Nuorten ilmastodelegaatti blogissa: Maaseutunuoret kohtaavat ilmasto- ja ympäristöongelmat arjessaan jo nyt

Blogit 10.12.2021

Mitä nuoret maanviljelijät ajattelevat ilmastokeskustelusta? Tätä lähdin selvittämään tapaamalla ”maaseudun nuorta vimmaa” eli MTK:n maaseutunuoria. 

Tapaamisesta päällimmäisenä jäi mieleen, että maatalousyrittäjät kohtaavat ympäristöhaasteet arjessaan jo nyt – halua toimia siis todellakin löytyy. Nuoria kiinnostivat mm. aurinkopaneelit, bioenergian tuotannon omalla tilalla ja viljelykierron monipuolistamisen. Viljelijälle kuitenkin jää tuotetusta ruuasta surullisen vähän rahaa käteen, eli mahdollisuuksia kokeiluihin ja uuteen ei juurikaan ole.

Yksi Maaseutunuorilta noussut ehdotus rahatilanteen helpottamiseksi olisi tulojen saaminen hiilensidonnasta maatilalla – en pistäisi olleenkaan pahaksi, jos hiilensidonnasta maksettaisiin maatalousyrittäjille!

Mitä Maaseutunuoret ajattelevat räjähdysherkästä kasvisruokakeskustelusta? Yksi nuorten huoli kasvisruokaan liittyen tuntui olevan kotimaisuus. Mitä käy, jos kotimainen liha korvataan ulkomailta tuodulla kasvisruualla? Hiilidioksidipäästöjen näkökulmasta tässä ei olisi mitään ongelmaa, koska kuljetukset muodostavat marginaalisen osan tuotteen hiilijalanjäljestä. Sen sijaan voin hyvin ymmärtää, että maatalousyrittäjälle tämä olisi iso kolaus. 

Itse ajattelen, että valitsemalla lautaselle kotimaisia kasvisvaihtoehtoja, kuten juureksia, härkäpapua ja hernettä, voidaan samalla tukea sekä ympäristöä että kotimaista ruoantuotantoa.

Miten tästä eteenpäin?

  1. Kannustaisin kaikkia meitä juttelemaan säännöllisesti ihmisten kanssa, jotka katsovat maailma ehkä hieman eri tavalla. Keskusteluissa erityisesti kuuntelu on valttia!
  2. Hyväksytään, että nykyisen ruokakeskustelun sävy kuormittaa maatalousyrittäjiä, joilla on jo monilla muutenkin esim. taloudellisesti tiukkaa – miten meistä jokainen voisi olla luomassa parempaa keskustelukulttuuria ruuasta?
  3. Ollaan valmiita maksamaan enemmän ruuasta ja vaaditaan maataloustukiin muutosta, joka tukisi uuden kokeilemista ja ympäristötoimiin investoimista.

Kiitos Maaseutunuorille keskustelusta ja erityisesti siitä, että haasteista huolimatta tuotatte meille kotimaista ruokaa pöytään. 💛

Emma Sairanen

Nuorten ilmastodelegaatti 2020-2021

Kuvaaja Jonathan Petersson palvelusta Pexels

Katso myös