Ensimmäinen valtakunnallinen demokratiadialogi nuorille ja päättäjille – Erätauko-säätiö vahvistamaan vuoropuhelua Politiikkaviikolla

Uutiset 19.9.2019

Kaksi menestynyttä konseptia yhdistävät voimansa, kun uusi Erätauko-säätiö ja nuorisoalan kattojärjestö Allianssi järjestävät ensi kertaa maan laajuisen demokratiadialogin nuorille Politiikkaviikolla. 

Valtakunnallisella Politiikkaviikolla 4.-10.11. nuoret ja päättäjät istuvat saman pöydän ääreen keskustelemaan politiikan uudistamisesta. Tasavertaisen keskustelun takaa Sitrassa verkostomaisesti kehitetty Erätauko-keskustelumenetelmä, joka luo puitteet rakentavalle vuoropuhelulle vaikeistakin yhteiskunnallisista aiheista. Politiikkaviikko on nuorille suunnattu yhteiskunnallisen vaikuttamisen teemaviikko, joka järjestetään nyt toista kertaa. 

“On mahtavaa päästä tukemaan rakentavaa yhteiskunnallista keskustelua kouluissa, oppilaitoksissa ja eri ryhmissä. Keskustelun tasavertaisuutta tukevasta Erätauko-menetelmästä on saatu kiitosta erityisesti juuri nuorilta”, kommentoi Erätauko-säätiön toimitusjohtaja Laura Arikka.

Politiikkaviikolla järjestetään kaksi julkista päättäjädialogia

Erätauko-säätiön kanssa toteutettu yhteistyö näkyy niin Politiikkaviikon sisällöissä kuin tapahtumissakin. Marraskuussa järjestettävän teemaviikon aikaan nuoret joka puolella Suomea tekevät ryhmätyön ja toteuttavat paikallisten päättäjien kanssa keskustelun, joka perustuu Erätauko-keskustelumenetelmään. 

Ryhmätyön ja keskustelun aiheena on politiikan uudistaminen, jotta yhä useampi nuori voisi vaikuttaa, ja nuorten ideat kootaan viikon päätteeksi Politiikkaviikon sivuille. Viikon ideoista kootaan Uuden politiikan julistus, joka julkistetaan marraskuussa lapsen oikeuksien viikolla. Kuka tahansa voi toteuttaa ryhmätyön nuorten kanssa Politiikkaviikolla, ja ilmoittautuminen järjestäjäksi on käynnissä.

Politiikkaviikolla järjestetään kaksi julkista päättäjädialogia, joissa ykkösrivin poliitikot kohtaavat nuoret tasavertaisesti. Dialogit kuvataan ja niitä voi seurata etäyhteyksillä. Keskusteluihin osallistuu yhteensä kaksikymmentä nuorta ja ilmoittautuminen dialogeihin avataan lokakuussa.

Päättäjädialogit järjestetään maanantaina 4.11. klo 11-13 ja keskiviikkona 6.11. klo 17-19 Helsingissä. Keskusteluissa ratkotaan sitä, miten nuoret voivat vaikuttaa lähiyhteisöissä -ja ympäristöissä sekä yhteiskunnan rakenteissa. Miten voimme kuulla nuoria enemmän ja paremmin? Missä on valta ja miten avaamme ovet nuorille?

 

Miten osallistua Politiikkaviikolle? 

  1. Ensimmäinen askel on ilmoittaa nuorten ryhmäsi mukaan, oli kyse sitten koululuokasta, partion lippukunnasta tai nuorten työpajasta. Voit täyttää ilmoittautumislomakkeen suomeksi tai ruotsiksi täällä.

  2. Ilmoittautumisen jälkeen saatte ryhmätyön ja Erätauko-keskustelun ohjeet sähköpostilla lokakuun puolessa välissä. Pitäkää oma ryhmätyönne sekä keskustelunne Politiikkaviikolla marraskuussa ja syöttäkää tulokset viikon sivuille lomakkeella – näin olette osa demokratian uudistamista! 

  3. Olkaa mukana somessa! Kertokaa, mihin te haluaisitte vaikuttaa tunnisteilla #politiikkaviikko #politikveckan

 

Lisätietoja: Virva Viljanen, osallisuusasiantuntija (virva.viljanen@alli.fi, p. 050 3020 598)

 

Erätauko on uusi menetelmä käydä rakentavaa yhteiskunnallista keskustelua. Erätauko-säätiön missio on tehdä Suomesta maailman parhaiten keskusteleva kansa ja lisätä ihmisten osallisuutta yhteiskuntaan Erätauko-menetelmän avulla. Menetelmää käyttää jo yli 150 eri organisaatiota ja toimijaa. Säätiön perustajia ovat Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Sitra, Suomen Kulttuurirahasto sekä Svenska kulturfonden.

Nuorisoalan kattojärjestö Allianssi ry on valtakunnallinen nuorisotyön palvelu- ja vaikuttajajärjestö. Se on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton edunvalvoja, jonka jäseninä on 131 valtakunnallista nuoriso- tai kasvatusalan järjestöä. Allianssin tarkoituksena on edistää nuorten kasvua yhteiskunnan vastuullisiksi jäseniksi, osallistumista päätöksentekoon ja kansainväliseen toimintaan. 


Avainsanat: