Tuija Kautto: NUORI-tapahtuma on pohjoismaisella tasolla ainutlaatuinen

Blogit 7.9.2023

Teimme Allianssissa elokuussa opintomatkan Tanskaan, jossa pääsimme tutustumaan paikallisiin nuorisoalan toimijoihin sekä vaihtamaan ideoita ja ajatuksia alan ajankohtaisista teemoista. Kysyimme uusilta kollegoiltamme nuorisoalan isoista tapahtumista, mutta kävi ilmi, että niitä ei oikein ole.

Suomen NUORI-tapahtumaa ja sen kahden, kolmen tuhannen kävijän määrää ihasteltiin. Tanskassa ei järjestetä alan toimijoille vastaavan mittaluokan tapahtumaa. Ihmetystä herätti myös se, että nuorisoalan toimijat kokoontuvat ylipäätään vuosittain yhteen verkostoitumaan ja kehittymään työssään. Ajatus siitä, että tehdään jotain näin laajasti ja kokonaisvaltaisesti yhdessä kuulosti mystiseltä. Järjestöt, kunnat, seurakunnat, oppilaitokset – kaikki rakentavat ja tuottavat NUORI-tapahtumaa ja osallistuvat siihen yhdessä.

Aika usein puhumme siitä, kuinka repaleinen nuorisoala Suomessa on. Energiaa tuntuu menevän hukkaan päällekkäisessä työssä tai keskinäisessä kinastelussa. Yhteistyö tuntuu jäävän yksilön tekemisen tasolle eikä uppoa rakenteisiin. Tanskassa kuitenkin mieleeni muistui jälleen se, kuinka paljon meillä on hyvää yhteistyötä. NUORI-tapahtuma on vain yksi, mutta iso ja näkyvä osoitus siitä.

Ollaan rehellisiä: itse tapahtumassakaan yhteistyö ei ole aina helppoa. Toisinaan järjestöt kokevat jäävänsä ohjelmatarjonnan ulkopuolelle ja palautteissa nousee moitteita liiasta tai liian vähäisestä hengellisestä sisällöstä, muutamia esimerkkejä mainitakseni. Nuorisoalan moninaisen joukon mahtuminen saman katon alle ei aina ole helppoa. Ei, vaikka se katto olisi kuinka korkealla ja seinät leveällä. Kaikesta huolimatta se moninaisuus kätkee sisäänsä aivan valtavan voiman ja mahdollisuuden.

NUORI-tapahtuma rakennetaan yhdessä alan toimijoiden kanssa

NUORI2024 järjestetään Tampere-talolla Tampereella 24.-25.4. Tapahtuman ohjelma rakentuu neljän teeman alle:

  • Nuorisotyön identiteetti
  • Yhteinen työ
  • Nuorisoalan merkitys yhteiskunnassa
  • Nuorten hyvinvointi

NUORI-tapahtuman ohjelmahaku on auki vielä syyskuun loppuun. Omaa ohjelmaa voi ehdottaa rohkeasti mukaan täältä.

Tapahtuman teemat luovat selkeän polun. Kun oma paketti on kasassa ja identiteetti tunnistettu, on helpompi tehdä yhteistyötä. Yhteinen työ syntyy yhdessä tekemällä, ja sitä kautta alan merkitys yhteiskunnassa kasvaa. Vahva identiteetti tukee myös sen merkityksen sanoittamista. Ja lopulta kaikki tämä tehdään siksi, että nuoret voisivat hyvin. Mitään osaa tästä yhtälöstä ei voi jättää pois.

NUORI-tapahtuma ei kuitenkaan ole vain se ohjelma, vaikka se totta kai ammatillisessa tilaisuudessa tärkeää onkin. Tapahtuman ytimessä on myös se kaikki muu. Kohtaamiset kahvikupin äärellä tai seminaarisalissa, verkostojen luominen iltabileissä tai vessajonossa, uuden tiedon saaminen näyttelypisteiltä tai lounaspöydästä. NUORI-tapahtuma luo vertaistukea kollegojen kesken samalla juhlistaen koko nuorisoalaa.

Joskus tarvitaan opintovierailu Tanskaan muistuttamaan, kuinka ainutlaatuisen hieno tapahtuma meillä Suomessa on.

Hanki lippusi NUORI2024-tapahtumaan
täältä.
Hae NUORI2024-tapahtumaan mukaan ohjelmatuottajaksi täältä.

Tuija Kautto

Kirjoittaja on nuorisoalan kattojärjestö Allianssin palvelujohtaja, joka vuosi toisensa jälkeen innostuu NUORI-tapahtuman tunnelmasta ja me-hengestä.

tuija.kautto@nuorisoala.fi

Avainsanat:

Katso myös