Nuoret mukaan työllisyyspakettiin

Uutiset 6.11.2002

 

Nuoret mukaan työllisyyspakettiin

Nuorisotyöttömyyden hoito on nostettava tupo-neuvottelujen yhteydessä päätettävään työllisyyspakettiin, vaatii Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi. Nuorisotyöttömyys on vakavin työttömyyden muoto, siksi se vaatii pikaisia erityistoimia. Syyskuun lopussa alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli edelleen yli 32.000. Nuorisotyöttömyys laskee tuskallisen hitaasti. Nykyisellä laskuvauhdilla nuorisotyöttömyyden puolittuminenkin kestää kymmenen vuotta.

Nuorisotyöttömyyden kovaan ytimeen on arveltu kuuluvan noin 15.000 nuorta. Myös heidän työpanostaan tarvitaan tulevaisuuden työmarkkinoilla. Kaikkein vaikeimmassa asemassa ovat ne nuoret, jotka ovat jo luopuneet kokonaan työnhausta. Erityisesti heille tarvitaan kohdennettuja ja räätälöityjä toimenpiteitä, esimerkiksi koulutuksen ja työelämän parempaa yhteistyötä. Yhden syrjäytyneen nuoren elinkaaren kustannukset yhteiskunnalle ovat vähintään miljoona euroa, muistuttaa Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi.

Nuorten ongelmien kasautuminen näkyy myös paikallisessa nuorisotyössä. Nuorisotyöntekijöiltä tilanne vaatii sitoutumista entistä yksilöllisempään ja pitkäkestoisempaan ohjaustyöhön. Samanaikaisesti pitäisi pystyä huolehtimaan myös koko nuorisoa koskevasta ennaltaehkäisevästä perusnuorisotyöstä.

Nuorten urasuunnittelun ja oman elämän hallinnan tukea on lisättävä. Suomessa on vuosikymmenen aikana kehittynyt kattava nuorten työpajojen verkosto, jossa on tähän liittyvää osaamista. Työpajatoiminta tulisikin vakinaistaa osaksi suomalaisten nuorten turvaverkkoa.


Avainsanat: