Ennätysmäärä nuoria osallistuu Nuorisovaaleihin – nuorten vaalitulos julkistetaan Ylen A-studiossa

Uutiset 1.4.2019

Yli 870 oppilaitosta järjestää Nuorisovaalit kuluvalla viikolla 1.-5.4. eri puolilla Suomea. Mukana äänestyksessä on oppilaita ja opiskelijoita alakouluista, yläkouluista, lukioista ja toisen asteen ammatillisista oppilaitoksista. Tällä kertaa Nuorisovaaleissa arvioidaan olevan yhteensä 131 600 äänioikeutettua nuorta.

Nuorisovaaleissa alle 18-vuotiaat nuoret äänestävät samoja ehdokkaita kuin varsinaisissakin vaaleissa. Kyseessä on tehokas demokratiakasvatuksen menetelmä, jossa äänestämiseen, ehdokkaisiin ja puolueisiin tutustutaan toiminnallisella tavalla. Nuorisoalan kattojärjestö Allianssi on koordinoidut oppilaitosten vaalitapahtumaa 90-luvulta lähtien.

Nuorisovaalien tulokset julki Ylen A-studiossa

Nuorisovaalien valtakunnallista tulosten julkistusta voi seurata suorana lähetyksenä Ylen A-studiosta vaaliviikon maanantaina 8.4. klo 21 alkaen. Lähetys näytetään Yle TV1:llä, ja sen voi katsoa myös Ylen Areenasta.

Lähetyksen tuottaja Mika Kriikku kommentoi Ylen mukana oloa näin:

“Koululakot ilmaston puolesta näyttivät konkreettisesti nuorten halun vaikuttaa yhteiskunnallisiin kysymyksiin. Samalla nousi keskustelu siitä, missä määrin politiikan tekijöiden pitää huomioida nuorten mielipiteitä. Mielellämme olemme tässä keskustelussa mukana. Nuorisovaalien tulokset kertovat osaltaan nuorten toiveista.  Vaalien järjestäminen puolestaan tarjoaa kouluille hyvän mahdollisuuden lisätä tietoa politiikasta.”

Nuorten politiikkakiinnostus korkeimmalla 20 vuoteen

Maaliskuussa  julkistetun Nuorisobarometrin 2018 mukaan politiikka kiinnostaa ja jopa 61 % nuorista kertoo olevansa kiinnostunut politiikasta. Myös halu yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen on kasvanut.

“Nuorisovaalit on erityisen tärkeä demokratiakasvatuksen menetelmä sellaisille nuorille, joiden kotona ei ole tapana äänestää. Äänestystapahtuman läpikäyminen osana koulun arkea jättää pysyvän muistijäljen ja vakuuttaa, että äänestyspaikalle voi mennä huoletta jatkossakin”, kuvailee nuorten osallisuuden asiantuntija Virva Viljanen.

 

Lisätietoja:

Virva Viljanen, nuorten osalisuuden asiantuntija 
p. 050 3020 598 / virva.viljanen(a)alli.fi

Riikka Tähkävuori, viestinnän tuottaja
p. 044 416 5249 / riikka.tahkavuori(a)alli.fi

Haluatko kirjoittaa jutun Nuorisovaaleista tai tehdä haastattelun? Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssilta voi tiedustella vaaleista ja osallistuvista oppilaitoksista: virva.viljanen(a)alli.fi / p. 050 3020 598. Lisätietoa hankkeesta www.nuorisovaalit.fi


Avainsanat: