Harry Harkimo: Tähän meillä ei ole varaa

Blogit 20.12.2023

Nyt kyse on Suomesta ja nuorten suomalaisten ja sitä kautta koko Suomen tulevaisuudesta. Heidät pitää ottaa mukaan keskusteluihin ja foorumeihin, joita presidenttinä aion aktivoida entistä enemmän.

Taloudellinen itsenäisyys on yhtä tärkeää kuin ulkoinen ja sisäinen turvallisuus. Nuorilla pitää olla näkymä tulevaisuuteen. Miksi kannattaa opiskella, pyrkiä vastuullisiin tehtäviin ja perustaa perheitä.

Turvallisuuden takia meillä pitäisi olla kaikkia suomalaisia koskevat kutsunnat. Näin saisimme koko kansan voimavarat käyttöön. Osa ikäluokasta suorittaisi aseellisen palveluksen ja osa muuta yhteiskunnan kannalta hyödyllistä. Suomen kokonaisturvallisuus ja suomalaisten yhteenkuuluvuus lisääntyisivät, kun ihmisiä koulutettaisiin eri tehtäviin, myös muihin kuin sotilaallisiin. Näin viranomaisilla olisi heti käytössään tarvittavaa reserviä.

Ilmastonmuutos aiheuttaa tulevina vuosina erittäin todennäköisesti kriisin, johon meidän pitäisi valmistautua jo nyt. Myös pandemioita voi tulla uusia.

Suomalaisten maanpuolustustahto on ainutlaatuista maailmassa. Siitä pitää huolehtia ja sitä pitää vahvistaa.

Olen hyvin huolissani siitä, ettei meillä muka ole varaa huolehtia lapsista ja nuorista ja heidän tulevaisuudestaan. Toimivan hyvinvointiyhteiskunnan tunnistaa siitä kuinka se pitää huolta lapsista, vanhuksista ja sairaista.

Niin, miten pidämme huolta lapsista, vanhuksista ja sairaista?

Ensisijainen vastuu lapsista on aina vanhemmilla ja kodeilla, mutta vanhempia ja koteja on kovin monenlaisia. 

Uusin ja ikävin ilmiö on lasten ja nuorten lisääntynyt väkivalta ja katujengit. Se näkyy yksittäisen uhrin sadistisena väkivaltana ja tätä tapahtuu jo koulujen ala-asteella. Ja kaikkea tätä tukee ja kiihdyttävät anonyymit videot somessa. Lapsilta ja nuorilta puuttuu elämästään aikuiset auktoriteetit. Kaikille nuorille edes poliisi ei enää ole auktoriteetti ja silloin olemme pahasti myöhässä. Kotona ja koulussa on silloin epäonnistuttu.

Lapsiköyhyys kasvaa koko Suomessa. Ilman mitään tutkimustietoa voi sanoa, että köyhyydellä on merkittävä vaikutus lapsen tulevaisuuteen. Tuoreiden laskelmien mukaan ensi vuonna jo 140 000 lasta elää köyhyydessä. Jokainen heistä on liikaa. Köyhyys näkyy lapsen elämässä joka päivä. Köyhyydessä elävät eivät pysty tekemään samoja asioita kuin toiset. Rahat eivät riitä harrastuksiin ja synttäreille ei voi mennä, kun ei ole rahaa lahjoihin.

Meillä ei ole varaa menettää yhdenkään lapsen tai nuoren tulevaisuutta. Se tulee jatkossa aivan liian kalliiksi. Meidän on pidettävä huolta jokaisesta suomalaisesta.

Koulukiusaamisessa ei ole kyse pelkästään kiusaajasta ja kiusatusta, vaan paljon laajemmasta ilmiöstä. Koulukiusaamiseen, kuten moneen muuhunkin ihmisten väliseen kanssakäymiseen, sopii ajatus, että kohtele toista ihmistä niin kuin haluaisit itseäsi kohdeltavan. Kyse on koko yhteiskunnasta ja etenkin siitä, miten me aikuiset käyttäydymme. Siitä, miten me kaikki kohtaamme toisemme.

Olen sitä mieltä, että toisen arvostaminen ja asiallinen, ystävällinen kommunikointi ja puhuminen vähentäisi kiusaamista enemmän kuin mikään muu. Jos aikuiset tekevät niin, kyllä se lasten ja nuorten maailmaankin siirtyy.

Mutta aikuisten tehtävä on puuttua lasten ja nuorten tekemisiin. Ei koulukiusaamiseen puuttumiseen tarvita psykologia tai opettajaa. Aikuinen ihminen riittää.

On hyvä huomata, että sosiaalinen media on tuonut kaikkeen kiusaamiseen aivan uusia tasoja.

Nuoret voivat huonosti ja heiltä puuttuu uskoa ja luottoa tulevaisuuteen.

Nyt kyse on Suomesta ja nuorten suomalaisten ja sitä kautta koko Suomen tulevaisuudesta.

Presidenttiehdokkaiden blogikirjoitukset ovat osa Nuorten vaalien ja Politiikkaviikon järjestäjien materiaalia. Julkaisemme blogit joulukuun aikana Allianssin sivuilla kirjoittajien sukunimen mukaisessa aakkosjärjestyksessä.

Harry Harkimo

Kirjoittaja on Liike Nytin puheenjohtaja ja presidenttiehdokas.

Katso myös