Maria Ohisalo: Ihmiset voivat hyvin, kun ympäristö voi hyvin

Blogit 21.2.2023

Huolestuttaako ilmastokriisi ja luonnon köyhtyminen? Tai se, että moni ihminen elää köyhyydessä ja joutuu miettimään päivittäin, riittävätkö rahat ruokaan tai vaikkapa lääkkeisiin. Näiden asioiden takia aikanaan äänestin ensimmäisissä vaaleissa ja lähdin lopulta itse mukaan politiikkaan vihreiden aktiiviksi ja ehdokkaaksi. Juuri sinulle jotkut ihan muut asiat saattavat olla niitä kaikista tärkeimpiä. Vaaleissa kannattaa etsiä itselleen sellainen puolue, joka ajaa juuri niitä itselleen tärkeimpiä asioita. Tärkeintä on, että äänestää.

Erityisen huolissani olen tällä hetkellä Suomen metsistä, joissa todella moni laji on uhanalaistunut ylisuurten hakkuiden seurauksena. Esimerkiksi vanhemmissa metsissä viihtyvä hömötiainen oli ennen yksi Suomen yleisimmistä linnuista, mutta on nyt erittäin uhanalainen. Ilmastotyön kannalta metsät ovat myös avainasemassa, sillä ne muodostavat ison osan Suomen hiilinielusta, joka poistaa hiilidioksidia ilmakehästä. Ilman sitä emme onnistu tekemään omaa osaamme ilmastokriisin pysäyttämisessä. Me Vihreissä haluamme suojella Suomen metsiä ja vahvistaa hiilinieluja ilmaston kannalta kestävälle tasolle. Huolestuttavaa on se, että viime vuosien aikana Suomen hiilinielu on romahtanut, sillä metsiä on hakattu liikaa ja liian nuorena. 

Vihreille on tärkeää, että jokainen saa olla juuri sellainen kuin on. Että yhteiskunta kohtelee reilusti ja oikeudenmukaisesti kaikkia taustasta ja henkilökohtaisista ominaisuuksista riippumatta. Meille on tärkeää mahdollistaa jokaiselle lapselle ja nuorelle oikeus maksuttomaan ja laadukkaaseen koulutukseen. Koulujen pitää olla hyviä ja turvallisia. Sellaisia, jossa kaikki viihtyvät. Suomen pitää jatkossakin olla sellainen maa, jossa kenestä vain voi tulla mitä vain. Siksi korkeakoulutuksen tulee olla kaikille maksutonta ja opiskelijoiden toimeentulosta on pidettävä huolta. Esimerkiksi minulla tai perheelläni ei olisi koskaan ollut varaa opiskella korkeakoulussa ja väitellä lopulta tohtoriksi, jos koulutus olisi ollut maksullista.

Olen usein sanonut, että köyhyyden ja ilmastokriisin torjuminen ovat politiikan tärkeimmät tehtävät. Vihreät haluaa ottaa käyttöön kaikille suomalaisille maksettavan perustulon, joka maksetaan ihan jokaiselle suomalaiselle tämän tulotasosta riippumatta. 600 euron perustulo verotetaan pois niiltä, jotka eivät sitä tarvitse. Sen sijaan, että erilaisia sosiaaliturvaetuuksia pitää hakea erikseen eri luukuilta, pitäisi järjestelmää yksinkertaistaa. Perustulo olisi ratkaisu erilaisten elämäntilanteiden välillä siirtymiin, pätkätöihin, yrittäjille ja freelancereille. Harva saa enää nykyään heti nuorena sellaisen työn, jossa on elämänsä loppuun asti. On myös paljon sellaisia töitä, jossa säännöllinen toimeentulo ei ole itsestäänselvyys.

Kevään eduskuntavaaleissa on tärkeää, että jokainen äänioikeutettu nuori äänestäisi. Miksi? Siksi koska politiikassa päätetään lopulta kaikkien nuorten ja tämän planeetan tulevaisuudesta. Vanhemmat ihmiset äänestävät joka tapauksessa, ja jos nuoret jättävät äänestämättä, tarkoittaa se, että vanhemmat ihmiset saavat yksin vallan päättää siitä, mihin suuntaan Suomea viedään. 

Valinta on ihan jokaisen.

Puoluejohtajien blogikirjoitukset ovat osa Nuorten vaalien järjestäjien materiaalia. Julkaisemme blogit helmikuun aikana Allianssin sivuilla kirjoittajien sukunimen mukaisessa aakkosjärjestyksessä.

Maria Ohisalo

Kirjoittaja on Vihreiden puheenjohtaja, ympäristöministeri ja kansanedustaja.

Katso myös