Uutiset

Miten tehdä eduskuntavaaleista nuorten vaalit – tsekkaa puolueille ja nuorille tuotetut materiaalit

Uutiset 12.4.2019

Eduskuntavaalit ja niihin liittyvä kampanjointi huipentuu tulevana sunnuntaina vaalipäivään ja tulosiltaan. Vaikka järjestöjen vaikuttamistyö jatkuu myös vaalien jälkeen, on vaalipäivän aattona hyvä koota yhteen nuorisoalan kattojärjestö Allianssin nuorille äänestäjille, ehdokkaille ja nuorille tuottamia ja kokoamia sisältöjä.

Nuorten vaalikone

Allianssi rakensi Nuorten vaalikoneen yhdessä 48 muun nuorisoalan toimijan kanssa. Vaalikoneen tavoite on tuoda esiin ehdokkaiden ja puolueiden kantoja erityisesti nuorille tärkeisiin kysymyksiin. Vaalikone on tähän mennessä tavoittanut jo lähes 40 000 käyttäjää.
Nuorten vaalikoneeseen vastasi yli 1000 eduskuntavaaliehdokasta. Ehdokkaiden kantoihin ja vaalikoneen raakadataan voi tutustua täältä.
Eurovaalien Nuorten vaalikone julkaistaan toukokuun alkupuolella.

Nuorisovaalit

Lähes 900 oppilaitosta osallistui eduskuntavaalien nuorisovaaleihin. Vaaleissa annettiin noin 63 000 ääntä perus- ja toisen asteen oppilaitoksissa ja vaalien voittajiksi nousivat vihreät, perussuomalaiset ja kokoomus.
Nuorisovaalit järjestetään myös eurovaalien yhteydessä. Ilmoita oppilaitoksesi mukaan tällä lomakkeella viimeistään 3.5.

Tietopaketti ehdokkaille

Allianssi piti huolta siitä, ettei nuorten asioiden esille nostaminen vaalikeskusteluissa jäänyt ainakaan tiedon puutteesta kiinni. Nuorten vaalikoneeseen vastanneille ehdokkaille toimitettiin tietopaketti nuoriin liittyvästä tutkimuksesta, nuorten äänestyskäyttäytymisestä ja tavoittamisesta sekä nuorisoalan näkemyksistä nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi.
Myös eurovaaliehdokkaille toimitetaan vastaava materiaalipaketti.

Koonti eduskuntapuolueiden vaaliohjelmien nuoria käsittelevistä asioista

Perkasimme puolueiden eduskuntavaaliohjelmat ja poimimme niistä nuorten hyvinvointiin liittyvät tavoitteet.

Ratkaistaan Suomen suurin ongelma -nettisivut

Allianssin vaalisivulle on koottu tietoa nuorten syrjäytymisestä, näkökulmia sen syihin sekä nuorisoalan ratkaisuja Suomen suurimpaan ongelmaan.
Vaalisivuilta löytyvät myös kaikkien eduskuntapuolueiden laatimat ohjelmat nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn sekä niistä tehdyt esittelyvideot.
Ratkaistaan Euroopan suurin ongelma -nettisivut julkaistaan eduskuntavaalien jälkeisellä viikolla.

Nyt on sinun vuorosi -video

Pyysimme suurten ikäluokkien edustajia kertomaan, miksi nuorten tulisi äänestää. Katso, kun eläkeläiset Tarja Halosen johdolla kertovat: Nuoret, nyt on teidän vuoronne.

Allianssin vaalisomettajien sisällöt

Vaalisomettajat Sera, Joanna ja Eero tuottavat vaalisisältöjä nuorille Allianssin sosiaalisen median kanaviin vaalikevään ajan. Kannattaa tsekata erityisesti @allianssiry-Instagram ja sen kohokohdat!

Kansanvallan Most Valuable Player – 6 tapaa osallistua vaalien alla

Oletko sinä järjestöjyrä, digivaikuttaja vai oman asiasi aktivisti? On monia tapoja osallistua asian, puolueen tai ehdokkaan puolella niin vaalien alla kuin niiden välissäkin. Poimimme muutaman vinkin aloittelevalle vaikuttajalle.

Näkemyksiä ja vähän faktaakin: vaaleihin liittyvät blogipostaukset

Kannustaa saa, muttei koskettaa
Ilman äänioikeuttakin voit vaikuttaa vaaleissa
Vie nuori äänestämään, pelastat demokratian
Miks mie äänestän nuorta ehdokasta
Viisi vinkkiä katukampanjointiin
Vaalikoneiden surkeus ja miksi sellainen kannatti silti tehdä
Allianssi ja poliittiset nuorisojärjestöt: nuorten ehdokkaiden aika on nyt!

Myös Allianssin Facebook- ja Twitter-kanavista löytyy runsaasti vaaliaiheisia somekuvia ja tietoiskuja jaettavaksi. Saa käyttää!


Avainsanat: