Uutiset

Muuttotappio – Minne nuoret menevät?

Uutiset 28.4.2021

Vanhan hokeman mukaan Suomi on ‘’yhdistysten luvattu maa’’. Samaan hengenvetoon voisi myös todeta, että olemme hajautetun koulutuksen keidas; onhan Lapillakin oma yliopistonsa. Runsas hajautettu koulutustarjonta yhdistettynä työperäiseen maassamuuttoon ovat avaintekijöitä, kun tutkitaan nuorten muuttoliikettä.

Muuttoliiketutkija Timo Aro puhuu kahdesta selkeästä ’piikistä’: ”Ensimmäinen piikki on kun muutetaan kotoa pois opiskelemaan. Toinen piikki on yleensä vastavalmistuneiden muutot, kun siirrytään työmarkkinoille.”

Nuorten muutto opintojen perässä ei välttämättä ole nuoren kotipaikkakunnalle ollenkaan kehno tilanne. Päinvastoin. Ideaalitilanteessa nuori hankkii itselleen korkeakoulutuksen ja kotikonnuilleen palatessaan tuo keräämänsä akateemisen pääoman mukanaan. Ongelmat kuitenkin syntyvät, mikäli nuori ei koskaan palaa. Tästä on monella muuttotappiokunnalla valitettavan paljon kokemusta.

Ongelmat ovat kuitenkin siitä mukavia, että niihin on mitä yleisimmin ratkaisu. Kunnat ja nuorisotyön toimijat voivat tehdä monia yksittäisiä toimia, jotka tekevät kunnista nuorille viihtyisämmän.

Allianssi kysyi nuorilta helmikuussa, minkälaista päätöksentekoa he kunnilta odottavat. Vastauksissa nousi esille konkreettisia aloitteita, kuten maksuton ehkäisy ja ilmastotoimet. Nuorisotyöltä puolestaan toivottiin etenkin avoimia nuorisotiloja sekä etsivää nuorisotyötä.

Ongelmat ovat kuitenkin siitä mukavia, että niihin on mitä yleisimmin ratkaisu. Kunnat ja nuorisotyön toimijat voivat tehdä monia yksittäisiä toimia, jotka tekevät kunnista nuorille viihtyisämmän.

Jos nuoret eivät vakuuta, niin entäpä asiantuntijat? Kuntaliiton projektiasiantuntija Essi Ratia korostaa laadukkaiden peruspalveluiden tärkeyttä: ”Nuoret arvostavat harrastus- ja liikuntamahdollisuuksia. Luonto ja ympäristö nousevat Allianssinkin kyselyssä yhdeksi keskeiseksi teemaksi. Kirjasto saa kovia tuloksia jokaisessa ikäluokassa, kuten myös joukkoliikenteen toimivuus.”

Ratia heittää kunnille haasteen: ”Jokaisesta kunnasta löytyy varmasti omia erityispiirteitä ja vahvuuksia, joiden ympärille voi omaa erityisyyttä lähteä rakentamaan.”

Kunnissa kannattaa siis kuunnella asiantuntijoita ja etenkin nuoria: panostus peruspalveluiden toimivuuteen sekä muihin nuorille tärkeisiin teemoihin on keino rakentaa nuorille viihtyisää kuntaa. Samalla kenties kääntää muuttotappio muuttovoitoksi?

Katso aiheesta lisää Allianssin Instagram-TV:stä.

Artikkelin kirjoitti Allianssin tutkiva somettaja Jaakko Oleander-Turja


Avainsanat: