Uutiset

Eurovaaliehdokas, nuorten vaalikone on avattu vastattavaksi!

Uutiset 13.2.2024

Nuorten vaalikone on nuorille äänestäjille suunnattu vaalikone, joka kokoaa nuorille tärkeimmät eurovaalikysymykset yhteen osoitteeseen. Eurovaaleissa 2024 vaalikone toteutetaan kahden vaalikoneen mallina yhteistyössä OpenVAA- ja YouthVAA-hankkeiden kanssa. Vaalikoneet julkaistaan kolmella eri kielellä. Nuorten vaalikone on nyt avattu ehdokkaille vastattavaksi, ja se julkaistaan yleisölle toukokuussa.

Vaalikoneilla on tutkitusti suuri merkitys erityisesti nuorten äänestyspäätöksiin ja ehdokasvalintaan. Nuorten vaalikoneen kautta nuoret pääsevät tarkastelemaan ehdokkaita erityisesti nuorille tärkeiden teemojen ja kysymysten kautta. 

Nuorisoalan yhteistä vaalikonetta koordinoi Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi. Allianssin Nuorten vaalikone on yksi ensimmäisistä avattavista vaalikoneista ja kerää paljon käyttökertoja nuorten parissa. Kevään 2023 eduskuntavaaleissa Nuorten vaalikoneen avulla sopivaa ehdokasta etsittiin jopa yli 394 000 kertaa! 

Nuorten eurovaalikone toteutetaan kahden vaalikoneen mallina, jossa perinteisen vaalikoneen rinnalle toteutetaan käyttöliittymältään erityisesti nuorille suunnattu vaalikone. OpenVAA- ja YouthVAA-hankkeiden kanssa toteutettavan vaihtoehtoisen vaalikoneen avulla saadaan tutkittua tietoa siitä, millaisia vaalikoneita tulevaisuudessa kannattaa rakentaa. OpenVAA on Sitran rahoittama hanke, joka rakentaa avoimen lähdekoodin vaalikonealustaa. YouthVAA puolestaan on Koneen Säätiön rahoittama Helsingin yliopiston tutkimushanke, joka keskittyy nuoria paremmin palvelevien vaalikoneiden kehittämiseen.

Ehdokas, vastaa nuorten vaalikoneeseen!

Nuorisoalan kattojärjestö Allianssi on lähettänyt kaikille puolueille linkin, jonka avulla ehdokkaat pääsevät kirjautumaan vaalikoneeseen vahvan tunnistautumisen kautta. Kysythän linkkiä omalta puolueeltasi! Vaalikone julkistetaan äänestäjille maanantaina 6.5.2024, mutta ehdokkaan on mahdollista luoda profiili ja täydentää nuorten vaalikoneen vastauksiaan aina 17.5.2024 saakka.

Lisätietoja vaalikoneesta saat tarvittaessa osoitteesta vaalikone@nuorisoala.fi.

Lisätietoja

Silja Porkkala
Nuorten osallisuuden asiantuntija
silja.porkkala@nuorisoala.fi

Iina Helenius
Asiantuntija, nuorten osallisuushankkeet
iina.helenius@nuorisoala.fi

Katso myös