Ville Kämäräinen: Ylistys nuorisotyölle – huominen ei ole huono

Blogit 17.1.2023

Sitran ennakointi- ja strategiajohtaja Katri Vataja kirjoittaa Megatrendit 2023 -julkaisussa näin: ”Toivo ei löydy menneisyyteen takertumisesta, vaan mahdollisuuksista vaikuttaa siihen, että tulevaisuus on reilu, kestävä ja innostava.” Nuorisotyö on toivon luomista. Nuorisotyötä tekevät ihmiset ovat se turvallisten aikuisten tukiverkko, joka on turvaamassa yhteisöjä, joissa tulevaisuus otetaan vastaan.

Olen vuosi vuodelta entistä vakuuttuneempi nuorisotyön vaikuttavuudesta.

Ihaillen olen tutustunut työmuotoihin, joissa lääkkeitä ilmastoahdistukseen ja ekologiseen jälleenrakentamiseen etsitään yhdessä nuorten kanssa. Luodaan mahdollisuuksia omilla teoilla vaikuttamiseen, ilmapiiriä, jossa ekologinen jälleenrakentaminen on totta.

Populismin vastapariksi vahvistetaan nuorten luottamusta elämään inhimillisellä ja armollisella työotteella. Kehitetään aina uusia nuorilähtöisiä osallisuuden keinoja.

Reilumpi digimaailma on mahdollisempaa, koska löytyy niitä nuorisotyöntekijöitä, jotka antavat aikaansa nuorten kohtaamiselle, kuuntelemiselle ja ohjaamiselle netissä.

On huimaa, että Suomessa on nuorisotyötä, jossa katsotaan realistisesti kohti kohtuullista tulevaisuutta. Omien työntekemisen resurssien vähetessä suunnataan voimavaroja niitä eniten tarvitseville.

Ollaan muistuttamassa elämisen kokonaisvaltaisuudesta, vastuusta huolehtia itsestä. On nuorisotyön muotoja, joka ylläpitävät liikkuvampaa elämäntapaa. Kannustavat tekemään terveyttä edistäviä valintoja. 

Nuorisotyöntekijät ovat turvallisia aikuisia, jotka luovat tähän yllätykselliseen maailmaamme ilmastoahdistuksen, sodan ja pandemian keskelle ymmärrystä, uskaltavat kohdata vaikeitakin asioita nousematta turhaan lasten ja nuorten yläpuolelle. He ovat ihmisiä, jotka pitävät toivosta huolta ja etsivät lasten ja nuorten kanssa ymmärrystä sekamelskan maailmaan.

Tuo kaikki edellä kirjoittamani on totta. Tähän hyvään ja arvokkaaseen on vaan joskus niin hankala huolten ja arjen paineiden keskellä tarkentaa. Joskus oman työn arvo nuorisotilan keittiöstä tai leirikeskuksen salin lattialta käsin ei muistu mieleen koko huimuudessaan ja vaikuttavuudessaan. Sitä se on; korvaamatonta ja elinehto monelle selviytymis- ja kasvutarinalle. 

Yksi katsastuspiste ja havahtumisen paikka kaikkeen nuorisotyön tekemiseen on ollut vuosittaiset kasvatus- ja nuorisotyön päivät. Yhteinen ymmärrys työn vaikuttavuudesta, uudet ideat ja yhteinen jakaminen on luonut rohkeutta katsoa tulevaan. Huominen ei ole huono.


Kirjoituksessa peilataan Sitran Megatrendit 2023 julkaisun treemoja nuorisotyön tekemisen tapoihin ja asenteisiin.

NUORI2023 – valtakunnallinen kasvatus- ja nuorisoalan kohtaaminen järjestetään Jyväskylän Paviljongissa 18.–20.4.2023. Lue lisää ja osta liput tästä.

Ville Kämäräinen

Kirjoittaja on Kirkkohallituksen ulkopuolisuuden ja liikunta- ja urheiluyhteistyön asiantuntija, joka on innostunut ihmisistä ja tulevaisuudesta. NUORI2023-päiviltä hän odottaa vertaisuutta ja voimaantumista. Sitä, että tulevaisuus otetaan siellä yhdessä vastaan.

Katso myös