Uutiset

Eduskuntaan valittiin 7 nuorta kansanedustajaa

Uutiset 3.4.2023

Eduskuntavaaleissa valittiin 7 alle 30-vuotiasta ehdokasta. Nuoria kansanedustajia on prosentuaalisesti 3,5 % kaikista läpimenneistä. Nuoria kansanedustajia valittiin yksi vähemmän kuin vuoden 2019 vaaleissa, jolloin eduskuntaan valittiin kahdeksan 18–29-vuotiasta kansanedustajaa. Eduskunnan keski-ikä on nyt 47, mikä on sama kuin edellisellä kaudella.

Uudet alle 30-vuotiaat kansanedustajat ovat: 

  • Gebhard Elisa (SDP), Helsingin vaalipiiri, 29 v.
  • Peltonen Eemeli (SDP), Uudenmaan vaalipiiri, 28 v.
  • Perholehto Pinja (SDP), Uudenmaan vaalipiiri, 26 v.
  • Wickström Henrik (RKP), Uudenmaan vaalipiiri, 28 v.
  • Bergbom Miko (PS), Pirkanmaan vaalipiiri, 27 v.
  • Vigelius Joakim (PS), Pirkanmaan vaalipiiri 26. v.
  • Oinas-Panuma Olga (kesk.), Oulun vaalipiiri, 23 v.

“Onnittelemme kaikkia nuoria läpimenneitä hienosta tuloksesta. Sekä läpimenneistä että muista ehdolla olleista nuorista moni keräsi suuria äänimääriä itselleen ja siten myös listalleen. Jo vaalimatematiikankin takia puolueiden kannattaa siis tavoitella vaaleissa nuoria ehdokkaita listoilleen”, toteaa Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssin nuorten osallisuuden asiantuntija Silja Uusikangas.

Uusikankaan mielestä on kuitenkin surullista, että nuorten valittujen määrä laski entisestään edellisistä eduskuntavaaleista. Nuoret ovat hälyttävän aliedustettuja yhteiskunnallisessa päätöksenteossa. 

“Meidän on yhteiskuntana työskenneltävä määrätietoisemmin, jotta nuorten ääni tulee kuulluksi nykyistä paremmin. Demokratiakasvatuksella, nuorten äänen kuulemisen rakenteiden vahvistamisella ja eriarvoisuuden vähentämisellä voidaan vahvistaa sitä, että eri taustoista tulevat nuoret tunnistavat oman merkityksensä vaikuttajina. Puolueiden taas tulee panostaa siihen, että nuoria etsitään ja nostetaan ehdokaslistoille. Myös taloudellisia ja esimerkiksi häirinnän ja vihapuheen uhkaan liittyviä esteitä poliittiselle osallistumiselle tulee purkaa”, Uusikangas vaatii.

Äänestysaktiivisuudesta ikäryhmittäin saadaan tietoa tyypillisesti vasta loppukeväästä tai alkukesästä. Vuoden 2019 eduskuntavaaleissa alle 25-vuotiaista 55 % kävi äänestämässä ja 25–34-vuotiaista alle 63 % käytti äänioikeuttaan.

Lisätietoja:

Silja Uusikangas, nuorten osallisuuden asiantuntija
silja.uusikangas@nuorisoala.fi
044 7870 880

Paiju Pajunen, eduskuntavaalien projektipäällikkö
paiju.pajunen@nuorisoala.fi
050 4007 200

Katso myös