Kotimaan kesäkohde haussa? Tutustu allianssilaisten kotipaikkakuntien matkavinkkeihin

Uutiset 17.6.2020

Alkava kesä tulee olemaan varmasti yksi kotimaan matkailun huippukesiä. Sen lisäksi, että keräämme kesäsomettajillemme vinkkauksia vierailukohteista, olemme myös itse koonneet kotimaan kesäkohteita jaettavaksi toimistomme väen kotipaikkakunnilta – siis sieltä, mistä me olemme alunperin kotoisin. Löydä itsellesi alta hyvä kotimaan kohde kesäksi ja tule tutuiksi allianssilaisten kanssa!

Kohteet aakkosjärjestyksessä: Espoo, Forssa, Helsinki, Hämeenlinna, Kangasala, Kitee ja Kesälahti, Mynämäki, Rovaniemi, Salo, Seinäjoen seutu, Tampere, Vantaa, Ylä-Savo, Äänekoski

Espoo

Ihana Espoo saa osakseen välillä kateellisten panettelua, mutta on idyllinen asuinpaikka ja kesäretkikohde Helsingin vieressä. Espooseen pääsee yksityisauton lisäksi nykyään modernisti myös metrolla ja kaupunkipyörällä (Huom! Ei koske kaikkia alla mainittuja kohteita). Espoosta kotoisin ovat toiminnanjohtajamme Anna sekä Ilmastonmuutosvoima-hankkeen projektikoordinaattori Kaisa.

 • Nuuksio. Tämä ei sen enempää esittelyjä kaipaa! Nuuksio-retkiä voi tehdä vaikka useampia, koska nähtävää ja tekemistä riittää.
 • Villa Elfvik, Tarvaspää ja Gallen-Kallelan museo. Kaksi lähekkäin olevaa kohdetta, joihin voi tutustua samalla retkellä Espoon Laajalahdessa! Villa Elfvikin ympäristö on tunnettu erityisesti luontopoluistaan ja pitkospuistaan, minkä lisäksi alueella on mahdollista ihailla merimaisemia lintutornista. Siitä voi jatkaa Tarvaspäähän, missä voi perehtyä Akseli Gallen-Kallelan taideteoksiin. 
 • Olutkulttuuri. Espoo on kunnostautunut viime vuosina olutpanimoissaan. Hyväksi todettuja tuotteita valmistavat ainakin Fat Lizard, Olarin Panimo ja Espoon Oma Panimo. Espoolaisia oluita saa hyvin espoolaisista olutravintoloista, mm. Fat Lizard, Gallows Bird ja Oma Panimon olutmyymäläauto.
 • WeeGee-talo museoineen. Ihana Tapiola! Entisessä Weilin+Göösin painotalossa eli tuttavallisemmin WeeGee-talossa sijaitsee mm. Espoon modernin taiteen museo EMMA, KAMU Espoon kaupunginmuseo, Suomen kellomuseo ja Suomen lelumuseo. Pihalla myös Futuro-talo! Samalla lipulla pääsee vierailemaan kaikissa museoissa, joissa on monenlaisia näyttelyitä kaikkiin makuihin.
 • Tapiolan puutarhakaupunki. Koko Tapiolan sympaattisin kohde on ehdottomasti kulttuurihistoriallisestikin merkittävä Kino Tapiola, joka on Suomen viimeisiä ns. vanhan ajan elokuvateattereita. Tsekkaa lisäksi ainakin vieressä oleva Espoon kulttuurikeskus (“Kultsa”). Kultsan julkisivua koristaa Tapiolan altaat ja Tapiolan uimahalli sekä Suomen rumimmaksikin äänestetty Tapiolan kirkko. 
 • Laguuni. Jos haussa on jotain (vesi)urheilullista kesätekemistä, tässä on yks hyvä idis! Sijaitsee Keilaniemessä ja tarjontaan kuuluu wakeboarding, suppailu, melonta, flyboarding, leijalautailu ja ihan perus sauna. 
 • Espoon saaristo. Visit Espoo osaa kertoa, että Espoossa on 165 saarta. Monet näistä palvelee ulkoilijoita ja osalla saa myös yöpyä teltassa. Saaristoveneliikenne on alkanut 6. kesäkuuta.

Forssa

Forssa on keskellä kaikkea, reilun tunnin matkan päässä Helsingistä, Turusta ja Tampereelta. Upeiden henkilöautoyhteyksiensä vuoksi Forssa merkitsee monelle keidasta matkan varrella – nimittäin Autokeidasta. Forssa lähikuntineen on kuitenkin myös paljon muuta! Forssaan pääsee sujuvasti linja-autolla, mutta seikkailusta saa eniten irti, jos perillä käytössäsi on auto tai polkupyörä. Forssasta kotoisin ovat yhdenvertaisuusasiantuntijamme Laura ja kotimaan vaikuttamisen asiantuntijamme Eero.

 • Autokeidas. Legendaarin Autokeidas tarjoaa kaiken, mitä huoltoasemalta kaipaat. Paikalliset ovat suunnanneet “keitaalle” treffeille, tapaamaan ystäviä, ruokailemaan perheen kanssa ja hengähtämään arjen keskellä 50-luvulta saakka. Nauti kotiruokalounas ja vietä loppupäivä kahvikupin ääressä verkkaista jutustelua kuunnellen.
 • Forssan elävienkuvien teatteri ja Mykkäelokuvafestivaalit. Suomen ensimmäinen maaseudulle perustettu elokuvateatteri toimi vuosina 1906-1930 ja kunnostettiin monen tahon yhteistyönä 2000-luvun alussa. Nykyisin teatteria hoitaa Forssan mykkäelokuvayhdistys, joka järjestää siellä myös suosittua Mykkäelokuvafestivaalia. Tänä vuonna tapahtuma järjestetään 30.8.-6.9.
 • Ravintola Gusto. Elävien kuvien teatterin kanssa samalla pienellä Kauppakadulla avattiin viime vuonna napolilaistyylistä pizzaa tarjoava Ravintola Gusto, joka on jo vienyt paikallisten sydämet. Jos et jaksa heti jälkkäriä, niin vaihda paikkaa ja nappaa italialaistyylinen kotijäätelö vähän matkan päässä toimivasta, satavuotiaassa leipomorakennuksessa toimivasta Antin konditoriasta! Matkan voit taittaa kävellen kulkien samalla Forssan historiallisen Työväentalon ja funkkis-hotelli Maakunnan ohi.
 • Kehräämön alue ja Wahrenin puisto. Vanha tehdasmiljöö kätkee sisäänsä museoita, ravintoloita, keilahallin, nuorisotilan, kirjaston ja oppilaitoksia. Mitä muuta nuorisoalalla toimiva haluaisi kesälomallaan nähdä? Tutustu ainakin Forssan tekstiiliteollisuushistoriaa esittelevään Forssan museoon. Alue rajautuu Forssan kauneimpaan puistoon “vahreeniin” – toiselta nimeltään Yhtiönpuistoon. Ilmeisesti puisto on englantilaistyylinen. 
 • Jokioisten museorautatie. Paikkakunnan ylpeys on museorautatie ja sitä pitkin liikennöivät ikivanhat höyryveturit! Junalla pääset kesäaikaan puksuttelemaan Jokioisilta Humppilaan saakka. Suosittelussa erityisesti vierailu keskimmäisellä kolmesta asemasta: Minkiön asemalla toimii söpö kesäkahvila ja matkamuistomyymälä. Museorautatien sivuilla on vinkattu muutakin koettavaa reitin varrelta!
 • Tammelan luonto. Tammelassa on kaksi kansallispuistoa ja muutenkin monien mielestä parhaat metsät. Tässä muutama helposti lähestyttävä luontovinkki!
  • Torronsuon kansallispuisto. Suomen syvimmän suon maisemista pääsee tarvittaessa nauttimaan esteettömästi, ja myös tulille pääsee levennettyä polkua pitkin. Kiva ja tasainen murtsikkakohde talvella, lintuharrastajan unelma ympäri vuoden.
  • Liesjärven kansallispuisto. Liesjärvellä suosikkipaikka on kapea kannas ja puusilta Kyynäränharjulla. Laajaan kansallispuistoon saa rakennettua reitin usemmankin päivän vaellusta varten.
  • Ruostejärven virkistysalue. Ruostejärven virkistysalueelle kannattaa mennä päiväretkelle ja tutustua samalla Hämeen Luontokeskukseen, jossa on myös kahvila. Alueella on polkuja, tulipaikkoja ja laavuja. Helteellä Ruostejärvelle voi suunnata nauttimaan pehmeästä rantahiekasta ja uimarannalla lämmittävästä ilta-auringosta.
  • Saaren kansanpuisto. Vuosikymmenien ajan ulkoilijoiden suosiota nauttinut Saaren kansanpuisto on myös oiva paikka uintiretkelle. Voit valita pulahdatko ensin matalarantaiseen Kuivajärveen vai syvään ja kirkkaaseen Suujärveen. Edelfeltinkin ikuistamaa kansallismaisemaa pääset ihailemaan Kaukolanharjun näkötornista. Lounais-Hämeen pirtillä tarjolla kesällä keittolounas.

Helsinki

Vinkit sijoittuvat erityisesti Helsingin itä-, pohjois- ja keskiosiin. Helsingistä ovat kotoisin tapahtujatuottajakaksikkomme Anton ja Sara, johtava asiantuntijamme Jarkko, taloussihteerimme Seija sekä Nuorisotiedon kirjaston vastaava informaatikko Vappu.

 • Kallahdenniemen uimaranta. Uimaranta itsessään ei oo mitenkään erikoinen, mutta läheisille kallioille pääsee kahlaamalla rantavedessä. Uimarannan takana on myös upee (ehkä) luonnonsuojelualue, josta löytää upeita pikku poukamia ja rantakiviä. Perille pääsee ihanaa pyörätietä pitkin.
 • Ihana kahvila Meridian Vartioharjun venerannassa 800 m Itäväylältä (parasta pannaria) ja maukas lohisoppa.
 • Mustavuoren luonnonsuojelualue Pohjois-Vuosaaressa.
 • Vartiosaari. Kiva saari! Eläintalli, terveysluontopolku, kauniit merimaisemat… Saarella on aiemmin järjestetty ainakin kiinnostavia sic-festareita ja taidejuttuja. Kesällä 2020 Vartiosaaressa toimii Helsingin nuorisopalveluiden järjestämä nuorten @saarigalleria.
 • Itä-Helsingin saaristo! Innokkaille vesillä liikkujille voi suositella ihanaa saariluontoa itäisessä Helsingissä. Pikku Leikosaari, Pyysaari, Kotiluoto, Villaluodot, Malkasaari, Villinki… 
 • Marjaniemen uimaranta. Jos sinunkin lapsuutesi suosikkikappale oli J. Karjalaisen Verinen mies, on tämä kohde must. Jos et tiedä, mistä puhutaan, tsek tämä artikkeli.
 • Vanhankaupunginlahden-Viikin luonnonsuojelualue ja luontopolku, joka alkaa Vanhankaupunginkosken lähettyviltä. Pitkospuita pitkin pääsee käymään myös Lammassaaressa. Tämän alueen kaislikko on yksi Suomen parhaita paikkoja lintubongaamista varten! Alueella pesii myös merikotka!!!
 • Kaffila Bokvillan, Arabia. Vanhan ratikan kääntöpaikkaa vastapäätä on viehättävä valkoinen huvila, jossa alueen asukkaiden ylläpitämä kahvila.
 • Arabian, Iittalan, Finlaysonin ja Pentikin Outlet-myymälät löydät Arabiakeskuksesta vanhan Arabian tehtaiden yhteydestä. Täällä on myös Designmuseo Arabia! 
 • Annalan huvilalla Arabiassa/Toukolassa sunnuntaisin kahvila (kun korona ohi).
 • Tekniikan museo löytyy Vanhankaupunginkosken vanhoista tehdasrakennuksista. Museokortilla vapaa pääsy! Alue on muutenkin kivaa kävelyseutua. 
 • Chapter ravintola. Parasta suomalaista fine diningia. Suositus isolla ässällä! 
 • Haltialan kotieläintila. Haltialan tilalta löytyy monenlaisia kotieläimiä, kuten lehmiä, lampaita, sikoja ja kanoja. Myös Helsingin poliisihevoset lomailee täällä! Eläimet ovat kesästä syksyyn ulkona. Kahvilan munkit on erinomaisia! Samalla reissulla kannattaa piipahtaa Helsingin pitäjän kirkonkylässä, joka loogisesti sijaitsee Vantaan puolella. 

Hämeenlinna

Hämeenlinna on näppärästi keskellä kaikkea! Hämeenlinnaan pääsee näppärästi junalla, bussilla tai omalla autolla. Hämeenlinnasta löytyy paljon kauniita luontokohteita sekä kiinnostavia museoita ja historiallisia nähtävyyksiä. Hämeenlinnasta kotoisin on TechSoup-koordinaattorimme Riikka.

 • Aulangon luonnonsuojelualue. Aulanko on varmastikin klassisin Hämeenlinnan matkailukohde. Vierailu Karhuluolalla, tee porrastreeni nousemalla näköalatornin luo ihastelemaan Lusikkaniemen maisemia, kiipeä halutessasi näkötorniin, jonka jälkeen nauti kahvit ja munkit kahvilassa. Aulangolta löytyy kauniita ulkoilureittejä, voit pulahtaa Aulangonjärvessä, käydä joutsenlammella ja ihastella alueelle istutettuja 140 eri puu- ja pensaslajia.
 • Ahvenisto eli Appara. Ahvenistonharjulla on kauniita ulkoilureittejä, ja Ahvenistojärvi on yksi hämeenlinnalaisten suosimista uintipaikoista – eikä suotta, koska Apparan vesi on todella kirkasta ja ympäristö on kaunis! Apparalla kisattiin muun muassa vuoden 1952 olympialaisten viisiottelun uintiosuus ja maauimala onkin viime vuosina otettu uudestaan käyttöön. Apparalta löytyy myös kahvila ja latvaseikkailupuisto.
 • Hämeen linna. Hämeenlinnan keskustan tuntumasta löytyy Hämeen linna, joka on rakennettu 1200-luvun lopulla. Veikeä yksityiskohta on se, että Linnan valleilla laiduntaa kesäisin lampaita. Alueelta löytyy myös Vankilamuseo ja Museo Militaria, ja näihin kaikkiin kolmeen kohteeseen saa ostettua yhteislipun kesäaikaan. Museokortti käy myös! Jos nautit ulkoilusta, niin käy kävelemässä samalla Hämeenlinnan rantareitti (5,7km), jolloin pääset katsomaan linnaa myös vastarannalta, ihastelemaan kaupunginpuiston ja Varikonniemen maisemia.
 • Nooran viinibaari. Hämeenlinnan keskustasta löytyy sympaattinen Nooran viinibaari, josta löytyy huikea viinivalikoima, pientä naposteltavaa ja hyvää palvelua. Kesäisin valikoimasta löytyy myös raikkaita kesäjuomia!
 • Tiirinkosken tehdas. Tiirinkosken tehtaalta löytyy ihana sisustus- & lifestyle-putiikki sekä kahvila, jossa tarjoillaan muun muassa tilan omista härkäpapujauhoista tehtyjä belgialaisia vohveleita. Tilalla pääsee ihastelemaan Ahvenanmaan saaristolampaita, Gotlannin turkislampaita sekä ylämaankarjaa. Tilalta kannattaa ostaa kotiin mukaan härkäpaputuotteita sekä tilan lihaa ja lihatuotteita.
 • Villa Marenki. Keskustan tuntumasta löytyy vanhaan puutaloon tehty kahvila Villa Marenki. Kahvila itsessään on herkku, kuten myös sen tarjottavat. Sokerileipuri Suomisen sokeriherkut ovat maistamisen arvoisia. 

Kangasala

Tästä vinkit ruokamatkalle ihastuttavaan Kangasalaan! Kangasalalta kotoisin on kesäsomettajamme Joona

 • Vehoniemen harju, museo ja kahvila. Suomen parhaaksi automuseoksi palkittu Vehoniemen automuseo ei ehkä kiinnosta kaikkia, mutta salaisella reseptillä valmistettu valkosuklaakakku ja upeat järvimaisemat kiinnostavat kiviäkin.
 • Kalimero. Jos luulit joskus syöneesi kebabrullan, olet väärässä. Kalimero tunnetaan monipuolisista rullista, joiden skaala on täysin omassa luokassaan. Tasokas mättöbuffet on yritetty syödä vararikkoon useita kertoja suurella innolla, mutta aina heikolla menestyksellä.
 • Paakari. Rôtisseur-käätyjä kantava paremman pöperön ravintola ja kahvila, jossa kehtaa ruokkia vaikka anoppinsa. Niin tasokas paikka, että näkkileipäkin on parempaa kuin muualla.

Kitee ja Kesälahti

Kesälahti tunnetaan “porttina Pohjois-Karjalaan”. Suomen aurinkoisimpana kuntana vuoteen 2013 asti tunnettu Kesälahti liittyi tuolloin pesäpallosta, pontikasta ja Nightwishista tunnettuun Kiteen kaupunkiin. Nykyinen maaseutukaupunki Kitee tarjoaa matkailijalle vähemmän tunnettuja kohteita, karjalaista vieraanvaraisuutta ja lupsakkuutta. 

Kiteelle ja Kesälahdelle pääset bussilla valtatietä 6 pitkin tai hyppäämällä junan kyytiin. Juna pysähtyy sekä Kesälahdella että Kiteellä. Välimatkojen takia henkilöauto on usein kuitenkin sen näppärin kulkuväline. Matkaa Helsingistä Kiteelle tulee noin 400 km. Kiteen ja Kesälahden suunnalta on kotoisin vaikuttamisen asiantuntijamme Katja

 • Sovintola. Vanha puukoulu Kesälahden kirkonkylällä pyörii vapaaehtoisvoimin. Tutustu kulttuuriseuran taidenäyttelyihin (tänä kesänä Pave Maijasen “Kuva ja valo”), istahda kahville ja mansikkakakulle kahvilaan ja tutustu paikallisten käsityöläisten tuotteisiin. Myös edullista B&B-majoitusta! Lauantaisin suoramyyntiä Sovinnonsillalla, esimerkiksi oikealta maistuvia karjalanpiirakoita sekä kesälahtelaisia mansikoita. 
 • Nightwish story. Yhden Suomen kaikkien aikojen tunnetuimman rockyhtyeen Nightwishin kotikaupunki Kitee avaa tänä kesänä yhtyeen tarinaan keskittyvän modernin ja interaktiivisen näyttelykokonaisuuden. Näyttelyssä on esillä harvinaista aineistoa bändin taipaleelta. Näyttely hyödyntää 3D- ja virtuaalitekniikkaa. Kävijät pääsevät paitsi tutustumaan Nightwishin maailmaan monella tasolla ja erilaisista näkökulmista, myös itse elämään ja kokemaan yhtyeen tarinaa ja musiikkia. 
 • Marimekko Outlet. Marimekko sulki Kiteen tehtaansa vuonna 2013, mutta paikkakunnalla toimii edelleen Marimekon “tehtaanmyymälä”, paremmissa piireissä tunnetaan nimellä Outlet. Edellisten sesonkien tuotteita tuntuvilla alennuksilla ja kivoja löytöjä niin vaatteissa kuin kodin sisustuksessa. Paikkakunnalla muistellaan edelleen 1970-lukua, kun Armi Ratia päätti perustaa uuden ompelimon Kiteelle. Tarina kertoo, että Armi Ratia kaartoi kunnantalon pihaan urheiluautolla ja ilmoitti vallanneensa Kiteen kunnan. Kädessään hänellä oli Marimekon viiri. 
 • Juhanan tupa. Kesälahden Hummovaarassa sijaitseva karjalaistalo Juhanantupa on jo itsessään nähtävyys. Talo rakennettiin kalevalaisen ja karjalaisen perinteen vaalimiseksi. Nykyisin Juhanantuvalla tarjoillaan kesäisin karjalainen pitopöytä sellaisena, kuin sen olla pittää. Pihapiirissä myös luontopolku. 
 • Puruvesi. Käy uimassa Puruvedessä ja hämmästy, miten kirkasta vesi on. Puruvesi soveltuu monipuolisesti vapakalastukseen ympäri vuoden. Kirkasvetisessä ja karussa Puruvedessä on runsaasti muikkua ja kuoretta, joiden perässä järvessä viihtyvät myös taimen ja järvilohi. Myös jokunen norppa majailee Puruveden eteläisissä osissa. Veneilijä pääsee Puruvedelle Raikuun kanavan kautta ja se yhdistää Kerimäen, Punkaharjun ja Kesälahden pitäjät, nykyiset Kiteen ja Savonlinnan kaupungit. 
 • Kiteen Pallo. Legendaarinen Rantakenttä ja upouusi stadion vaalivat kiteeläisen pesäpallon maineikasta historiaa. Seura viettää tänä vuonna 30-vuotisjuhlavuottaan. Käy aistimassa Rantakentän tunnelmaa, jos koronarajoituksilta suinkin pääset, nauti ottelumakkara ja muista huutaa! 
 • EXTRA: Kitee sijaitsee näppärästi oopperakaupunki Savonlinnan (ei oopperaa tänä kesänä) ja rokkikaupunki Joensuun (ei rokkia tänä kesänä) välissä. Vaikka suurtapahtumat jättävät aukon itäsuomalaiseen kesään, ovat Savonlinna ja Joensuun suomalaisten kaupunkien parhaimmistoa. Koe esimerkiksi metsämuseo Lusto, uuteen loistoon noussut entinen valtionhotelli hotelli Punkaharju, lörtsy Savonlinnan torilla, siinä THE Ilosaaressa sijaitseva rockklubi Kerubi ja maailman pohjoisin trooppinen perhospuutarha Botania. Eikä taianomaiseen Kolin kansallispuistoon ole kovinkaan pitkä matka.

Mynämäki

Tämä virkeä varsinaissuomalainen maalaispitäjä löytyy 8-tien varrelta, noin 35 kilometriä Turusta Porin suuntaan. Paikalle voit suunnata omalla autolla tai hypätä Turusta Uuteenkaupunkiin tai Raumalle suuntaaviin busseihin. Mynämäeltä kotoisin on koulutussuunnittelijamme Maria

 • Korvensuun konepajamuseo. Tiesittekö, että Mynämäen Korvensuulla valmistettiin ensimmäinen kotimainen auto vuonna 1910-1913? Tätä autoilun historiaa pääsee aistimaan Korvensuun konepajamuseolla. Kyseinen museomiljöö on nähtävillä myös Onneli ja Anneli -elokuvasarjan neljännessä osassa.
 • Superpesistä! Mikäli naisten superpesis kiinnostaa (ja miksi ei kiinnostaisi) on Mynämäen Vesan naisjoukkue Vesattaret ainoa varsinaissuomalainen superpesisjoukkue. Vesattaret pelaavat kotipelinsä Mynämäen urheilukeskuksessa.
 • Kurjenrahkan kansallispuisto. Nimensä mukaisesti kurkien kotisuo. Kierrä vaikka Savojärven kierros (noin 6 km) aloittamalla se Kurjenpesältä, bongaa seitsemän kunnan rajakivi Kuhankuonolla ja pulahda uimaan Rantapihalta. Reitti sopii kaikenkuntoisille ja on hyvin merkattu. Esteettömän polun löydät Kurjenpesän ja Kuhankuonon väliseltä osalta. Mikäli kaipaat yöpaikkaa, pakkaa telttasi ja suuntaa Lakjärven tai Hirvijärven laavulle. 
 • Kivijärven uimaranta. Mynämäen kunnan pieni ja intiimi uimaranta Kivikylän kylässä. Lapsiystävällinen hiekkaranta ja laituri isommille uimareille. Rannassa on myös omatoimisesti lämmitettävät puusaunat, joissa löylyt ovat pehmeitä. Voit pakata mukaasi myös lämmitettävät eväät, sillä saunojen yhteydessä on myös grillauspaikka. 

Rovaniemi

Rovaniemi, tuo Lapin pääkaupunki ja Joulupukin todellinen koti! Usein tunnettu talvisena matkailukaupunkina, mutta kuten kaikkiin suomalaisiin kaupunkeihin, myös Rovaniemeen pätee lausahdus “ihan kiva kesällä”. Vuodenajasta riippuen toki vinkit vaihtelee, mutta seuraavissa kohteissa kannattaa pyörähtää ja samalla nauttia yöttömästä yöstä! Rovaniemeltä kotoisin on viestinnän tuottajamme Anna.

 • Kahvila Kauppayhtiö. Täältä saa superhyvvää napolilaista pitsaa, joka pärjää vertailussa myös kuuluisalle Helsingin Via Tribunalille! Kauppayhtiöllä (ainakin tarinan mukkaan) kaikki on myynnissä eli voit ostaa myös siellä käyttämäsi kahvikupin, jos ihastuit siihen. Kahvila täynnä kaikkea retrokamaa & ystävällistä palvelua.
 • Mandragora. Rovaniemeläinen kahvi- ja teekauppa sekä kahvila. Paras valikoima! Erityiset lempparit ovat mansikkashampanja-tee sekä Belgian praline -kahvi. Sijaitsee ainakin tällä hetkellä kauppakeskus Rinteenkulmassa.
 • Hostel & Cafe Koti. Kodikas hostel Rovaniemen keskustassa, ja siellä on ystävällinen palvelu ja mukava tunnelma. Alakertaan voi mennä myös kahvilaan (josta saa ostettua myös hyvän aamiaisen myös erikseen sitä tarvitsevat!), katolla on kesäisin terassi!
 • Korundi. Taidemuseo ja konserttisali, suosittelen! Upea valo ja hyvä akustiikka. Sijaitsee osittain yhdessä Lapin sodasta selvinneestä rakennuksessa.
 • Arktikum. Erityinen suositus pysyville näyttelyille, jotka koskee Rovaniemen (ja Lapin) historiaa sekä arktisten alueiden luontoa. Rakennuksena vaikuttava myös! Arktikumin rannan ympäristössä on myös kiva puisto (ja Metsähallituksen tiedekeskus Pilke).
 • Rovaniemen kirkko. Suomen kaunein kirkko, sanonpa vain! Freskoa puhdistetaan töpöttelemällä tuoreella ranskanleivällä. Kesäisin paikalla on myös kirkko-oppaat, jotka osaa kertoa tarkemmin eri asioista. Myös ei-hengellisille ihmisille näkemisen arvoinen paikka.
 • Kuninkaanlaavu. Parhaimmat maisemat Rovaniemen kaupungin suuntaan, kohtuullisen matkan päässä keskustasta.
 • Vaattunkiköngäs & Vikaköngäs. Kohtuullisen matkan päässä Rovaniemen keskustasta kivoja päiväretkien ympäristöjä. Toivottavasti on selviytynyt kevään historiallisista tulvista!
 • Nättijussi. Rovaniemen keskustassa kesäisin kiertävä “juna”. Nopea esittely Rovaniemen nähtävyyksistä ja historiasta.
 • Ounasvaaran kesäkelkkarata. PARAS! Vauhtia ja naurua kaikenikäisille. 
 • Cafe & Bar 21, Yuca ja Sugar. Samojen yrittäjien monta huippua ruokapaikkaa! Paikallisten suussa ihan vaan kaksykkönen tarjoaa kaupungin parhaimpia cocktaileja ja vohveleita. Kaksykkösen terdellä kesäviikonloppuisin myös usein livemusiikkia! Yuca puolestaan on kaksykkösen vieressä oleva pieni, mutta mehevä meksikolainen. Sugar on puolestaan Lordi aukiolle (entinen Sampoaukio) kohoava “sokerisin herkkukeidas”, josta löytyy mm. kuplavohveleita – takuuvarma makean ähky luvassa!

Salo

Salosta kotoisin ovat kansainvälisen vaikuttamisen asiantuntijamme Janika sekä viestintäpäällikkömme Salla.

 • Mathildedal (eli salolaisittain Matilda!). Hesalaisten kansoittama hipsterikylä, josta löydät alpakoita ja craft beeriä. Vegaanista safkaa saatavilla ainakin rannan Ruukin krouvista. Tsekkaa kyläpanimo ja kyläleipuri sekä suklaapuoti! Yövy Petri’s Chocolate -majatalossa ja kierrä Matildanjärven patikkareitti Teijon kansallispuistossa. 
 • Salon (ilta)tori. Salon tori on auki joka päivä 7-15 ja torilla kahvittelua salolaisempaa kesäajanvietettä ei voi keksiä. Suosittelemme testaamaan paikallisena erikoisuutena Kahvila Kurilan itsepaistetut, suussasulavat munkit! 
  • Ei vuonna 2020, mutta tulevia vuosia silmällä pitäen vinkattakoon iltatorista, joka järjestetään kesätorstaisin 18-21 Salon torilla menoa ja meininkiä. Perinteisten torimyyjien lisäksi tavisten takakonttikirppari sekä aina joku esiintyjä. https://www.saloniltatori.fi/ 
 • Vuohensaari. Sympaattinen Vuohensaaren leirintäalue kannattaa tsekata ilman leiriytymistäkin. Vuohensaaressa on pieni uimaranta, Salon kesäteatteri sekä sympaattinen kesäkahvila ja minigolf. Lähistöllä myös lintutorni!
 • Wiurilan kartano + Wiurila golf. Salon Halikko on tunnettu kartanoistaan, joista Wiurilan yhteyteen on kehitetty golf- ja ravintolatoimintaa. Wiurilassa on myös museoita ja taidenäyttelyitä. Hevosten ystäville heppoja Wiurilan ratsutallissa.
 • Trömperin kestikievari. Salon Halikon Hajalassa vanhan kuninkaantien varrelta löytyy vanha kestikievari, jossa on museo ja kesäkahvila. 
 • Design Hill, Halikko. Jos ajat vain Salon läpi motarilla, pysähdy Halikon Shellin vieressä olevaan Design Hilliin! Loistava Toinen keksi -kahvila, jossa upeat kakut ja erikoiskahvit. Myymälässä kaikenlaista kivaa Marimekosta & Globe Hopesta  kampaamotuotteisiin. 
 • Kebab. Salo on tunnetusti Suomen kebupääkaupunki, sillä Salosta löytyy huhujen mukaan eniten kebab-pizzerioita per capita. Salossa kebab-, falafel tai pitsa-annos irtoaa yleensä alle viidellä eurolla, mutta missä niistä monista kannattaa syödä? Monet sanovat, että 20 kilometrin päässä Salon keskustasta sijaitseva Perniön Kebab olisi kaikista paras, mutta jos et jaksa sinne ajella, kokeile esimerkiksi monien suosimaa ravintola Kanaria.
 • Vaisakon lehto, Halikko. Tämä rauhoitettu lehtoalue on suosittu retkipaikka. Kuten Salossa aina, tännekin pääset vain autolla. Vaisakossa on isoja tammia ja lehtokasvillisuutta meren rannalla.
 • Halikon kirkko & vesitorni. Jos tiekirkot kiinnostaa, poikkea 1300-luvulta peräisin olevaan, pyhälle Birgitalle rakennettuun Halikon kirkkoon. Halikon kirkon historiaan liittyy paljon paikallisten aatelisten ja kartanoiden historiaa. Kirkkomäeltä näet myös Halikon kauniin, linnanmuotoisen vesitornin, joka kohoaa viereisellä kalliolla.
 • Taidemuseo Veturitalli ja muraalit. Klassisemman kulttuurin ystäville löytyy Taidemuseo Veturitalli, joka on nimensä mukaisesti vanhaan veturitalliin rakennettu laadukas taidemuseo. Tosin sitä parhaillaan laajennetaan, joten kesällä voi vielä olla kiinni. Jos on hyvä sää, kannattaa kulttuurikävellä ja bongata esimerkiksi erikoisia muraaleja, joita on maalattu niin viljasiilon kuin poliisitalonkin julkisivuun.

Seinäjoen seutu

Seinäjoelle on helppo mennä junalla käytännössä mistä vain, mutta varsinkin jos haluaa lähteä tutkimaan lähialueita, katsomaan loputtomia peltoja ja punaisia pohjalaistaloja, niin kannattaa ottaa auto alle. Etelä-Pohjanmaalta kotoisin on viestinnän tuottajamme Paiju.

 • No ne pellot ja pohjalaistalot. Autoillessa Seinäjoelta esimerkiksi Jalasjärvelle päin, matkalla on peltomaisemaa niin ettei silimä pökkää. Samasta suunnasta löydät vanhoja tuulimyllyjä ja keväällä kohdalle saattaa osua paisunnatkin eli tulvat, jolloin voi olla että loputtomien peltojen tilalla on loputtomasti vettä. (Samalla voi ajella Juustoporttiin, josta löytyy parhaat juustot ja muita herkkuja!)
 • Rytmikorjaamo. Seinäjoen elävän musiikin yhdistyksen Selmun tukikohta on Pohjanmaan paras keikkapaikka, josta saa lounastakin, ja kesällä täältä löytyy myös terassi.
 • Ravintola Juurella. Aivan Seinäjoen keskustassa oleva ravintola, joka onnistuu olemaan yhtä aikaa hieno ja rento (nykyään löytyy myös lounasravintola Äärellä, jossa lienee hyvin samanlainen meno).
 • Kaanaa Lines -jokilaivaristeilyt. Täällä saa ottaa luvan kanssa rennosti, nauttia maisemista ja kuunnella kipparin tarinoita. Turistiklassikko.
 • Holmström Second Hand. Vintage ja second hand -vaatteita, asusteita ja muuta ihanaa – jos sellaisista viehätyt, niin mene ehdottomasti tänne!
 • Sen jälkeen kun Paiju on muuttanut pois, on Seinäjoelle tullut sellaisiakin vielä melko präniköitä paikkoja kuten Ideapark ja Taide- ja kulttuurikeskus Kalevan navetta, joista varsinkin jälkimmäiseen tutustumista voin varauksetta suositella. 

Tampere

Tampereelta kotoisin on vaikuttamisen harjoittelijamme Tuomas.

 • Pyynikin näkötorni. Upea sijainti maailman suurimman soraharjun laella! Tornissa toimivassa kahvilassa tarjolla on maukasta kahvia ja herkullisia munkkeja.
 • Rajaportin sauna. Pispalassa sijaitsee Suomen vanhin yhä toiminnassa oleva yleinen sauna. Tämä paikka tihkuu historiaa ja tarjoaa aivan erinomaiset löylyt. Iso suositus!
 • Vapriikki. Täällä kannattaa vierailla vaikka sadepäivänä. Kyseessä on museokeskus, jossa pääsee tutustumaan samalla kertaa yli kymmeneen näyttelyyn. Esimerkiksi pelimuseossa esillä on yhteensä sata suomalaista peliä, ja monia peleistä pääsee pelaamaan myös itse. Vapriikissa viihtyy vaikka kokonaisen päivän.
 • Kauppahalli. Täällä on tunnelmaa! Kauppahalli on täynnä sympaattisia puoteja ja ravintoloita, joista saa mainiota palvelua. Neljä vuodenaikaa -niminen ravintola tarjoaa uskomattoman hyvää kalakeittoa.

Vantaa

Vantaalta kotoisin on osallisuuden asiantuntijamme Virva.

 • Heureka Tikkurilassa. Heureka on monille tuttu tiedekeskus lapsuudesta, mutta vierailu on hauskaa viihdettä aikuisenakin ja sopii erinomaisesti esimerkiksi sadepäivän tekemiseksi. Erityishuomio koripalloa pelaaville rotille!
 • Vantaalaiset kartanot. Vantaalla on monia vierailun arvoisia kartanoita ja vanhoja tiloja. Nissbackan kartano sijaitsee Sotungissa ja sieltä löytyy kuvanveistäjä Laila Pullisen ateljee ja veistospuisto. Opastetuilla kierroksilla Lailan poika Jean Ramsay kertoo paikasta sekä äidistään että tämän taiteesta. Backaksen kartanossa Pakkalassa palvelee kesäkahvila ja juhlapäivinä voi tilata paikat brunssilta.
 • Fazerila suklaan ystäville. Virvan kotiseuduilla sijaitsee Fazerin tehdas, vierailukeskus ja tehtaanmyymälä. Uusittu vierailukeskus on noussut yhdeksi Vantaan suosituimmista turistikohteista. Fazer Caféssa voi nauttia myös kehutun brunssin vierailun yhteydessä.
 • Helsinki Outlet. Hämäävästä nimestään huolimatta Vantaan Ikean vieressä sijaitsee uusi outlet-ostari, jossa voi tehdä alelöytöjä esimerkiksi Marimekosta ja Haltista. Ostoksista, kylpemisestä ja muusta viihteestä kiinnostuneen kannattaa myös käydä Flamingossa ja Jumbossa.
 • Sipoonkorpi. Luonnonrauhaan Vantaalla pääsee parhaiten Sipoonkorven kansallispuistossa.

Ylä-Savo

Tervetulloo Ylä-Savvoon elikkä tänne ainoaan oikeaan Savvoon! Tiällä immeisellä sielu leppöö eekä oo hoppu minnekään päen. Tiältä löyvät parhaat kalastuspaekat, luonnon antamassa kaaneintaan unohtamattakaan lepposia savolaisia! Ylä-Savosta kotoisin on palvelukoordinaattorimme Jessica.

 • Hällämön Harju. Hällämönharju sijaihtee 32 km Vieremän taajamasta koilliseen päen ja on valtakunnallinen harjujensuojelukohe. Harju on laaja, jyrkkämuotoene luonnonkaanis kokonaesuus, joka kuuluu Suomen pisimpöön, kaakko-luode suuntaeseen harjujonnoon. Alueella on jykeväpuustoenen harjumehtä, jota seuraapi prameat suppamuovostumat ja pienveet. Hällämönharjun piälle piäsee huristammaan henkilöautolla tai vaiehtoehtoisesti vaeltamalla polokuja pitkin. Linnaharjun kota ja luontopoloku, jossa on infotauluja huono suuntavaestoisille sijaihteevat Hällämönharjun välittömässä lähheisyyvessä.
 • Löytyn Lohi. Kun Löytyn lohi perustettiin Pielaveellä 1960-luvun lopulla, se ol Suomen ensmäenen lohilammikko. Mallia otettiin Amerikasta. Tiältä suat satavarmasti kalaa kotiaviemisiksi, mutta piäset kuitennii halutessas ite sen pyytämmään! 
 • Korkeakoski. Korkeekoski on Maaningalla sijaihteva Suomen korkeen vesiputtous ja siitä johtuen myös suosittu luonto- ja matkaelunähtävyys. Korkeakoskenjoki sua vetensä usseista pienistä järvistä ja Löytynjärvestä ja mutkittellee noen sadan metrin matkan alas kanjoniin. Vesiputtouksen korkeus on 36,4 metriä. Joki virtaa loevasti kanjonista poes ja piätyy lopulta noen 2,5 km päässä jyrkkien kallioseenämien reunustammaan 5 km pitkään, vuonomaiseen Tuovilanlahteen, joka on Maaninkajärven pohjoisin osa. Tuovilanlahden itäpuolen kallioissa on jääkaatinen luola ”Pirun pesä” ja hiidenkirnuja, mitkä ovat saavutettavissa vain jää- tai vesiteitse. Korkeakoski sijaitsee luonnonsuojelualueella, joka rauhoitettiin jo vuonna 1947. Alueen luonto on ollut siitä lähtien koskemattomassa tilassa kulkureittejä lukkuun ottamatta – esimerkiksi puut saavat ellää koko elinkaarensa loppuun, kun ne kaaduttuaan jätetään paikoilleen muun eliöstön ravinnoksi. Suojelualueen pinta-ala on nykyisin yhteensä 35 hehtaaria. Kosken lähettyvillä on nuotiopaikka ja pöytäryhmiä, ja alueella toimii kevväällä ja kesällä viikonloppuisin ja tilauksesta kahvila. Alueella on myös joitain geokätköjä.
 • Jyrkän ruukki, Ruukintupa. Ruukin Tupa on monipuolinen palvelukeskus Sonkajärven Jyrkän kylällä ja sen ytimessä on kahvila, josta saat tuoreet munkit ja kahvit, elintarvikkeet, virvokkeita mukaan, kalastusluvat sekä tietysti ottiuistimet ja perhot. Alakerran pubissa ja terassilla A-oikeudet. Terassilla on mukava nauttia kesäpäivästä ja seurata autiopaikalta, kun kalastajat yrittävät narrata Jyrkänkosken taimenia. Museossa voi tutustua Ruukin historiaan ja joka kesä vaihtuvaan taidenäyttelyyn. Kahvila ja pubi oheispalveluineen toimivat kesäisin. Kesäaekaan paikanpiällä riemastuttaa myös Ruukin Tuvan teatteri. Jyrkällä järjestetään myös useita eri kekkereitä, katso esimerkiksi Jyrkän valoshow! 
 • Presidentti Kekkosen synnyinkoti Lepikon torppa. Torppa löytyypi Pielaveeltä, parin kilometrin piästä kirkonkylältä. Torppa toemii kesäaekaan ylleisölle museona. Museon yhteyvessä on pien kahvio ja myymälä. Museosta ostetut postikortit leemataan torpan ikomalla postileemalla.
 • Koljonvirta. Iisalmen Koljonvirralta löytyy paljon nähtävvää! Tiällä toimii Jamppa Kääriäisen omistuksessa oleva Koljonvirta Camping, josta löytyy monen näköstä majotusvaihtoehtoo teltoista, mäkkeihin ja mökeistä ja sviitteihin! Läheisyyvestä löytyy myös Juhani Ahon museo, Sotamies Sven Tuuva patsas sekä uppee uimaranta! 
 • Runnin kylpylä. Spa Hotel Runni tarjoaa rentoutta ja hyvinvointia Ihmelähteen ympärille kasvaneessa vireässä kylpylähotellimiljöössä, jossa yhistyvät alueen uppee historia jopa 1700-luvulta alkaen tämän päevän hyvinvointipalveluihin runsaan ohjelmatarjonnan kera. Modernit tilat vehreän luonnon keskellä, mikäs sen parempoo! Lisänä wanhan ajan lavatanssit viikottaen. 
 • Iisalmen sataman seutu. Tiältä löytyy, jos jonnii moista. Avaran kaupunginrannan välittömässä lähheisyyvessä toemii ravintola Olutmestari, jonka suurehkolta terassilta on upeat maisemat Poroveelle ja Olvin tehdasalueelle. Olutmestarin vierestä löytyy myös mualiman pienin ravinteli Kuappi, jonka sua helposti vuokrattua ommaan käättöönsä Olutmestarin kautta. Olvintehtaan lähheisyyvessä toemii myös Panimomuseo, jossa piäset tutustummaan mallasjuominkejen historiaan. 
 • Tapahtumat. Ylä- Savosta löytyy myös liuta ennennäkemättömiä tapahtumia! Seuraavissa kannattannee ainai poiketa! Esim. Oluset Olutjuhlat Luuniemellä, Eukonkannon MM- kisat Sonkajärvellä, Pielaveden Muikkufestarit, Kiuruveden Vihreät niityt, Lapinlahden Juusto ja viini juhlat, Maaningan kasinon Wanhan ajan lavatanssit, Ylä- Savon Hippoksen ravit Vieremällä (joka toinen lauantai), Koljonvirran kesäteatteri Iisalmessa ja Iisalmen iltatori joka keskiviikkoilta.

Äänekoski

Äänekoskelta kotoisin on talous- ja hallintojohtajamme Juuso.

 • Suolahden Wanha Asema. Wanhan Aseman alue kertoo havainnollisesti 1800-luvun lopun pyrkimyksestä yhdistää sisävedet rautateitse meren rannikoihin ja siten Eurooppaan. 
 • Ravintola Majakka. Varsin viihtyisä rantaravintola kauniissa ja historiallisessa ympäristössä Keitelejärven rannalla – ainakin aiemmin osittain jopa järven päällä! Historiallinen satama-alue tarjoaa myös monenlaista nähtävää historiallisista kohteista kiinnostuneille. 
 • Palsämäen huutokaupat. Telkkaristakin tutun Suomen huutokauppakeisarin huutokaupat ovat kokemus jo itsessään. Palsanmeäen huutokaupat sijaitsee Uuraisten Hirvaskankaalla, Jyväskylän ja Äänekosken puolessa välissä, aivan nelostien vieressä, kulku Uuraistentien kautta. Tänä kesänä kandee kuitenkin tsekata mahdolliset korona-ajan poikkeukset ennen vierailua. 
 • Mörköpölku. Laulavan Mörön luontopolku eli tutummin Mörkopolku kuljee Sumiaisissa Syvälahden, Lohilahden ja Vihijärven kylien järvimaisemissa, metsäisillä kankailla ja harjanteilla nousten välillä kauniita kaukometsänäkymisä tarjoaville vuorille. Mörköviitoin ja puihin punaisella merkityin täplin viitoitetun reitin kokonaispituus on 19 km. Polun karttaan on merkitty monia muitakin alueella risteileviä polkuja lyhyempiä retkiä varten. 

Avainsanat: