Uutiset

Nuorisoala valmistautuu eläkeuudistukseen – järjestelmän on oltava nuorten näkökulmasta kestävä

Uutiset 22.5.2024

Suomessa toteutetaan jälleen eläkeuudistusta. Eläkejärjestelmä koskettaa nuoria mitä suurimmissa määrin, sillä nuoret ovat eläkejärjestelmän rahoittajia. Nuorten täytyy voida luottaa siihen, että jonain päivänä he myös itse pääsevät eläkkeelle ja saavat nauttia eläketurvasta. Nuoria on kuultava eläkeuudistusta tehtäessä ja siksi nuorisoala järjestää nuorten omat eläkeneuvottelut, joiden lopputulos julkaistaan elokuussa. 

Nuoria on kuultava eläkeuudistusta tehtäessä, jotta sukupolvien välinen oikeudenmukaisuus toteutuu

Eläkejärjestelmän uudistamisen keskiössä katseen tulee olla tiukasti tulevaisuudessa, eikä vain tämän päivän työssäkäyvien tai eläkeläisten eduissa. Eläkejärjestelmän on kohdeltava eri sukupolvia yhdenvertaisesti ja oikeudenmukaisesti, jotta järjestelmä voisi olla laajasti hyväksytty ja kestävä, nyt ja jatkossa. Siksi nykyinen eläkejärjestelmämme vaatii kriittistä uudelleentarkastelua. Jotta sukupolvien välinen oikeudenmukaisuus toteutuisi, nuorten eläkeneuvottelut tarjoavat oman vaihtoehtonsa varsinaisten eläkeneuvottelujen tueksi. Nuorten eläkeneuvottelujen lopputulos julkaistaan elokuussa.

Nuoret ja eläkejärjestelmän tulevaisuus -seminaari vauhdittaa nuorten eläkeneuvotteluja

Osana käytäviä nuorten eläkeneuvotteluja nuorisoala kokoontuu tiistaina 28.5. yhdessä työeläkevakuutusyhtiö Varman kanssa pohtimaan eläkejärjestelmän tulevaisuutta nuorten näkökulmasta.

Seminaariin voit ilmoittautua mukaan täältä.

Tilaisuuden ohjelma:
8:30 Kahvitarjoilu osallistujille
9.00 Tervetulosanat 
9.05 Avauspuheenvuoro. Varman toimitusjohtaja Risto Murto
9.15 Nyt tehtävän eläkeuudistuksen lähtökohdat. Kokoomuksen kansanedustaja Ville Valkonen
9.35 Miksi nyt tehdään jälleen eläkeuudistusta ja miten se vaikuttaa nuoriin? Eläketurvakeskuksen toimitusjohtaja Mikko Kautto
10.00 Paneelikeskustelu: Eläkejärjestelmän tulevaisuus ja eläkeuudistus nuorten ja sukupolvien välisen oikeudenmukaisuuden näkökulmasta

Panelistit:
Telan toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes
Helsingin Sanomien politiikan toimittaja Teemu Muhonen
Kansanedustaja Elisa Gebhard (sd.)
Allianssin vaikuttamisen asiantuntija Suvi Mäkeläinen
Varatuomari ja seniorivaikuttaja Tuulikki Petäjäniemi

11.00 Tilaisuus päättyy

Katso myös