Mitä kuuluu nuorille? -podcast alkoi – ensimmäisen jaksossa etsitään ratkaisuja ilmastonmuutokseen

Uutiset 6.3.2020

Uuden Mitä kuuluu nuorille? -podcastin ensimmäisessä jaksossa käsitellään maailman suurinta haastetta, ilmastonmuutosta ja muita viheliäisiä ympäristöongelmia, sekä etsitään ratkaisuja niin Suomen kuin Euroopan tasolla. 

Kuluva vuosikymmen on viimeinen, jonka aikana ilmastonmuutosta voidaan enää pysäyttää. Nuorten ilmastodelegaatti Sara Nyman sekä ympäristö- ja ilmastoministerin erityisavustaja Riikka Yliluoma kertovat ensimmäisessä Mitä kuuluu nuorille? -podcastin jaksossa mitä ajatuksia uuden vuosikymmenen alku heissä herättää ja mitä Suomen ilmastopolitiikassa pitäisi tapahtua vuonna 2020. 
 

“Näyttää paremmalta kuin koskaan ja pahemmalta kuin koskaan”

Jakson keskustelussa nousee esille se, että keinot päästöjen vähentämiseen ovat olemassa. Osaamme tuottaa energiaa ja liikkua vähäpäästöisesti. Tiedämme, mistä päästöjä voidaan vähentää ja kuinka paljon hiiltä voidaan sitoa maahan ja metsiin. Toisaalta ilmaston lämpeneminen on osoittautunut nopeammaksi ja seuraukset vakavammaksi kun on osattu ennustaa. Ennustettua nopeammaksi ovat onneksi osoittautumassa myös nuorten ilmastoaktiivisuuden vaikutukset:

“Asioiden pitäminen ennallaan on helppoa, mutta muutos vaatii aina energiaa.Nuoret ovat antaneet ilmastokeskustelulle käänteentekevän sysäyksen. Ilmastonmuutoksen torjuntaa ei voi jättää nuorten harteille vaan se on aikuisten tehtävä, mihin aika moni vanhempi ihminen on herännyt”, kertoo Riikka Yliluoma tämän hetken ilmastopolitiikan hengestä.

Kevään 2019 eduskuntavaaleissa puhuttiin ilmastosta enemmän kuin koskaan aiemmin. Suuri syy siihen on nuorten ilmastoliike, joka on pakottanut ilmastonmuutoksen torjunnan politiikan ykkösaiheiden listalle. Jaksossa Sara Nyman, Riikka Yliluoma ja Allianssin vaikuttamisen asiantuntija Niina Ratilainen pohtivat, mitä ilmastovaaleista jäi käteen ja mitkä ovat kiireellisimpiä ilmastotoimia, joita pitää tehdä.

“Ei ole tärkeää kuka edustaa ja mitä puolta, vaan miten löydetään yhteisiä keinoja. On kysymys siitä halutaanko luopua omasta edusta ja päästä asioissa eteenpäin. Ei pitäisi analysoida puolueen kannatuslukuja vaan niitä kysymyksiä, jotka ratkaisevat tulevaisuuden”, summaa ilmastodelegaatti Sara Nyman nuorten ilmastoaktiivien tuntoja. 

Miten liikenteen pitää muuttua ja mikä on kiireellisin päätös mikä eduskunnassa pitäisi tehdä? Mikä on EU:n rooli ilmastojohtajana ja mitkä kaikki kehitys- ja ympäristökysymykset ovat ilmaston kanssa samassa dominossa? Kuuntele koko jakso täältä.

 

Mitä kuuluu nuorille? on Allianssin podcast-sarja, jossa pureudutaan ajankohtaisiin nuorisoalaa puhuttaviin teemoihin mielenkiintoisten vieraiden kanssa. Seitsemän jakson podcast-sarjan uusi jakso ilmestyy jatkossa torstaiaamuisin. 

Mitä kuuluu nuorille? tehtiin osaksi Allianssin tavoiteohjelman päivittämisprojektia, sillä halusimme pureutua ohjelman eri teemojen tilannekuviin kiinnostavalla tavalla. Kuuntele siis jaksot ja osallistu tavoiteohjelman päivittämiseen vastaamalla tähän kyselyyn viimeistään 22.4.2020. Lomakkeella keräämme ehdotuksia, toiveita ja tarpeita tavoiteohjelman sisällön päivittämisestä. Voit jättää ajatuksesi yksityishenkilönä tai jonkin ryhmän – esimerkiksi jäsenjärjestön hallituksen tai muun nuorisoalan toimijan – puolesta.

 

Lisätietoja
Niina Ratilainen
vaikuttamisen asiantuntija
niina.ratilainen@alli.fi


Avainsanat: