiin. Osallisuusasiantuntijamme Virva Viljasen kynästä lähtenyt mahtava idea muuttui todeksi syksyllä 2020, kun aloitin itse Politiikkabussin projektikoordinaattorina.

Kolmen viikon aikana kiertue vei meidät Hangosta Sodankylään ja Lieksasta Nakkilaan. Kiertueelle valittiin avoimella haulla yhteensä 17 oppilaitosta, joista kolme vierailua toteutettiin etäyhteydellä. Kutsuimme Politiikkabussiin mukaan edustajia kaikilta politiikan tasoilta ja kaikista puolueista. Oppilaitoksille vierailikin yhteensä noin 140 poliitikkoa, mukaan lukien ministerit Maria Ohisalo, Annika Saarikko ja Krista Mikkonen, sekä lukuisia kansanedustajia, kunnanvaltuutettuja sekä poliittisten nuorisojärjestöjen edustajia.

Kuva poistettu.

Vallitseva koronatilanne pidettiin tarkasti mielessä läpi kiertueen. Suosittelimme kasvomaskin käyttöä, ja pidimme huolta hygieniasta sekä turvaväleistä. Teknologiaa hyödynnettiin esimerkiksi siten, että opiskelijat seurasivat päivän ohjelmaa etäyhteydellä omista luokkahuoneistaan käsin, ja vierailivat Poliitiikkabussin bussialueella porrastetusti.

Politiikkabussi osoitti, että politiikasta ja vaikuttamisesta pitäisi puhua ja opettaa oppilaitoksissa entistä enemmän. Erot eri oppilaitosten välillä olivat huomattavia: siinä, missä yhdessä oppilaitoksessa ratkaistiin kiertueen rastitehtävät muutamassa minuutissa, ei toisissa tunnettu Suomen pääministeriä nimeltä. Kaikissa oppilaitoksissa löytyi kuitenkin monia aiheita, joista nuoret halusivat keskustella päättäjien kanssa. Nuoria puhututtivat muun muassa oman kunnan mielenterveyspalvelut, bensan hintaan liittyvät kysymykset ja toisen asteen maksuttomuus. Lähes jokaisessa kiertuekohteessa keskusteltiin myös koronan ja ilmastonmuutoksen vaikutuksista erityisesti nuoriin. Monissa oppilaitoksissa nuoret halusivat tietää enemmän puolueiden eroista ja niiden ajamista asioista. Demokratiakasvatukselle on siis edelleen tilausta.

Kuva poistettu.

Politiikka ei ole vain puolueiden välistä toimintaa, vaan meidän kaikkien yhteisten asioiden hoitamista. Äänestäminen on yksi tärkeimmistä keinoista vaikuttaa ympäröivään yhteiskuntaamme. Nuorisobarometri 2018 kertoo, että nuorten politiikkakiinnostus on ennätyskorkealla, mutta nuorten äänestysaktiivisuus on kuitenkin kaukana vanhempien ikäluokkien prosenteista. Politiikkabussin kyydissä näimme ja koimme, että nuorissa todellakin on politiikan tulevaisuus: on siis meidän kaikkien aikuisten velvollisuus panostaa demokratiakasvatukseen kaikin keinoin, jotta nuorten palo muuttaa maailmaa siirtyy ensi keväänä vaaliuurnille saakka.

Kuva poistettu.

Saana Annala
Kirjoittaja toimi syksyllä Politiikkabussi -hankkeen projektikoordinaattorina ja on tämän ansiosta varsin perillä niin nuorten fiiliksistä politiikkaa koskien kuten myös ABC-ketjun menun sisällöstä.

Kuvat:

Julian Puumalainen / Allianssi


Avainsanat: