Blogivieras: Tavoitteena nuorisoalan kattojärjestölle paras mahdollinen hallitus

Blogit 28.10.2019

Omassa somekuplassani huomaan että syksy on täällä – nuorisojärjestössä töissä olevan ja vapaaehtoistyötä tekevän ihmisen feedi täytyy ehdokkuuksista järjestöjen vaaleissa, ehdokkaiden kannatuspäivityksistä, valinnoista, voitoista sekä myös pettymyksistä. Monessa järjestössä valitaan nyt päättäjiä, suunnannäyttäjiä ja vastuunkantajia ensi vuodelle.

Koko nuorisoalan näkökulmasta yhdet tärkeät vaalit ovat ihan nurkan takana, kun Allianssin syyskokouksessa 20.11. valitaan Suomen nuorisoalan kattojärjestölle uusi puheenjohtaja ja jäseniä Allianssin hallitukseen. Allianssi on nuorisoalan kattojärjestö, joka edistää nuorten hyvinvointia ja yhdistää kaikki nuorisoalan toimijat, joten itse toivon näiden vaalien kiinnostavan jokaista Allianssin jäsenorganisaatiota. Itse asiassa, näiden vaalien pitäisi kiinnostaa jokaista jäsenorganisaatiota.

Allianssin hallituksella ei ole ihan helppo tehtävä. Nuorisoala on ihana ja moninainen, joten tekijöiden yhdistämiseen tarvitaan valintoja sekä strategista suunnittelua ja muotoilua. Samalla nuorisoalan julkisen rahoituksen turvaaminen vaatii kattojärjestöltä vaikuttamista ja perustelemista päättäjille. Jotta Allianssin toiminta voisi palvella meitä kaikkia parhaalla mahdollisella tavalla tarvitaan eri taustoista tulevia ja eri osaamista omaavia päättäjiä.

Mitä jos meidän jäsenorganisaatioiden yhteinen tavoite Allianssin syyskokouksessa olisi saada Allianssille paras mahdollinen hallitus? Tämä tarkoittaa motivoituneita ja osaavia tyyppejä hallituksessa sekä laajaa edustavuutta. Tyyppejä, jotka sitoutuvat toteuttamaan Allianssin strategiaa. Tyyppejä, jotka tuovat esiin oman taustajärjestön tai -järjestöjen näkökulmat päätöksenteossa, mutta samalla osaavat hahmottaa päätösten vaikutukset koko nuorisoalalle ja tekevät päätöksiä koko nuorisoalan hyväksi. Tyyppejä, jotka ovat valmiita antamaan Allianssille ihmisen kallisarvoisinta resurssia: aikaa ja energiaa.

Allianssille on kevätkokouksessa valittu vaalivaliokunta. Vaalivaliokunnan tehtävänä on koota ehdokkaita avoinna oleviin tehtäviin ja tehdä syyskokoukselle esitys hallituksen kokoonpanosta. Hallitukseen valitaan puheenjohtaja sekä neljä jäsentä ja varajäsentä (aiemman kuuden asemasta). Lisäksi valitaan yksi hallituksen jäsen vuodelle 2020. Hallitusvaaleissa noudatetaan yhdistys​lain 29 § 3.1 mu​kais​ta suhteellista listavaa​lia.

Selkokielellä tämä tarkoittaa, että vaalivaliokunta valmistelee hallituskokoonpanon, josta syyskokous päättää kokonaisuudessaan. Esitystä tehdessämme noudatamme Allianssin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmaa, priorisoimme mahdollisimman laajaa edustavuutta huomioiden myös ehdokkaiden osaamisen ja motivaation.

Partiossa olen oppinut, että paras tapa vaikuttaa on itse lähteä mukaan tekemään, joko osana tiimiä tai sitten johtamalla. Jos jokin epäkohta ärsyttää tai näkee jotain, jonka voisi tehdä paremmin, voi rohkeasti itse nostaa käden ja sanoa “Hei, mä lähden tekemään”. Onko sulla visio siitä, miten Allianssi parhaalla tavalla toteuttaa strategiaa ja edistää nuorten hyvinvointia? Oletko tiimipelaaja, joka ymmärtää koko nuorisoalan kattavan kirjon ja motivoitunut tekemään töitä koko nuorisoalan eteen? Aivan mahtavaa! Toivon että pohdit ehdokkuutta Allianssin hallitusvaaleissa.

Oletko päätöksentekijä Allianssin jäsenorganisaatiossa? Toivon, että pohdit miten oma organisaatiosi vaikuttaa Allianssin toimintaan – ehkä asettamalla ehdokkaan tai varmistamalla, että organisaatiosi on edustettuna Allianssin syyskokouksessa ja tutustumalla ehdokkaisiin etukäteen sekä osallistumalla puheenjohtajaehdokkaiden vaalitenttiin 13.11. On meidän kaikkien jäsenorganisaatioiden yhteinen työ varmistaa, että meidän kattojärjestölle saadaan paras mahdollinen hallitus.

Malin Lindholm
Kirjoittaja on Allianssin vaalivaliokunnan puheenjohtaja ja Suomen Partiolaisten varapuheenjohtaja.


Avainsanat: