Ilmastodelegaatti Sara Nyman osallistuu YK:n ilmastokokoukseen

Uutiset 26.11.2019

Nuorten ilmastodelegaatti Sara Nyman on kutsuttu YK:n ilmastokokoukseen Madridiin 2-13.12. Suomen valtuuskunnan edustajana. Ilmastokokous kerää maailman valtioiden päämiehet vuosittain sopimaan yhteisen ilmastopolitiikan säännöistä ja keskustelemaan ilmastonmuutoksen ajankohtaisista kysymyksistä.

Nyman osallistuu Suomen valtuuskuntaan, jota johtaa ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen. Suomen valtuuskunnalla on kokouksessa tärkeä rooli, sillä EU-puheenjohtajamaana Suomi johtaa unionin neuvottelutiimiä ja käyttää kokouksessa EU:n puheenvuoroja.

Madridin kokouksessa neuvotteluiden keskiössä ovat päästölaskennan markkinamekasnismeja koskevat säännöt, ilmastonmuutoksen aiheuttamien vahinkojen ja menetysten arviointi sekä sukupuolten tasa-arvoa koskeva toimintaohjelma. 

Pariisin historiallinen sopimus astuu voimaan Madridin kokouksen jälkeen. Allianssin odotukset kohdistuvat erityisesti vuoden 2020 päästövähennystavoitteisiin sekä EU:n oman hiilineutraaliuspäätöksen aikaansaamiseen.

“Globaalisti ilmastopäätökset eivät ole linjassa Pariisin sopimuksen kanssa, minkä vuoksi tarvitaan eri mailta lisää sitoumuksia päästöjen vähentämiseen. Pariisin sopimuksesta täytyy pitää yhteisesti kiinni”, kertoo Allianssin vaikuttamisen asiantuntija Niina Ratilainen.

Nuorten ääntä kokoukseen tuova ilmastodelegaatti toivoo, että nuoret saavat isompaa roolia ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa globaalisti. Nymanin lisäksi kokoukseen osallistuu useiden maiden nuoria ilmastodelegaatteja, minkä lisäksi Greta Thunberg on ilmoittanut osallistuvansa Madridin kokoukseen.

“Nuoret ovat nousseet sivustakatsojista keskiöön, ja ilmastoliike on näyttänyt voimamme. Odotan, että myös YK:n ilmastokokouksessa nuoret pääsevät mukaan käymään läpi kokouksen aiheita ja äänemme kuuluu ilmastokokouksen päätöksissä”, Sara Nyman toteaa.

YK:n osapuolikokous järjestetään Chilen johdolla Madridissa 2-13.12. Kokousta ja Suomen valtuuskunnan kuulumisia voi seurata twitterissä #ilmastoCOP25. Sara Nymanin kuulumisia kokouksesta voi seurata Allianssin sosiaalisen median tileiltä sekä Suomen nuorisodelegaatit -facebook-sivulta. Haastattelupyyntöjen osalta Sara Nymania voi lähestyä sähköpostitse: sara.nyman6@gmail.com

 


Avainsanat: