Uutiset

Mielenterveyden häiriöt ovat nuorten tavallisimpia terveysongelmia – #PitääOllaHuolissaan-kampanja vaatii terapiatakuuta toteutettavaksi uusilla hyvinvointialueilla

Uutiset 13.12.2021

Noin 20–25 prosenttia nuorista kärsii jostain mielenterveyden häiriöstä. Mielenterveyden häiriöt ovat koululaisten ja nuorten aikuisten tavallisimpia terveysongelmia.

Tänään maanantaina käynnistetään koko nuorisoalan yhteinen aluevaalikampanja #PitääOllaHuolissaan. Kampanjan tarkoitus on kiinnittää huomiota nuorten mielenterveysongelmien laajuuteen ja saada tulevat aluevaltuutetut toteuttamaan terapiatakuu uusilla hyvinvointialueilla. 

“Nuorten hyvinvointi on yhteiskunnan kohtalonkysymys. Tutkimukset osoittavat, että koronapandemia on lisännyt nuorten pahoinvointia entisestään. Se kehityskulku on katkaistava nopeasti, tai meillä ei ole tulevaisuudessa jaksavia työntekijöitä, veronmaksajia tai yhteiskunnan kehittäjiä. Uusien hyvinvointialueiden vastuulle tulee nyt nuorten mielenterveyskriisin torjuminen tehokkaimmalla mahdollisella tavalla”, kommentoi kampanjaa koordinoivan Suomen nuorisoalan kattojärjestön toiminnanjohtaja Anna Munsterhjelm

Tilanteen korjaamiseksi hyvinvointialueiden on lisättävä resursseja nuorten perustason mielenterveyspalveluihin, erityisesti oppilas- ja opiskelijahuoltoon. Valtakunnallisten suositusten lääkäreiden, koulupsykologien ja terveydenhoitajien määrästä tulee täyttyä joka alueella. 

“Kun osa nuorille suunnatuista palveluista jää kuntien vastuulle ja osa siirtyy uusien hyvinvointialuiden järjestettäväksi, on myös kiinnitettävä huomiota palveluketjujen sujuvuuteen. Jo nyt palveluiden huonosta saatavuudesta kärsivät nuoret eivät saa jäädä hallinnollisten uudistusten hitauden ja kankeuden jyräämiksi”, sanoo Munsterhjelm. 

Jokaisen hyvinvointialueen onkin tehtävä osana palvelustrategiaansa selkeä suunnitelma siitä, miten mielenterveysongelmista kärsivää nuorta autetaan, miten palveluista toiseen siirtyminen tapahtuu ja miten palvelut sovitetaan yhteen kuntien kanssa.

“Nuoret ovat erittäin huolissaan mielenterveyskysymyksistä, ja niin tulee olla myös aluevaaliehdokkaiden, jos he haluavat parantaa suomalaisten hyvinvointia mahdollisimman kestävästi ja vaikuttavasti. Ilman toimivia mielenterveyspalveluja uudet hyvinvointialueet jäävät nuorten silmissä tyhjäksi puheeksi”, Munsterhjelm muistuttaa. 

Lisätietoja

Eero Löytömäki, vaikuttamistyön asiantuntija
Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi
eero.loytomaki@alli.fi 
050 462 4697

Anna Munsterhjelm, toiminnanjohtaja
Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi
anna.munsterhjelm@alli.fi
040 5879 514

Tervetuloa mukaan kampanjoimaan yhdessä!
Lataa kampanjan materiaali Allianssin materiaalipankista.

Lisätietoa kampanjasta

Salla Merikukka, viestintäpäällikkö
Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi
salla.merikukka@alli.fi
044 416 5282

Katso myös