Uutiset

Mitkä biisit kuvaavat eduskuntapuolueiden suhdetta nuoriin? Puolueet kertovat NUORI2024-tapahtumassa

Uutiset 25.4.2024

NUORI2024-tapahtumassa kuusi suurinta eduskuntapuoluetta julkistivat Elämäni biisi -hengessä, mitkä kappaleet kuvaavat puolueiden suhdetta nuoriin. Puolueet myös kommentoivat hallituksen kehysriihessä tehtyjä leikkauksia.

Paneeliin osallistuivat vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta, Vasemmistonuorten puheenjohtaja Pinja Vuorinen, SPD:n kansanedustaja Pinja Perholehto, keskustan puoluesihteeri Antti Siika-aho, kokoomuksen kansanedustaja Mari-Leena Talvitie sekä Perussuomalaisen nuorison puheenjohtaja Lauri Laitinen.

Keskusta valitsi kappaleekseen Happoradion ”Puhu äänellä jonka kuulen”.

”Se kuvaa puoluetta, sillä tämä on kaksisuuntainen viesti. Suomalainen nuoriso on monenkirjava joukko. Nuorten on tärkeä puhua omat tavoitteensa ääneen suomalaisille päättäjille. Toisaalta kuvastaa keskustan suhtautumista nuoriin: meillä on joskus tulkintavaikeuksia, eikä politiikkaa ehkä aina tehdä nuorten ehdoilla. Haluamme kuulla, kuunnella ja ymmärtää suomalaisten nuorten kirjon”, Siika-Aho tuumasi. 

Siika-Aho paljasti myös rakastuneensa ensi kertaa kyseisen kappaleen tahtiin Tampereella opiskellessaan. 

Vasemmistoliitto valitsi biisikseen Antti Aution ”Kaikki hyvin” siksi, että se kuvaa nuoruuden moninaisuutta.

”Nuoruus ei ole pelkästään huumaa ja onnea eikä sen tarvitse olla vain ankeaa ja ahdistavaa. Nuoret ovat yksilöitä ja meidän tulee pystyä tukemaan kaikkia nuoria matkalla aikuisuuteen. On tehtävä politiikkaa, joka tarjoaa yhdenvertaiset mahdollisuudet”, Vuorinen sanoi.

Kokoomuksen suhdetta nuoriin kuvaa puolueen mukaan Lindan “Nuorii kauniit ja lupaavii”. Kansanedustaja Talvitie kertoi halunneensa valita nuoren satakuntalaistaustaisen lupaavan artistin.

”Nuorissa on tulevaisuus. Tässä biisissä kysytään, mitä meidän pitää tietää, että tiedetään, mitä meistä tulee isona. Kappaleessa on ajatus siitä, että maailma on auki ja mahdollisuuksia on rajattomasti. Siinä kuuluu myös mahdollisuuksien tasa-arvo: joku haluaa kirjoittaa lauluja ja kertoa erilaisia tarinoita”, hän sanoi. 

SDP puolestaan valitsi kappaleekseen Samu Haberin ”Täältä tullaan”. Perholehto korosti sen olleen puolueen puheenjohtaja Antti Lindtmanin valitsema kappale. 

“SDP:ssä ollaan yritetty kääntää ajattelua siihen, että nuorissa on myös nykyisyys. Kappaleessa lauletaan “täältä tullaan” suhteessa muuhun maailmaan ja jokaisella nuorella tulee olla mahdollisuus tavoitella omia unelmia, niin pieniä tai isoja. Kappaleessa sanotaan myös, että pelon ei saa antaa voittaa. Se tarkoittaa sitä, että politiikassa on erilaisia aikoja ja kamppailuja, mutta me ihmiset pystymme yhdessä parempaan”, Perholehto sanoi. 

Vihreiden valitsema kappale oli puolueen puheenjohtajan mukaan hänen oma valintansa. Virralla on taustaa ennen politiikkaa lastensuojelussa ja sen vuoksi valitsi puolueen nuori-suhdetta kuvaavaksi kappaleeksi Klamydian teoksen ”Pyyntö”.

”Välillä toivoisin, että voisimme nähdä kokonaisuuden ja toteuttaa tämän kappaleen Pyynnön. Jos se toteutuisi, meillä olisi kaiken kaikkiaan parempi ja turvallisempi yhteiskunta. Hölynpölypuhe siitä, että kaikkea voitaisiin tehdä ilman rahaa ja resursseja, ei pidä paikkaansa. Me emme voi jättää auttamatta niitä nuoria, jotka apua tarvitsevat”, Virta paalutti. 

Perussuomalaiset valitsi kappaleekseen Ultra Bran ”Minä suojelen sinua kaikelta”. Nuorisojärjestön puheenjohtaja Laitinen kertoi “vihertävän popin” valikoituneen siksi, että hän pitää 90-luvun musiikista.

”Jos suomalainen yhteiskunta ottaa liikaa velkaa, niin jossain tulee seinä vastaan. Kun me tehdään säästötoimia, pitkässä juoksussa saadaan ylläpidettyä tätä hyvinvointivaltiota”, Laitinen sanoi.

Puolueiden edustajat kiittelivät keskustelusta, jossa poliittista debattia rikasti musiikki ja nuorisopolitiikka sai hyvin ansaitsemaansa tilaa. 

Alla kaikkien puolueiden valitsemat kappaleet:

Keskusta
Happoradio – Puhu äänellä jonka kuulen

Kokoomus
Linda – Nuorii kauniit ja lupaavii

Perussuomalaiset
Ultra Bra – Minä Suojelen Sinua Kaikelta

SDP
Samu Haber – Täältä tullaan

Vihreät
Klamydia – Pyyntö

Vasemmistoliitto
Antti Autio – Kaikki hyvin


Avainsanat:

Katso myös