Checklist nuorisoalan toimijalle Vastaamo-tietomurron nuoren uhrin tukemisessa

Uutiset 27.10.2020

Ohjaa nuorta tekemään rikosilmoitus

Jos nuori on saanut Psykoterapiakeskus Vastaamolta ilmoituksen, että hänen tietonsa on kaapattu tietomurrossa, ohjaa nuori tekemään rikosilmoitus poliisille. Jos nuorta uhkaillaan tai kiristetään tietojen levittämisellä, neuvo nuorta ottamaan viesteistä näyttökuvat todisteeksi ja tekemään rikosilmoituksen poliisille. Kiristäjälle ei tule maksaa.  Jos nuoren tietoja on julkistettuna jossakin, ottakaa näyttökuvat todisteeksi ja tehkää rikosilmoitus.

Poliisin antamat toimintaohjeet rikosilmoituksen tekemisestä Vastaamo-tapauksessa
Poliisi: Sähköinen rikosilmoitus

Luottokielto ja muut tärkeät ilmoitukset 

Luottokieltojen avulla voi ennaltaehkäistä henkilötietojen väärinkäytöllä tehtäviä petoksia. Henkilötunnuksella ja muilla tiedoilla rikoksen tekijä voi onnistua tekemään esimerkiksi osamaksukauppoja tai ottamaan muuta luottoa. Luottokieltojen tekemisellä voi ehkäistä näitä petosrikoksia. Tämä omaehtoinen määräaikainen luottokielto ei estä henkilöä itseään tekemästä osamaksukauppaa tai ottamaan muuta luottoa. Luottokiellon tekijä saa erillisen tositteen, jolla voi osoittaa luottokelpoisuuden omaehtoisesta luottokiellosta huolimatta. Luottorekistereitä ylläpitää Suomessa kaksi eri tahoa, luottokielto kannattaa tehdä molempiin:

Asiakastieto: Oma luottokielto
Bisnode: Oma luottokielto

Rekisteröintikiellon tekemisellä voi ennaltaehkäistä sitä, että henkilötiedoillasi sinut merkittäisiin esimerkiksi kaupparekisteriin jonkun yrityksen vastuuhenkilöksi. Tekemällä rekisteröintikiellon Patentti- ja rekisterihallitukselle (PRH) sinua ei saa merkitä henkilötiedoillasi mihinkään yrityksen tai yhteisön vastuuhenkilöksi.

Patentti- ja rekisterihallitus (PRH): Rekisteröintikielto

Voit estää henkilötiedoilla tehtävät osoitteenmuutokset pyytämällä muuttosuojauksen sekä Postilta että Digi- ja väestötietovirastosta. Jos esimerkiksi henkilötiedot on varastettu, voit pyytää tätä muuttosuojausta. Suojatulle ei voi tallentaa minkäänlaista osoitteenmuutosta tai jakelun keskeytystä niin kauan kuin suojaus on päällä. Näin sinun nimissäsi ei voida tilata mitään tavaraa toiseen osoitteeseen. Postin muuttosuojauksen voi tehdä netissä, mutta Digi- ja väestötietoviraston muuttoesto edellyttää henkilökohtaista asiointia palvelupaikassa. Muuttosuojaus kannattaa tehdä molempiin:

Posti: Muuttosuojaus
Digi- ja väestötietovirasto: Muutto

Harkitkaa nuoren kanssa myös tietojen luovuttamisen kieltämistä Väestötietojärjestelmään. Jos tietovuodon aikaiset osoitetiedot tai muut tiedot ovat muuttuneet, olisi hyvä suojata nykyiset tiedot. Henkilöllä on oikeus saada tietoa siitä, mitä tietoja hänestä on vuotanut. Näiden tietojen selvittäminen voi auttaa sinua harkitsemaan mitä toimia voit tehdä välttyäksesi lisävahingoilta.

Digi- ja väestötietovirasto: Tietojen luovuttamisen kieltäminen

Apua ja tukea tilanteeseen: 

  • Rikosuhripäivystys 116 006 palvelee suomeksi ma–pe klo 9–20 ja ruotsiksi klo 12–14. Puhelu on maksuton.
  • RIKUchat on auki arkisin 9–15 ja lisäksi maanantaisin 17–19. RIKUchat
  • Suomen Punaisen Ristin auttava puhelin on auki klo 9–21 numerossa 0800 100 200. Auttava puhelin on tarkoitettu kriisiavuksi tietomurrosta kärsiville asiakkaille. SPR
  • Myös esimerkiksi Valtakunnallinen kriisipuhelin päivystää ympäri vuorokauden numerossa 09 2525 0111. Kriisipuhelin
  • Kyberturvallisuuskeskus on julkaissut ohjeet, kuinka toimia, jos omia tietoja on levitetty tai uhattu levittää verkossa: Kysymyksiä ja vastauksia identiteettivarkauden tai tietovuodon uhrille

Tukea kriisien kohtaamiseen nuorisotyössä

Vastaamo-tietomurron uhriksi joutunut nuori voi painia henkilökohtaisen kriisin kanssa, ja tämä tulee myös nuorisotyössä huomioida. Tukea kriisien kohtaamiseen nuorisotyössä sekä niihin varautumiseen tukea löytyy Allianssin, Mieli ry:n sekä opetus- ja kulttuuriministeriön vuonna 2015 julkaisemasta Nuorisotyön kriisikansiosta (linkki)

Nuorisotyön kriisikansio sisältää nuorisotyön valmiussuunnitelman, taustaa nuorisotyön roolista kriisitilanteiden hoidossa, tietoa nuorista ja kriiseistä sekä työkirjan valmiussuunnitelman tekemiseen ja päivittämiseen. Valmis valmiussuunnitelma sisältää erilaisia toimintamalleja tehostettua nuorisotyötä ja erilaisia kriisitilanteita varten sekä tietoa erilaisista kriiseistä ja ongelmien tunnistamisesta. Kansio on tarkoitettu nuorisotyöntekijöiden käyttöön ohjeeksi kriisitilanteisiin ja tietopankiksi arjessa. Kansio on myös työkalu nuorisotyön valmiuden kehittämiseen kriisitilanteissa ja yhteistyön rakentamiseen eri toimijoiden välillä.
 

Lähteet: Rikosuhripäivystys riku.fi


Avainsanat: