Uutiset

Katso kenet nuoret valitsivat europarlamenttiin – Nuorisovaaleissa annettiin yli kymmenentuhatta ääntä

Uutiset 21.5.2019

Europarlamenttivaalien Nuorisovaaleissa äänensä antoi 10 756 nuorta. Puolueista eniten kannatusta keräsivät Vihreät, Perussuomalaiset ja Keskusta. Nuorisovaaleissa on kyse demokratiakasvatuksesta, jossa alle 18-vuotiaat nuoret harjoittelevat äänestämään toiminnallisella tavalla. Nuorisovaaleissa äänestetään samoja ehdokkaita kuin varsinaisissakin vaaleissa.  

Nuorisovaalien äänimäärä putosi aiemmin keväällä järjestetyistä eduskuntavaaleista, joissa yli 62 000 nuorta osallistui äänestysharjoitukseen. Allianssi koordinoi eurovaalien Nuorisovaaleja nyt neljättä kertaa.

“Eurovaalien Nuorisovaalien äänestysaktiivisuus heijastelee yleistä kiinnostusta EU-vaaleihin. Kahdet peräkkäiset vaalit ja eurovaalien hiljainen kampanjointi enteilee valitettavasti myös varsinaisissa vaaleissa alhaista osallistumista”, kommentoi osallisuusasiantuntija Virva Viljanen vaalitulosta.

“Suurin kiitos kuuluu vaalit järjestäneille opettajille ja opiskelijoille. Toukokuun loppu on haastavaa aikaa pitää vaalitapahtuma suurelle joukolle oppilaitoksessa. Nuorista on hyvä aloittaa muutos äänestysaktiivisuuden kasvattamiseksi, sillä äänestämisen muodostuminen tavaksi nuorena kantaa koko eliniän.”

Vihreät ja Perussuomalaiset tavoittivat eniten nuoria

Suomalaisista puolueista vaalien voittajaksi nousi Vihreät kolmella edustajapaikalla. Perussuomalaiset ja Keskusta saivat kukin kaksi edustajapaikkaa nuorten äänillä. Vihreiden valtakunnallinen kannatus oli 15,5 %, Perussuomalaisten 13,1 % ja Keskustan 11,1 %. Yhden europarlamentaarikon paikan varmistivat lisäksi kuusi puoluetta: Kokoomus, SDP, Suomen Kansa Ensin, RKP, Kristillisdemokraatit ja Vasemmistoliitto.

Vaalien ääniharava oli Laura Huhtasaari Perussuomalaisista. Huhtasaari sai 385 ääntä. Huhtasaari tuli valituksi kansanedustajaksi myös nuorten eduskuntavaaleissa ja sijoittui kolmanneksi 2018 presidentinvaalin Nuorisovaaleissa. Yli 300 sadan äänen vaalitulokseen ylsivät myös ehdokkaat Lasse Heikkilä (kd.) ja Alviina Alametsä (vihr.).

Istuvista europarlamentaarikoista vain Nils Torvalds (r.) tuli uudelleenvalituksi parlamenttiin. Torvaldsin paikka ratkaistiin arvalla hänen saatuaan yhtä monta ääntä puoluetoverinsa Sean Bergenheimin (r.) kanssa.

Nuorisovaaleissa Vihreät sai kolme paikkaa

Nuorisovaaleissa valitut europarlamentaarikot:

Alviina Alametsä, Vihreät

Laura Huhtasaari, Perussuomalaiset

Susanna Kisner, Keskusta

Aura Salla, Kokoomus

Husu Hussein, SDP

Matti Mäkinen, Suomen Kansa Ensin

Ville Niinistö, Vihreät

Nils Torvalds, RKP

Sebastian Tynkkynen, Perussuomalaiset

Lasse Heikkilä, Kristillisdemokraatit

Pekka Puska, Keskusta

Bella Forsgrén, Vihreät

Ajak Majok, Vasemmistoliitto

(14. sijalla Janika Takatalo, Kokoomus)

Katso yksityiskohtaiset tulokset

Eurovaalien Nuorisovaalit 2019 – tiivistelmä tuloksista
Kaikkien ehdokkaiden äänimäärät

Lisätietoja:

Virva Viljanen, nuorten osallisuuden asiantuntija
virva.viljanen@alli.fi, p. 0503020598

Joel Linnainmäki, kansainvälisen vaikuttamisen asiantuntija
joel.linnainmaki@alli.fi, p. 040 500 5512

 


Avainsanat: