Uutiset

Kommentoi Nuorten vaalikoneen kysymyksiä!

Uutiset 5.10.2022

Tuotamme eduskuntavaaleja 2023 varten nuorille suunnatun Nuorten vaalikoneen. Kutsumme nyt nuorisoalan toimijat kommentoimaan vaalikoneen kysymyksiä!

Nuorten vaalikone on nuorisoalan yhteinen vaalikone, joka kokoaa yhteen nuoria koskettavia kysymyksiä ja teemoja. Olemme koordinoineet nuorten vaalikonetta jo vuosikymmenten ajan. Nuorten vaalikoneella on pitkät perinteet, sillä se oli Ylen vaalikoneen ohella toinen maailman ensimmäisistä nykyisen kaltaisista vaalikoneista. Ensimmäistä kertaa vaalikone julkaistiin vuonna 1996 Harava-nimellä. 

Nuorten vaalikone ei ole mikä tahansa vaalikone, vaan se kerää suuren määrän käyttäjiä vaaleista toiseen. Kevään 2019 kuntavaaleissa 100 000 nuorta äänestäjää etsi itselleen sopivaa ehdokasta ja puoluetta nuorten vaalikoneella. Vaalikonetta käytetään myös demokratiakasvatuksen tukena Nuorisovaaleissa, joihin osallistui edellisissä vaaleissa yli 800 oppilaitosta ympäri Suomen. Kysymyksiä työstäessä tuleekin huomioida se, että myös alakoululaisen tulee pystyä vastaamaan kysymyksiin. 

Vaalikoneilla on tutkitusti suuri merkitys erityisesti nuorten äänestyspäätöksiin. Nuorten vaalikoneen kautta nuoret pääsevät tarkastelemaan ehdokkaita erityisesti nuorille tärkeiden teemojen ja kysymysten kautta. 

Nuorten vaalikoneen keskeiset tavoitteet ovat siis:

  • Käsitellä nuoria kiinnostavia koskettavia kysymyksiä
  • Toimia demokratiakasvatuksen työkaluna niin alakoululaisen, yläkoululaisen kuin toisen asteen opiskelijankin käytössä

Nyt pyydämmekin sinua kommentoimaan oheisia kysymyksiä, joita Nuorten vaalikoneen työryhmä on vaalikonetta varten luonnostellut. Voit jättää kommenttisi kommenttityökalulla. Kommentoithan viimeistään 30.10.

Kommentoi Nuorten vaalikonetta tässä Drive-dokumentissa (linkki)

Katso myös