Uutiset

Nuorisoala: Hallituksen kehysriihen tulos on pettymys – nuorten hyvinvoinnin kriisiä ei ratkaista nuorisoalalta leikkaamalla

Uutiset 16.4.2024

Nuorisoala on pettynyt hallituksen budjettiriihen tuloksiin. Nuorten hyvinvointia uhkaavat muun muassa nuorisotyöhön kohdistuvat mittavat leikkaukset. Ministerit korostivat tiedotustilaisuudessa lasten ja nuorten hyvinvointia, mutta kehysriihen päätöksissä tämä ei näy.

Pääministeri Orpo sanoi budjettiriihen tiedotustilaisuudessa hallituksen kantavan huolta erityisesti lapsista ja nuorista. Tästä huolimatta nuorten hyvinvointia ja suomalaista nuorisotyötä ollaan rapauttamassa nuorisotyönkin määrärahoja uhkaavilla OKM:n valtionavustuksiin kohdistuvilla jättileikkauksilla. Kehysriihen päätöksen mukaan suunniteltuja leikkauksia aikaistetaan jo vuoteen 2025.

Ennen viime vuoden eduskuntavaaleja kaikki puolueet perussuomalaisia lukuun ottamatta linjasivat nuorisoalan kattojärjestön kyselyssä, ettei nuorisotyöstä tai nuorten palveluista tule leikata, vaikka valtion menoja vähennettäisiin merkittävästi. Kehysriihen lopputulos valitettavasti näyttää, kuinka epäluotettavia nuo lupaukset olivat.

Nuorisoala kiittää hallitusta nuorten pahoinvoinnin tunnistamisesta. Nyt ilmoitetut lisäpanostukset lasten ja nuorten hyvinvointiin ovat tarpeellisia, mutta ne jäävät jälleen yksittäisiksi toimiksi, kun ongelman ratkaiseminen vaatisi kokonaisvaltaista otetta. Esimerkiksi hallituksen ehdottama 5 miljoonan euron kertapanostus koulukiusaamisen ehkäisyyn on laastari, joka ei paikkaa tarvetta pitkäjänteiselle nuorisotyölle. Pitkäkestoinen koulunuorisotyö on tutkitusti paras keino ehkäistä koulukiusaamista.

“Nuorten hyvinvointi on koko kansakunnan ja hyvinvointivaltion olemassaolon kysymys. Se on kysymys paitsi nuorten hyvästä elämästä mutta myös kansantalouden kantokyvystä. Yksi syrjäytynyt nuori maksaa yhteiskunnalle 1,5 miljoonaa euroa. Tähän suhteutettuna hallituksen esittämä lasten ja nuorten hyvinvointipaketti on täysin riittämätön”, sanoo Suomen nuorisoalan kattojärjestön Allianssin toiminnanjohtaja Anna Munsterhjelm.

Lisätietoja
Anna Munsterhjelm
Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi
anna.munsterhjelm@nuorisoala.fi
040 5879 514

Katso myös