Lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi eduskunnalle laeiksi terveydenhuoltolain ja korkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuollosta annetun lain muuttamisesta (perusterveydenhuollon hoitotakuu)

Lausunnot 9.8.2024

Kannatatteko 23 vuotta täyttäneiden perusterveydenhuollon avosairaanhoidon kiireettömään hoitoon pääsyn enimmäisajan muuttamista 14 vuorokaudesta 3 kuukauteen?

Kyllä
Ei

Kannatatteko 23 vuotta täyttäneiden perusterveydenhuollon suunterveydenhuollon kiireettömään hoitoon pääsyn enimmäisajan muuttamista 3 kuukaudesta (nykyisin 4 kuukautta ja 1.11.2024 alkaen 3 kuukautta) 6 kuukauteen?

Kyllä
Ei

Esityksen mukaan lapsilla ja alle 23-vuotialla nuorilla säilytettäisiin voimassa oleva hoitotakuu (ml. 1.11.2024 voimaantuleva suun terveydenhuollon 3 kuukauden hoitotakuu) kokonaisuudessaan, vaikka tätä vanhempien hoitotakuuta kevennetään. Tämä tarkoittaisi, että alle 23-vuotiailla olisi oikeus päästä hoitoon kiireettömässä perusterveydenhuollossa nopeammin kuin tätä vanhemmilla. Pidättekö esitettävää lasten ja alle 23-vuotiaiden nuorten positiivista erityiskohtelua perusteltuna?

Kyllä
Ei

Perustelut:

Yhdymme monen lausujan näkemykseen siitä, ettei ole lääketieteellisesti perusteltua jakaa alle 23-vuotiaita ja 23 vuotta täyttäneitä erillisiin hoitotakuun sääntelyaikoihin. Nuorisoalan kattojärjestön mielestä positiivinen erityiskohtelu tulisi laajentaa vähintään nuorisolain mukaisesti koskemaan kaikkia alle 29-vuotiaita.

Tiivistelmä annettavan lausunnon sisällöstä (enintään 1/3 A4-sivua):

Nuorisoalan kattojärjestö kiittää mahdollisuudesta lausua esityksestä perusterveydenhuollon hoitotakuuseen.

Panostaminen lasten ja nuorten terveyteen ja hyvinvointiin on tärkeää ja siksi on hienoa, että esityksessä halutaan varmistaa lasten ja nuorten ripeä hoitoon pääsy myös vastaisuudessa. Ehdotettu ikäraja 23 vuoteen on kuitenkin ongelmallinen nuorisolain ja nuorten kannalta aiheuttaen eriarvoisuutta nuorten aikuisten välillä. Pidämme 14 vuorokauden hoitotakuuta sopivana mitoituksena yleiseksi hoitotakuuksi koko väestön tapauksessa. Mikäli rajauksia on tehtävä, kuuluisi se tehdä nuorisolain mukaisesti. Nykyinen 14 vuorokauden hoitotakuu puuttuu terveysongelmiin ajoissa suhteessa kolmen kuukauden enimmäisaikaan.

Ehdotettu hoitotakuun muutos yli 23-vuotiaille tulee lisäämään hoitoonpääsyn alueellista ja sosiaalista eriarvoisuutta, sillä kaikilla hyvinvointialueilla ei ole mahdollisuutta ylläpitää nykyisen hoitotakuulainsäädännön enimmäisaikoja. Nuorisoalan kattojärjestö yhtyy myös opiskelijajärjestöjen, Kelan ja YTHS:n näkemykseen siitä, että esitetty lainsäädäntö tulee aiheuttamaan pulmia korkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuollossa.

Petra Pieskä

Vaikuttamistyön päällikkö

Katso myös