Uutiset

Ilman nuorisotyötä ei ole hyvinvoivia nuoria – Nuorisotyön viikkoa vietetään jo kymmenennen kerran

Uutiset 9.10.2023

Tiesitkö, että jopa joka kolmas nuori kokee olevansa yksinäinen? Yhdellä kymmenestä nuoresta ei ole yhtään läheistä ystävää. Yksinäisyys muun muassa lisää syrjäytymistä, aiheuttaa terveysongelmia ja vaikeuttaa työelämään pääsyä. Nuorten yksinäisyyttä ehkäistään tehokkaasti nuorisotyöllä. 

Tutkimusten mukaan järjestöjen, kuntien ja seurakuntien nuorisotyö edistää kaverisuhteiden muodostumista ja tarjoaa nuorille taustaan katsomatta yhteisöjä, joihin kiinnittyä. 92 % nuorista kertoo löytäneensä harrastuksensa kautta uusia ystäviä.

Nuorisoalan toimijat ovat yhteisöjen rakentajia ja yksilöiden kohtaajia. Tänäänkin tuhannet nuorisoalan ammattilaiset ja vapaaehtoiset edistävät nuorten hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä nuorisotiloilla, harrastuksissa ja kaduilla, sekä eri viranomaisten kanssa yhteistyötä tehden. Nuorisoalan järjestöt sekä nuorisotyöntekijät kunnissa ja seurakunnissa kulkevat nuorten rinnalla tavoitteenaan se, että jokaisella nuorella olisi edes yksi turvallinen aikuinen elämässään sekä yhteisö, johon voi kokea kuuluvansa.

Tällä viikolla vietämme valtakunnallista Nuorisotyön viikkoa – jo kymmenettä kertaa! Viikon aikana haluamme muistuttaa, että nuorten asia on meidän kaikkien. Ilman nuorisotyötä meillä ei ole hyvinvoivia nuoria, ja ilman nuoria meillä ei ole mitään – ei veronmaksajia, ei vastuunkantajia, ei vanhemmista ikäpolvista huolehtijoita. Nuorten laiminlyömisellä on siis kohtalokkaat seuraukset paitsi inhimillisesti, myös kansantaloudellisesti.

Nuorisotyön viikon 2023 suojelijoina toimii rap-duo JVG

 ”Meistä on iso kunnia toimia Nuorisotyön viikon suojelijoina. Ollaan aina pyritty kannustamaan nuoria harrastusten pariin, sekä ennen kaikkea olemaan omia itsejään ja tavoittelemaan unelmiaan. On tärkeää, että jokaisella nuorella on elämässään aikuisia tukemassa omaa itsenäistymistä sekä harrastamista. Nuorten hyvinvoinnilla tänään on iso vaikutus pitkälle yhteiskuntamme tulevaisuuteen”, JVG:n Jare ja VilleGalle toteavat.

Nuorisoalan toimijoiden viesti päättäjille on selvä: meillä ei ole varaa menettää yhtään nuoristamme. Valtakunnan tasolla on jo tehty lyhytnäköinen päätös leikata nuorten hyvinvoinnista. Virhettä ei saa toistaa kunnissa ja seurakunnissa, vaikka taloustilanne vaatiikin tekemään kovia säästöpäätöksiä. Pidetään yhdessä huolta, että nuorisoalan ammattilaisilla ja vapaaehtoisilla on riittävät resurssit huolehtia nuoristamme.

Valtakunnallista Nuorisotyön viikkoa vietetään 9.–15.10.2023 kymmenennen kerran. Tänä vuonna viikon teema on: tätä on nuorisotyö. Teemaviikolla nostetaan esiin nuorisotyöntekijöiden, järjestöjen, kuntien ja seurakuntien tekemää arvokasta työtä nuorten hyväksi. Nuorisotyön viikkoa koordinoi Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi. 

Lisätietoa Nuorisotyön viikosta: https://nuorisoala.fi/nuorisotyonviikko 

Katso myös