Blogivieras: Merkityksellisyyttä ja toivoa nuorisotyöstä

Blogit 7.10.2019

”Me kaikki kuollaan” on lause, jota toistin kahdeksannella luokalla usein. Nyt kun ajattelen noita aikoja ja sanoja huomaan, että tuo lause kumpusi merkityksettömyydestä ja toivottomuudesta. Jotkut ehkä ajattelevat, että jos maailman tila ahdistaa lapsia noin paljon, ei siitä saisi uutisoida tai puhua koulussa niin paljon. Täytyy muistaa, että vaikka tieto saattaa lisätä tuskaa, se myös pelastaa ihmishenkiä. Ei ole vaihtoehto, että ilmastonmuutos unohdetaan.

Nuorempana pelkäsin ilmastonmuutosta enemmän kuin kuolemaa. Olin myös menettänyt itsevarmuuteni enkä uskonut, että minusta olisi vaikuttamaan. Kuten “me kaikki kuollaan” -lauseesta voi päätellä, ilmastoahdistus lamaannutti minut, mutta ei onneksi pitkäksi aikaa. Kun löysin Planin lastenhallituksen, olin innoissani. Juuri tällaisen ryhmän olin halunnutkin löytää. Lastenhallituksessa opin mielettömästi uutta ja juuri niitä taitoja toimia ja vaikuttaa paremman maailman puolesta. Opin luottamaan itseeni ja siihen, että me voimme saada muutosta aikaan. Tiesin aiheesta enemmän ja sain myös toimia. Olin löytänyt jotain, joka merkitsi minulle paljon.

Planin lastenhallituksessa lapset ja nuoret saavat itse ideoida ja suunnitella tapahtumat, kampanjat ja tempaukset. Lastenhallituksen jäseniä oikeasti kuunnellaan ja arvostetaan yhtäläisinä “maailman muuttajina”, kuin aikuisiakin. Mielipiteillämme on väliä.

Olen päässyt vaikuttamaan paljon Planin lastenhallituksen kautta. Vaikuttava kokemus oli muun muassa Planin Girls Takeover -tempaus vuonna 2017, jolloin sain toimia pääministeri Juha Sipilän työparina. Tuntui, että sain vaikuttaa paljon yhden päivän aikana. Tuo päivä ja kaikki siihen liittyvä etukäteistyö, esiintyminen ja suunnitteleminen antoivat minulle lisää itsevarmuutta. Päivän aikana puhuin esimerkiksi ilmastonmuutoksesta ja siitä, miten se vaikuttaa kaikista heikoimmassa asemassa oleviin, kuten tyttöihin kehittyvissä maissa. 

Ilmastonmuutos ahdistaa yhä. Mutta nyt tiedän mitä tehdä. Nyt pitää ryhtyä toimiin. Täytyy kannustaa päättäjiä tekemään ilmastoystävällisiä päätöksiä työssään ja ihmisiä tekemään hyviä valintoja arjessaan, sekä vaikuttamaan päättäjiin.
 

Katariina Räikkönen
Kirjoittaja on yksi Suomen Planin lastenhallituksen jäsenistä, joka on on löytänyt keinonsa vaikuttaa Planin lastenhallituksen toiminnan kautta. Kuvassa Katariina on oikealla.

Blogi on osa Nuorisotyön viikon (7.-13.10.2019) blogisarjaa, jossa nuorisotyötä tekevät ja kokevat kertovat erilaista tunteista, jota he nuorisotyössä ovat kokeneet.

 


Avainsanat: