Uutiset

Nuorisoalan rahoitusta leikataan 4,5 miljoonaa euroa – “Ikävin mahdollinen viesti keskellä Nuorisotyön viikkoa”

Uutiset 13.10.2021

Rahapelitoiminnan tuottojen edunsaajien valtionrahoitus vähenee opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla 43 miljoonaa euroa vuonna 2022. Tuottojen vähenemä ensi vuoden budjetissa on nyt kohdennettu hallituksen kehysriihessä päättämien jakosuhteiden mukaisesti. Nuorisotyön osalta rahoitus vähenee noin 4,5 miljoonaa euroa. 

“On ollut jo pitkään tiedossa, että hallitus ei aio kompensoida rahapelituottojen alenemisen aiheuttamaa lovea enää vuodelle 2022. Leikkaukset eivät siis tule yllätyksenä, mutta onhan tämä kurjin mahdollinen uutinen keskellä nuorisotyön viikkoa. Pyydämme hallitusta ja eduskuntaa vielä harkitsemaan, kannattaako nuorten hyvinvoinnista todella leikata”, sanoo nuorisoalan kattojärjestön toiminnanjohtaja Anna Munsterhjelm

Nyt julkistetut leikkaukset ovat konkreettinen muistutus siitä, mihin nuorisoalan rahoituksen arpajaislakiin kirjattu kytkös rahapelituotoista voi johtaa. Nuorisotyön merkitystä ja tarvetta ei voi mitata sillä, paljonko suomalaiset pelaavat, mutta nykymallissa sen rahoitus on täysin riippuvaista Veikkauksen kulloisistakin tuotoista. 

Nuorisoalan ajamaa kytköksen purkamista ja rahoituksen yleiskatteelliseen budjettiin siirtämistä päätyi aiemmin tänä vuonna ehdottamaan myös hallituksen nimittämä Erkki Liikasen johtama työryhmä. Liikasen ryhmän jatkotyöskentelyn lopputuloksineen on luvattu valmistuvan tämän vuoden loppuun mennessä, mutta hankkeen parlamentaariseen seurantaryhmään kuuluvia edunsaajien edustajia ei ole vielä edes kutsuttu koolle. Allianssi toivoo työskentelyn ripeytyvän. 

“Nuoriin panostaminen on välttämätöntä paitsi inhimillisesti, myös yhteiskunnan tulevaisuuden kannalta. Yhteiskunta ilman hyvinvoivia nuoria – sellainen lakkaa ennen pitkää kokonaan olemasta”, toteaa Munsterhjelm. 

Veikkauksen tuotoista tehtävät leikkaukset nuorisoalaan kohdentuvat seuraavasti:

Valtakunnalliset nuorisoalan järjestöt -710 000
Etsivä nuorisotyö -1 083 000 (Rahoitus siirretään budjettivaroista katetuksi. Etsivän nuorisotyön rahoituksen taso ei alustavien tietojen mukaan laske.)
Kasvu- ja elinolot, paikallisesti ja alueellisesti -980 000
Nuorisokeskukset -50 000

Loput nuorisotyön budjetin vähenemästä selittyvät budjetin sisäisillä momenttimuutoksilla, siirtomäärärahoilla sekä kuntien valtionosuuden laskennallisilla muutoksilla. Näiden summa on noin 1,2 miljoonaa euroa.


Lisätietoja

Anna Munsterhjelm, toiminnanjohtaja
Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi
anna.munsterhjelm@alli.fi 
040 5879 514

Katja Asikainen, vaikuttamisen asiantuntija
Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi
katja.asikainen@alli.fi
044 314 1324


Lue lisää aiheesta: 

Mitä meille jää, jos nuorilta ja nuorisotyöstä leikataan?

OKM:n tiedote: Rahapelitoiminnan tuottojen vähenemä kohdennettu

Allianssin budjettiterveiset hallitukselle: työllisyys, harrastaminen ja mielenterveys kuntoon

Katso myös