Uutiset

Ilmastonmuutosvoima lisäsi nuorten toimijuutta ja osallisuutta ilmastokriisin ratkaisussa

Uutiset 20.9.2021

Väinö pellon keskellä

Vuoden 2018 nuorisobarometrin mukaan nuorten huoli ilmastonmuutoksesta on kasvanut viimeisen vuosikymmenen aikana. Jopa 67 prosenttia nuorista kokee paljon tai melko paljon epävarmuutta ja turvattomuutta ilmastokriisin takia. Ilmastoahdistusta tutkineen Panu Pihkalan mukaan toiminta on avain tunteiden käsittelyyn. Ilmastonmuutosvoima-hanke mahdollistikin nuorten omaehtoista ilmastotoimintaa ja lisäsi nuorten toimijuutta ja osallisuutta ilmastokriisin ratkaisussa. 

Ilmastonmuutosvoima oli hanke nuorille, jotka haluavat muuttaa maailmaa. Hankkeessa myönnettiin 50 – 5000 euron suuruisia summia, joiden avulla kuka tahansa alle 25-vuotias pystyi toteuttamaan oman ilmastotekonsa ja ryhtyä ilmastonmuutoksen vastaisiin toimiin. Yhteensä kaksivuotisen hankkeen aikana jaettiinkin noin 220 000 euroa sataan eri nuorten ilmastoprojektiin. 

Hankkeen alullepanija ja rahoittaja oli Suomen Kulttuurirahasto ja toteutuksesta vastasimme me Allianssilla. Hanke järjestettiin vuosina 2020 ja 2021. Hankkeen tuloksista ja nuorten projekteista kerrottiin Ilmastonmuutosvoima-hankkeen päätösseminaarissa 14.9. Lisäksi nuorten projektien pohjalta toteutettiin opas nuorten ilmastotekoihin. 

Päätösseminaarissa nuoret haastoivat poliitikkoja ja esittelivät hankkeitaan

Ilmastonmuutosvoima-hankkeen päätösseminaari järjestettiin etäyhteydellä tiistaina 14.9. Päätösseminaari kutsui yhteen nuoret, nuorten parissa työskentelevät sekä päättäjät keskustelemaan ilmastokriisistä nuorten sukupolvien näkökulmasta.

Pääroolissa olivat hankkeeseen osallistuneet nuoret, jotka pääsivät haastamaan poliitikkoja sekä esittelemään omia hankkeen avulla toteutuneita projektejaan. Kansanedustajia hiillostettiin poliitikkojen Ilmastogrillissä ja haastettiin kertomaan, miten nuoret otetaan nykyistä paremmin mukaan ilmastotoimien suunnitteluun ja toimeenpanoon. 

Seminaarin tallenteen pääset katsomaan alta.

Alkusanat Elisa Gebhard
Puheenvuoro Ilmasto- ja ympäristöministeri
Krista Mikkonen
Puheenvuoro
Asko Peltola Kulttuurirahaston Kannatusyhdistyksen pj
Nuorten ilmastopaneelin ja kansanedustajien ilmastogrilli
Juontaja
Emma Sairanen, osallistuvat nuoret Sara Nyman, Carola Jäderholm, Siiri Varis, Andrea Puscasu ja Jessica Piasecki, poliitikot Eveliina Heinäluoma (SDP), Iiris Suomela (vihr.) ja Mari-Leena Talvitie (kok.)
Tutkijan puheenvuoro
Jussi Tomberg, Oulun kaupungin kestävän kehityksen kehittäjäopettaja

100 ilmastotekoa – Opas nuorille ilmaston muuttajille

Vuosina 2020 ja 2021 Ilmastonmuutosvoimahanke rahoitti yhteensä 100 nuorten ilmastoprojektia. Nämä projektit ja teot on nyt koottu yksiin kansiin. 100 ilmastotekoa – Opas nuorille ilmaston muuttajille on käsikirja kaikille nuorille ja nuorten parissa työskenteleville, jotka haluavat olla osa muutosta kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa. 

Oppaan sivuille on koottu esimerkkejä ilmastoteoista, joita kuka tahansa nuori voi toteuttaa yksin, kaksin tai porukalla, missä päin Suomea tahansa. Kaikki esitellyt ilmastoteot on jo kertaalleen testattu Ilmastonmuutosvoima-hankkeen turvin ja ne on tarkoitettu esimerkeiksi ja vinkeiksi uusille ilmastoteoille.

Toteuta projekti tämän oppaan avulla ja ole sinäkin Ilmastonmuutosvoima! 

Tutustu oppaaseen täällä.Lisätietoja
Juuso Puurula
Ilmastonmuutosvoiman projektikoordinaattori
044 491 4699
juuso.puurula@alli.fi

Katso myös