Keinoja seksuaalisen häirinnän ehkäisemiseen nuorisotoiminnassa

Uutiset 18.1.2019

Nuorisoalan tärkeimpiä tavoitteita on pitää huolta siitä, että nuoret saavat olla ja toimia turvallisessa ympäristössä. Julkisuuteen nousseet nuorten häirintä- ja hyväksikäyttötapaukset ja kasvava grooming-ilmiö muistuttavat, että tavoitteen saavuttamiseksi on vielä paljon tehtävää.

Seksuaalisen häirinnän uhri voi kokea häpeää kokemastaan, joten nuorten kanssa toimivien on ensiarvoisen tärkeää kerätä itselleen seksuaaliseen häirintään ja väkivaltaan puuttumisen sekä niistä puhumisen työkaluja. Osaamistaan on myös hyvä päivittää aika ajoin, vaikka teema olisikin arjessa tuttu.

Tietoa, ohjeita ja opastusta on tarjolla runsaasti – ne pitää vain ottaa omakseen. Olitpa nuorisotyön konkari tai tuore tekijä, vapaaehtoinen tai ammattilainen, opettelussa tai kertaamisessa pääset näillä vinkeillä hyvään alkuun:

TARKASTA TOIMINTATAPASI

  • Allianssi, SOSTE, Taiteen edistämiskeskus ja Olympiakomitea (VALO) ovat julkaisseet yhdessä toimintaohjeen lasten turvallisuutta edistäviin toimintatapoihin ja vapaaehtoisten rikostaustan selvittämiseen. Ohjeistuksessa annetaan myös toimintamalleja häirintään puuttumiseen.

  • Jokaisella järjestöllä tulisi olla toimintatavat siihen, miten lasten ja nuorten häirintään puututaan. Tarvitaanko teillä vielä vähän jumppaamista tämän kanssa? Allianssin tilauskoulutuksien valikoimassa on koulutus häirintätilanteista järjestötoiminnassa. Tutustu tilauskoulutuksiimme täältä!

  • Allianssin toiminnanjohtaja Anna Munsterhjelm kirjoitti kesällä nuorisoalan johtajille tarkistus- ja tehtävälistan lasten ja nuorten hyväksikäyttöön liittyen. Järjestöjohtaja, muistathan nämä?

APUA NUORTEN KANSSA KESKUSTELEMISEEN

  • Jokaisella meistä on oikeus koskemattomuuteen. On tärkeää keskustella lasten ja nuorten kanssa seksuaalioikeuksista ja -rikoksista, jotta he ymmärtävät omat oikeutensa. Väestöliitto on julkaissut nuorten nettisivuillaan hyvää materiaalia sekä seksuaalioikeuksista että seksuaalirikoksista.

  • Huolettaako nuorten sosiaalisen median käyttäminen? Mediakasvatusseura julkaisi neljä vinkkiä, miten ottaa asia nuoren kanssa puheeksi. Nuorelle on myös hyvä muistuttaa, että hänellä on itsemääräämisoikeus siitä, mistä hän keskustelee sosiaalisessa mediassa.

  • Mitäpä jos kertaisitte nuorten kanssa, miten nuori saa apua, jos hän on kokenut seksuaalista häirintää tai väkivaltaa? Mannerheimin Lastensuojeluliitto on koonnut apua ja ohjeita Nuortennettiin.

TUKEA HÄIRINTÄÄN PUUTTUMISEEN


Avainsanat: