Uutiset

Nuoret esittävät omassa ilmasto- ja luontohuippukokouksessaan, miten ilmastokriisi ja luontokato ratkaistaan

Uutiset 22.10.2021

Yli 200 nuorta ympäri Suomea kokoontuu 23.10. Helsingin Messukeskukseen pohtimaan ratkaisuja ilmastonmuutokseen ja luontokatoon. 

Nuorten ilmasto- ja luontohuippukokouksessa asiantuntijat, nuoret vaikuttajat ja asiasta kiinnostuneet nuoret ympäri Suomen pääsevät pohtimaan ilmastokriisiin ja luontokatoon liittyviä haasteita, oppimaan vaikuttamisesta ja toimimaan yhdessä. Nuoret keskustelevat huippukokouksessa esimerkiksi sitä, voiko rajallisella planeetalla olla jatkuvaa kasvua, miten lainsäädännöllä voidaan ajaa parempaa huomista ja miten ilmastonmuutos ja luontokato kietoutuvat toisiinsa suomalaismetsissä. Lisäksi nuorten konkreettiset ratkaisuehdotukset nostetaan pöydälle, kun nuoret esittelevät globaalia Mock COP 26 -ilmastosopimusta, saamelaisnuorten ilmastokannanottoa ja Pohjoismaisten nuorten biodiversiteettikannanottoa päättäjille. Millaista keskustelua syntyy nuorten vaatimuksista kattavammasta ympäristöopetuksesta, alkuperäiskansoja kunnioittavasta ekologisesta siirtymästä ja hyvinvoinnin uudelleen määrittelystä?

“Tulevaisuutta rakennetaan ennen kaikkea nuoria varten. Nuorten äänen on siis kuuluttava päätöksenteossa. Suomen ilmastolakia uudistetaan parasta aikaa ja nuorten aktiivisista kannanotoista huolimatta lakiluonnokseen ei kirjattu nuorten kuulemisvelvoitetta. Nuoret eivät silti aio jäädä tuppisuiksi, vaan jatkavat ilmastotoimien vaatimista kaduilla, järjestöissä, kodeissa, luottamustehtävissä ja politiikassa”, sanoo kokouksen alulle laittanut nuorten ilmastodelegaatti Emma Sairanen.  

Nuorten ilmasto- ja luontohuippukokouksen aikana kerätään myös nuorten ajatuksia ilmastonmuutokseen ja luontokatoon liittyen. Nuorten ajatuksia välitetään eteenpäin Suomen päättäjille sekä EU:n tulevaisuuskonferenssiin. Myös ympäristöministeri Krista Mikkonen saapuu tilaisuuteen kuulemaan nuorten viestejä päätöksentekoon. 

“Nuorilla on valtavasti asiantuntemusta, halua toimia sekä selkeä tavoite tulevaisuudesta ilman ilmastokriisiä ja kuudetta sukupuuttoaaltoa. Nuorten asiantuntijuus ansaitsisi päästä aktiivisemmin esille politiikassa, mediassa ja yritysten johtoryhmissä. Yksi keino tuoda nuorten ajatuksia vallan kahvassa olevien tietoisuuteen on sukupolvien välinen dialogi, ja sitä keskustelua pyrimme tällä tapahtumalla aikaansaamaan”, sanoo järjestäjäjoukoissa mukana ollut Sara Nyman, joka toimii nuorten edustajana Ilmastopolitiikan pyöreän pöydän varapuheenjohtajana. 

“Tällainen nuorten aktiivisuus inspiroi minua suuresti. Myös itse aloitin urani ympäristöaktivistina järjestämällä isoja ympäristökonferensseja 90-luvulla. Jo silloin oli paljon samantyylisiä teemoja agendalla“, iloitsee Bernt Nordman, WWF Suomen ilmastovastaava, joka antaa asiantuntijapuheenvuoron huippukokouksessa.

Seuraa kokousta streamin kautta lauantaina 23.10. kello 14 alkaen!

Katso myös