Uutiset

Hallitus ja oppositio erimielisiä nuoriin kohdistuvista leikkauksista MTV Uutisten ja nuorisoalan puoluejohtajatentissä

Uutiset 11.10.2023

MTV Uutiset järjesti yhteistyössä Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssin kanssa Nuorisotyön viikon puoluejohtajatentin Helsingin keskuskirjasto Oodin nuorisotilalla. Panelisteina olivat Matias Marttinen (Kok.), Jani Mäkelä (PS), Antti Lindtman (sd.), Annika Saarikko (Kesk.), Sofia Virta (Vihr.) ja Sandra Bergqvist (RKP). Paneelin juonsi MTV Uutisten politiikan toimittaja Alec Neihum

MTV Uutisten ja Allianssin tuoreen nuorille tekemän kyselyn tuloksissa nousi esille pandemian vaikutukset yksinäisyyden lisääntymiseen. Viime hallituskaudella hallitusvastuuta kantaneet puolueet saivat heti paneelin alkuun kommentoida ajatuksiaan pandemian aikana tehtyjen toimien oikeasuhtaisuudesta.

“Poliittinen vääntö oli kaikkein kovinta liittyen oppilaitosten sulkemiseen” Annika Saarikko (kesk.) kertoi ja muistutti, ettei taudista tiedetty tarpeeksi kun ratkaisuja tehtiin. Antti Lindtman (sd.) huomautti myös, ettei koronaa yksin käy syyttäminen, sillä se pikemminkin vain kiihdytti mielenterveyden oireilua.

Sofia Virta (vihr.) kritisoi nuorten ongelmien vähättelyä ja komppasi Lindtmania siitä, että nuorilla oli jo ennen pandemiaa paljon ongelmia.

“Moni nuori elää perheessä, jossa kärsitään mielenterveys- ja päihdeongelmista. Siksi meidän pitää puhua perheiden ja yhteisöjen hyvinvoinnista samaan aikaan, kun puhutaan nuorten hyvinvoinnista”, Virta huomautti.

Nuorisoasioista vastaava ministeri Sandra Bergqvist (rkp) muistutti, että vaikka nuorten tilanne on polarisoitunut, enemmistö voi todella hyvin. Matias Marttinen (kok.) toi ilmi huolensa nuorista, jotka ovat vailla työtä tai opiskelupaikkaa.

“Heistä täytyy ottaa koppia”, Marttinen lupasi.

Leikkaukset kohdistuvat erityisesti nuoriin

Sosiaali- ja terveysministeriön maanantaina julkaiseman sosiaaliturvamuutosten yhteisvaikutusten arvioinnin mukaan leikkaukset kohdistuvat erityisesti 18–24-vuotiaisiin nuoriin. Hallituspuolueiden edustajilta kysyttiin, oliko päätös tietoinen. Jani Mäkelä (PS)  kiisti tämän.

Virta kyseenalaisti Mäkelän kommentin ja korosti, ettei hallitus ole voinut vahingossa kohdistaa leikkauksiaan juuri 18-24-vuotiaisiin: “Nämä säästöt tulevat mahdollisimman väärään aikaan ja paikkaan nuorten hyvinvoinnin kannalta.”

Saarikko komppasi Virtaa ja väitti Mäkelän väitteen olevan puppua.

Opiskelijoihin kohdistuvissa leikkauksissa kokoomus sai kovaa kyytiä oppositiolta. Antti Lindtman syytti kokoomusta Suomen ennätyksestä koulutuslupausten pettämisessä ja muistutti, että vielä ennen vaaleja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo oli luvannut, ettei opiskelijoiden etuuksiin kosketa. Kokoomuksen Marttinen puolusti hallituksen tekemiä päätöksiä: “Vaikka tulee indeksijarru [opintorahaan], hallitus tekee merkittävät panostukset tutkimukseen ja koulutukseen.” 

SDP yllätti kannallaan äänestysikärajan laskusta

Paneelissa keskustelua herätti erityisesti äänestysikärajan lasku, joka jakoi puheenjohtajien mielipiteitä. Vihreät ja keskusta kannattivat laskua 16 ikävuoteen, muut suhtautuivat siihen varauksella. SDP:n Lindtman kuitenkin ehdotti mahdollisuutta kokeilla äänestysikärajan laskemista seuraavissa kuntavaaleissa.

“Ehdotan, että tätä kokeiltaisiin seuraavien kuntavaalien yhteydessä 2025 joissakin kunnissa. Sillä, äänestääkö nuori ensimmäisissä vaaleissa, on valtava merkitys siihen, äänestääkö hän tulevaisuudessa”, Antti Lindtman totesi. 

Ministeri Bergqvist suhtautui avaukseen myönteisesti ja korosti nuorten kuulemisen tärkeyttä: “Olen avoin äänestysikärajan laskemiselle kuntavaalien osalta. On tärkeää, että lapsilla ja nuorilla on mahdollisuus vaikuttaa myös kouluissa ja nuoret otetaan päätöksentekoon mukaan.”

Lopuksi panelisteilta pyydettiin neuvoja tai vinkkejä nuorille. Mäkelä kannusti nuoria seuraamaan omia tavoitteitaan  ja olemaan kuuntelematta liikaa kavereiden ja somevaikuttajien mielipiteitä. “Elämä on ainutkertainen. Kaikki on lopulta omasta asenteesta kiinni”, Mäkelä päätti.

Katso koko puoluejohtajatentti MTV Uutisten sivuilta.

Katso myös